Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Διπλάσια πιθανότητα διψήφιου ρυθμού ανάπτυξης για τις καινοτόμες εταιρείες!

Δομικό στοιχείο για την ανάπτυξη μιας εταιρείας αποτελεί, πλέον, η καινοτομία. Η σχέση μεταξύ καινοτομίας και επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι πια – σχεδόν – ευθέως ανάλογη.

Για την ακρίβεια, οι εταιρείες που έχουν “κουλτούρα καινοτομίας” – εταιρική κουλτούρα, όπου οι καινούριες ιδέες είναι ευπρόσδεκτες και υποστηρίζονται – έχουν διπλάσια πιθανότητα επίτευξης διψήφιων ρυθμών ανάπτυξης. Αυτές οι επιχειρήσεις φαίνεται να κερδίζουν επίσης και στον πόλεμο των ταλέντων: η πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτούς τους οργανισμούς (86%) σχεδιάζει να παραμείνει στην εργασία, σε αντίθεση με 75% των εργαζομένων σε εταιρείες με κουλτούρα λιγότερο εστιασμένη στην καινοτομία.

Νέα έρευνα, που διεξήχθη κατόπιν παραγγελίας της Microsoft, σε συνεργασία με τον Michael Parke του London Business School, αποκαλύπτει ότι 92% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι έχουν υποστεί πρόσφατα κάποιας μορφής μετασχηματισμό. Ένας από τους βασικούς λόγους αυτού του μετασχηματισμού είναι – Ετασύμφωνα με την έρευνα – η τεχνολογία.

Καινοτομίες, όπως το cloud και η τεχνητή νοημοσύνη, φαίνεται ότι βοηθούν τις εταιρείες να αναπτυχθούν, να προωθήσουν τις αποδόσεις τους και να λάβουν πιο ευφυείς αποφάσεις. Για έναν ηγέτη επιχείρησης, είναι μια εποχή, όπου νέες ευκαιρίες, αλλά και ανταγωνιστικές απειλές, μπορούν να προκύψουν καθημερινά.

Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η τεχνολογία δεν ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επικεφαλής στη διαδικασία του μετασχηματισμού. Αυτόν τον ρόλο διαδραματίζει η εταιρική κουλτούρα. Η απάντηση έρχεται από τις εταιρείες, οι οποίες έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν ένα καινοτόμο περιβάλλον εργασίας.

Παράγοντες καινοτομίας

Αλλά πώς κατάφεραν να επιτύχουν οι εταιρείες αυτήν την κουλτούρα καινοτομίας;

Σύμφωνα με την έρευνα τα συστατικά της καινοτομίας είναι τρία.

Οικοδομώντας γέφυρες: Οι πλέον καινοτόμοι οργανισμοί, σήμερα, δεν καταρρίπτουν απλά κάθετες δομές στον εργασιακό χώρο, αλλά προωθούν τη συνεργασία, τόσο εντός της εταιρείας, όσο και εξωτερικά.

Ενδυνάμωση ομάδων: Οι υπάλληλοι στα πιο καινοτόμα εργασιακά περιβάλλοντα νοιώθουν ότι υποστηρίζονται, ώστε να παίρνουν αποφάσεις, οι φωνές τους ακούγονται και επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο που θέλουν να δουλέψουν.

Προστασία της προσοχής και προώθηση της ροής: Οι εργαζόμενοι νοιώθουν ότι 52% του χρόνου τους χάνεται στην δουλειά – εντοπίζοντας την απώλεια σε αναποτελεσματικές συναντήσεις και διακοπές.  Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που μπορούν να δουλέψουν σε μια κατάσταση ροής – κοινώς μπορούν να εστιάσουν όλη τους την προσοχή και ενέργεια στη εργασία που κάνουν – είναι τρεις φορές πιο ικανοποιημένοι με την δουλειά τους από εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν με αυτό τον τρόπο. Οι επιχειρήσεις έχουν μια πολύ σημαντική ευκαιρία, να βοηθήσουν στην προστασία της  προσοχής των υπαλλήλων τους και να τους βοηθήσουν να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο sepe.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις