Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Mastercard, Visa, Stripe και eBay “εγκαταλείπουν” το Libra!

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι γερουσιαστές Sherrod Brown και Brian Schatz, ζήτησαν -με επιστολή τους- από τις εταιρείες Mastercard, Visa και Stripe, να αποχωρήσουν από το Libra Association του Facebook, λέγοντας ότι το Libra αποτελεί κίνδυνο για τον τομέα των πληρωμών και τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά δίκτυα.

Την Παρασκευή (11/10), οι προαναφερθείσες εταιρείες, μαζί με την eBay, αποφάσισαν και επίσημα να αποσύρουν τη στήριξή τους στο κρυπτονόμισμα του Facebook, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς σε όλο το εγχείρημα. Το γεγονός βέβαια δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς λίγες μέρες πριν είχε αποχωρήσει από την ένωση και η PayPal, η “έξοδος” της οποία είχε πυροδοτήσει φήμες για επερχόμενη απόσυρση κι άλλων εταιρειών.

Σε σχετική ανακοίνωση, η eBay ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει σαν ιδρυτικό μέλος του Libra και ότι εστιάζει στο λανσάρισμα μιας δικής της υπηρεσίας διαχείρισης πληρωμών ενώ η Stripe δήλωσε ότι το Libra έχει προοπτικές και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασία σε κάποιο μετέπειτα στάδιο. Η Visa, μέσω εκπροσώπου της, δήλωσε ότι η “ετυμηγορία” της για το Libra εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του Libra Association να “ικανοποιήσει” όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Το Facebook, από την άλλη, χαρακτήρισε τις αποχωρήσεις αυτές “απελευθερωτικές”. Συγκεκριμένα, ο David Marcus, υπεύθυνος για το Libra, έγραψε στο Twitter: “Φυσικά, τα νέα αυτά δεν είναι ωραία βραχυπρόθεσμα, αλλά κατά κάποιο τρόπο είναι απελευθερωτικά. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα σύντομα. Η αλλαγή αυτού του μεγέθους είναι δύσκολη. Ξέρεις ότι πετυχαίνεις κάτι όταν δημιουργείται τόσο μεγάλη πίεση.”

Εντωμεταξύ, το BBC αναφέρει ότι από το Libra Assoociation αποχώρησε και η Mercado Pago, μια εταιρεία πληρωμών που δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική. Αυτό σημαίνει ότι από τις έξι – σχετικές με πληρωμές-  εταιρείες που στήριζαν αρχικά το project του Facebook, έχει μείνει μόνο μία, η Ολλανδική PayU!

Υπενθυμίζουμε ότι το Libra Association, είναι μια ένωση 28 εταιρικών υποστηρικτών που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση του νέου κρυπτονομίσματος και θεωρητικά θα βοηθούσε στη διαχείριση του. Όπως είχε ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή, όλα τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης θα επένδυαν τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τα λειτουργικά κόστη της Ένωσης και να λανσάρουν ένα «κινητροδοτικό» πρόγραμμα για την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος. Οι επενδύσεις αυτές όμως δεν έχουν γίνει ακόμα και όπως βλέπουμε τα μέλη της Ένωσης οπισθοχωρούν και καθιστούν το μέλλον της αβέβαιο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις