Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

MIT και Ford “φέρνουν” τα ρομπότ στην πόρτα μας!

Προκειμένου στο μέλλον να μπορούν να φέρνουν ρομπότ τις παραγγελίες μας στο σπίτι, είτε πρόκειται για κάποιο πακέτο είτε για φαγητό, θα πρέπει να μπορούν…να βρουν την πόρτα.

Για να γίνει αυτό, θεωρητικά πρέπει να γίνει μια χαρτογράφηση της ακριβούς τοποθεσίας εκ των προτέρων, ώστε το ρομπότ να γνωρίζει που πρέπει να πάει. Ωστόσο μια τέτοια διαδικασία αφενός είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, αφετέρου “γεννά” ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των πολιτών.

Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, μηχανικοί του MIT και της Ford ανέπτυξαν μία τεχνική η οποία επιτρέπει στα ρομπότ να “πλοηγηθούν” μέσω στοιχείων (που έχουν ξαναδεί) και όχι χαρτών. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι λέξεις, όπως “πόρτα” και “γκαράζ”. Όπως εξηγεί το MIT, τα ρομπότ μπορούν να εκπαιδευτούν προκειμένου να γνωρίζουν ότι ο δρόμος συνήθως οδηγεί σε κάποιο πεζοδρόμιο το οποίο οδηγεί, για παράδειγμα, σε μία πόρτα.

“Ακόμη και αν ένα ρομπότ παραδίδει ένα πακέτο σε ένα περιβάλλον που δεν έχει ξαναπάει, σίγουρα το περιβάλλον αυτό θα έχει στοιχεία που θα είναι ίδια με κάποιο άλλο στο οποίο θα έχει βρεθεί”, δήλωσε ο Michael Everett, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT. “Ο κόσμος μπορεί να είναι λίγο διαφορετικός, αλλά υπάρχουν πιθανώς κοινά πράγματα.”

Πιο αναλυτικά, η τεχνική χρησιμοποιεί προϋπάρχοντες αλγόριθμους οι οποίοι “βλέπουν” κάποια οπτικά δεδομένα και τα κατηγοριοποιούν με σημειολογικά στοιχεία, όπως η λέξη “πεζοδρόμιο”. Βάσει αυτών των αλγορίθμων, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα χάρτη – που όμως λειτουργεί διαφορετικά. Το “νέο” στην προσέγγιση αυτή είναι ότι τα ρομπότ μπορούν πλέον να λαμβάνουν αποφάσεις και να εντοπίζουν την πιο αποδοτική διαδρομή προς έναν προορισμό.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις