Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

8 εκατ. ευρώ σήκωσε startup με ελληνίδα founder που “υπόσχεται” φυσική αντισύλληψη!

Η Inne, startup με έδρα το Βερολίνο, εξασφάλισε μια χρηματοδότηση (Series A) ύψους 8 εκατ. ευρώ και έδωσε για πρώτη φορά κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το συνδρομητικό προϊόν της το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2020 και «υπόσχεται» φυσική αντισύλληψη.

Πιο συγκεκριμένα, η startup που έχει Ελληνίδα founder, ισχυρίζεται ότι το προϊόν της δρα ως ένα «εργαλείο αυτογνωσίας» και ότι «προστατεύει» (τις γυναίκες) από επεμβατικές μεθόδους αντισύλληψης». Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι κάνουν το ίδιο, δεν λειτουργεί μέσω της θερμοκρασίας, αλλά εστιάζει στις ορμόνες και αξιοποιεί την παρακολούθηση αυτών για να προσφέρει αντισύλληψη.

Πώς όμως γίνεται αυτή η «παρακολούθηση»; Η Inne έχει αναπτύξει ένα τεστ με βάση το σάλιο το οποία μετρά τα ορμονικά επίπεδα, καθώς και μια in vitro διαγνωστική συσκευή που επιτρέπει την εξαγωγή δεδομένων από τα τεστ μιας χρήσης και συνδέεται ασύρματα στην «συνοδευτική» εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η εταιρεία.

Η Ειρήνη Ράπτη, founder της εταιρείας, περιγράφει το προϊόν ως ένα «μίνι» εργαστήριο, καθώς όπως λέει είναι τόσο μικρό που μπορεί να χωρέσει σε μια τσέπη. Η ομάδα της ερευνά το συγκεκριμένο προϊόν από το 2017 καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας, προτίμησε να είναι απολύτως σωστό επιστημονικά από το να βιαστεί να προαναγγείλει το λανσάρισμα του.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Inne έχει καταφέρει -παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα- να αναγνωριστεί ευρωπαϊκά ως ιατρική συσκευή! Το πρώτο προϊόν, που «υπόσχεται» φυσική αντισύλληψη σε ενήλικες γυναίκες – θεωρείται ως το πλέον κατάλληλο για γυναίκες ηλικίας 28-40 ετών, σε σταθερή σχέση – θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές (ξεκινώντας από τη Σκανδιναβία) τον επόμενο χρόνο, αν και αρχικά σε μια κλειστή beta καθώς η ομάδα θέλει να βελτιώσει το προϊόν βάσει των σχολίων των χρηστών.

Το προϊόν

Το προϊόν, όπως προαναφέρθηκε, αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο είναι το ίδιο το hardware, το οποίο «μετρά» τις ορμόνες. Το δεύτερο είναι το τεστ μιας χρήσης – ο χρήστης ουσιαστικά τοποθετεί το ειδικό «στικ» στο στόμα του για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια το τοποθετεί στη συσκευή που αναφέραμε.

Η συσκευή συνδέεται στο τηλέφωνο του χρήστη μέσω Bluetooth ή WiFi, ανάλογα με το που γίνεται το τεστ κάθε φορά, και στέλνει εκεί τα δεδομένα που συνέλεξε – αυτό είναι το τρίτο μέρος. Από εκεί και πέρα, ο χρήστης μπορεί μέσω του κινητού του να δει τα επίπεδα των ορμονών του, πότε αυτά πέφτουν ή ανεβαίνουν, πώς αυτό εξαρτάται από το στάδιο του κύκλου και τι αυτό σημαίνει για την ωορρηξία ή γενικότερα την υγεία του. «Σας διδάσκουμε πώς να τις παρακολουθήσετε (τις ορμόνες), πώς να καταλάβετε τι σημαίνουν», εξηγεί η Ειρήνη Ράπτη.

FemTech: Ένας “αμφιλεγόμενος” κλάδος

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται ραγδαία οι εφαρμογές που απευθύνονται σε γυναίκες, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και ο όρος FemTech. Υπάρχουν εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο και τον εμμηνορροϊκό κύκλο, και κάποιες (σαν την Inne) που προβλέπουν πότε η γυναίκα είναι γόνιμη.

Άλλες – όπως η Natural Cycles – έχουν προχωρήσει ακόμα πιο πέρα, λέγοντας ότι προσφέρουν «ψηφιακή αντισύλληψη» και προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις γύρω από τον τρόπο «επιθετικό» και «παραπλανητικό» τρόπο που προσεγγίζουν νεαρές γυναίκες. Συγκεκριμένα για την Natural Cycles, πολύμηνη έρευνα που διεξήχθη από τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς που εδράζει, μετά από περιστατικά γυναικών που έμειναν έγκυος ακολουθώντας τη μέθοδό της, διαπίστωσε υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Η εταιρεία συμφώνησε με τις αρχές, ωστόσο, να αποσαφηνίσει ο κίνδυνος αποτυχίας του προϊόντος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις