Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Γερμανία θα συνταγογραφεί… healthtech!

Το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε πριν λίγους μήνες να “ανοίξει το δρόμο” για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς υγείας, με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο ήταν “στα σκαριά” από το 2016, περιλαμβάνει κάποιες πρωτοποριακές, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα, διατάξεις, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν την κάλυψη των εξόδων που καταβάλλονται σε εφαρμογές και λογισμικό υγείας από ασφαλιστικές εταιρείες!

Μέχρι τώρα, οι εφαρμογές ή άλλες προσφορές ιατρικού λογισμικού για ασθενείς καλύπτονταν από ασφαλιστικές εταιρείες μόνο κατά περίπτωση ή βάσει ειδικών επιλεκτικών συμφωνιών. Οι διαδικασίες αυτές που έπρεπε να ακολουθηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα σύνθετες, περιορισμένες χρονικά και δεν επέτρεπαν στον πάροχο της εφαρμογής ή του λογισμικού να έχει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ο ψηφιακός νόμος για την υγειονομική περίθαλψη ανοίγει τώρα ένα νέο «μονοπάτι» και καθιστά τη λεγόμενη “ψηφιακή υγεία” προσβάσιμη σε ασθενείς σε ευρεία βάση.  Αξίζει, λοιπόν, να αναλυθεί εκτενέστερα και να δούμε τί ακριβώς “υπόσχεται”.

Τι αλλάζει

Όλες οι εφαρμογές υγείας, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν έναν ασθενή να διαχειριστεί μια διαγνωσμένη ιατρική πάθηση, θα μπορούν από το 2020 να «συνταγογραφηθούν» από τους γιατρούς. Το κόστος θα καλύπτεται από τις νόμιμες ασφάλειες υγείας, επομένως τις ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες ανήκουν 73 εκατομμύρια άτομα στη Γερμανία.

Για να λάβουν τη σχετική άδεια, οι πάροχοι θα πρέπει να υποβληθούν σε αξιολόγηση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των δεδομένων τους από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (Federal Institute for Drugs and Medical Devices). Σημειώνεται βέβαια ότι με αυτή την άδεια, οι ασφαλιστικές θα καλύπτουν τα έξοδα των ψηφιακών εφαρμογών για έναν μόνο χρόνο.

Προκειμένου να εγκριθούν, οι πάροχοι εφαρμογών υγείας πρέπει να αποδείξουν -εντός των 12 αυτών μηνών- τις θετικές επιπτώσεις των εφαρμογών τους στην φροντίδα των ασθενών. Οι πάροχοι εφαρμογών για την υγεία, οι οποίοι έχουν αποδείξει τις θετικές αυτές επιπτώσεις, μπορούν υποβάλουν ήδη την αίτησή τους στο προαναφερθέν ινστιτούτο.

Ψηφιοποίηση παντού

Πέραν της κάλυψης των εξόδων για ιατρικές εφαρμογές, λογισμικό και ραντεβού ή γνωματεύσεις μέσω βίντεο-κλήσεων, τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ αυστηρά ρυθμιζόμενα, το νέο νομοσχέδιο ενθαρρύνει επίσης την ψηφιοποίηση εγγράφων που μέχρι τώρα ήταν έγκυρα μόνο σε χαρτί – όπως αναρρωτικές άδειες, ιατρικές εκθέσεις και συνταγές φαρμάκων.

Για να υπάρξει αποτελεσματικότερη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ όλων των συμβαλλόμενων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, το νομοσχέδιο υποχρεώνει επίσης γιατρούς, νοσοκομεία και φαρμακεία να συνδεθούν στο γερμανικό δίκτυο τηλεματικής. Μαίες, φυσιοθεραπευτές καθώς και μονάδες αποκατάστασης και νοσηλείας μπορούν επίσης να συμμετάσχουν οικειοθελώς στο δίκτυο αυτό και θα αποζημιωθούν για αυτή την εθελοντική σύνδεση. Όλα τα παραπάνω, θα βελτιώσουν σημαντικά, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, και το αρχείο ασθενών.

Επιπτώσεις στο γερμανικό startup οικοσύστημα

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού επηρεάζει και τις startups αφού πλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να επενδύσουν σε αυτές όχι μόνο με τεχνογνωσία αλλά και οικονομικά – επενδύοντας απευθείας σε VC funds που επικεντρώνονται σε ψηφιακές λύσεις στον τομέα της υγείας. Επίσης, οι startups που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο θα μπορούν να προετοιμαστούν για την έξοδό τους στην αγορά σε ένα ξεκάθαρα ρυθμιζόμενο περιβάλλον ενώ και οι επενδυτές θα μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους.

Με πληροφορίες από το www.frontiers.health

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις