Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Ιστορική” ζημία για την Uber στο β’ τρίμηνο του 2019

Η επέκταση της Uber στην παράδοση φαγητού και εμπορευμάτων φαίνεται να αποδίδει, τουλάχιστον από άποψη πελατειακής βάσης, αφού η εταιρεία έχει πλέον 99 εκατ. ενεργούς χρήστες στην πλατφόρμες της. Ωστόσο, δεν φαίνεται η στρατηγική της εταιρείας να είναι οικονομικά επικερδής, όπως φαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Η εταιρεία σημείωσε ζημία ύψους 5,24 δισ. δολαρίων, 4,72 δολαρίων ανά μετοχή, με κέρδη 3,17 δισ. δολάρια, 14% πάνω από την περσινή χρονιά. Η Wall Street ωστόσο ανέμενε κέρδη 3,66 δισ. δολαρίων και ζημία 3,19 δολαρίων ανά μετοχή. Η Uber δήλωσε ωστόσο ότι πραγματοποίησε 1,677 εκατομμύρια διαδρομές μέσα στο τρίμηνο, αριθμός αυξημένος κατά 35% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημία που έχει σημειώσει ποτέ η Uber σε τρίμηνο και για αυτό ευθύνεται ο μεγάλος ανταγωνισμός στη Λατινική Αμερική αλλά και τα αυξημένα έξοδα λόγω της “εξόδου” της στο Χρηματιστήριο.

uber-q2-19-monthly-actives.png
Πηγή: ZDNet

Αναλυτικά, τα κύρια σημεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του τριμήνου:

  • Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες της Uber Eats αυξήθηκαν κατά 140% από πέρυσι
  • Τα έσοδα της Uber Freight δεκαπλασιάστηκαν από πέρυσι
  • Τα έξοδα για έρευνα και ανάπτυξη το τελευταίο εξάμηνο ήταν 3,47 δισ. δολάρια
  • Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήταν οι μεγαλύτερες αγορές της Uber, με EMEA και Λατινική Αμερική να ακολουθούν
uber-q2-19-adjusted-revenue.png
Πηγή: ZDNet

Σημειώνεται, ότι τα αποτελέσματα αυτά έρχονται αμέσως μετά τα απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Lyft, τα οποία δείχνουν ότι ίσως η πιο “περιορισμένη” στρατηγική (η Lyft έχει επικεντρωθεί μόνο στις μετακινήσεις) είναι πιο αποδοτική.

Στο τρίμηνο αυτό, η Lyft ανέβασε τα κέρδη της στα 867 εκατ. δολάρια, από 505 εκατ. δολάρια που ήταν πέρυσι. Παράλληλα, σημείωσε ζημία 644 εκατ. δολαρίων, επίσης αυξημένη από την ίδια περίοδο το 2018 (179 εκατ. δολάρια), ωστόσο μάλλον όχι τόσο σημαντική δεδομένου ότι τα κέρδη της εταιρείας είναι μεγαλύτερα από ποτέ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις