Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ένας στους δύο Έλληνες αδυνατεί να κάνει διακοπές πάνω από μία εβδομάδα

Σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως στην Ισπανία και τη Γαλλία, σημειώνεται μεγάλη “έξοδος” τον Αύγουστο, με τους ντόπιους να συρρέουν στις παραλίες για να ξεφύγουν από την  ζέστη.

Οι διακοπές είναι κανόνας σε αυτές τις δύο χώρες και οι κάτοικοί τους μπορούν να θεωρήσουν αυτές τις μετακινήσεις δεδομένες. Ωστόσο, νέα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι οι διακοπές είναι απλά κάτι αδύνατο για μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων.

Το υψηλότερο μερίδιο ανθρώπων που δεν μπορούν οικονομικά να πάνε διακοπές πάνω από μία εβδομάδα καταγράφηκε στη Ρουμανία (59%). Η Κροατία ήρθε δεύτερη με 51,3%, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος βρέθηκαν μαζί στην τρίτη θέση με 51%. Μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού στην Ιταλία (43,7%), στην Ιρλανδία (35,3%) και στην Πολωνία (34,6%) δήλωσαν επίσης ότι οι διακοπές μιας εβδομάδας ξεπερνούν τις οικονομικές τους δυνατότητες. Ακόμη και στην Ισπανία, που όπως αναφέραμε οι διακοπές τον Αύγουστο θεωρούνται δεδομένες, το 34,2% των ανθρώπων δήλωσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει το κόστος μιας εβδομαδιαίας απόδρασης.

Infographic: Many Europeans Can't Afford A One-Week Holiday | Statista

Σύμφωνα με τη Εurostat, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία πενταετία, από 49% το 2013 σε 51% το 2018. Το 2009, λίγο πριν η Ελλάδα εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 46,3% ενώ το 2015, χρονιά που επιβλήθηκαν τα capital controls, το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 53,7%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό κατά την περίοδο 2009-2018.

Στην αντίθετη πλευρά της “ζυγαριάς” βρίσκονται το Λουξεμβούργο (10,9% με βάση στοιχεία του 2017) και η Σουηδία (9,7%), χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις