Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

19 πράγματα που θέλουμε να δούμε από τα smartphones το 2020

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

αυτό το άρθρο θα μπορούσε να ξεκινάει έτσι και να αποτελεί την εκδοχή του γράμματος ενός ενήλικα που αγαπάει την τεχνολογία και τα smartphones προς τον Άγιο Βασίλη. Με την τεχνολογία να έχει προχωρήσει και τα κινητά να έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό αυτά που φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε να κάνει μια συσκευή που χωράει στην τσέπη μας, μέσα στο 2019 είδαμε πραγματικά εκπληκτικά τηλέφωνα με τρομερές δυνατότητες.

Το κακό είναι πως ένα από τα καλύτερα κινητά που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ, και για πολλούς το καλύτερο κινητό της χρονιάς, το Huawei Mate 30 Pro, να μην είναι διαθέσιμο στην Δύση λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην εταιρεία ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να ζητήσουμε από τον Άγιο μερικά πράγματα που θέλουμε να δούμε από τις εταιρείες τη χρονιά που έρχεται.

Μεγαλύτερες μπαταρίες

Με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά να έχουν εκτοξευτεί, είναι η ώρα να δούμε αναβάθμιση στον τομέα της μπαταρίας. Με τις μεγαλύτερες οθόνες και τις ενεργειακές απαιτήσεις να έχουν αυξηθεί, θέλουμε κινητά που να κρατάνε άνετα 2 μέρες με βαριά χρήση. Και ας επιβαρύνει το πάχος της συσκευής, δεν μας νοιάζει!

Μεγαλύτερους αισθητήρες στην κάμερα

Όχι megapixels, αισθητήρες. Τα ΜΡ είναι απλά νούμερα και είναι άχρηστα αν πίσω από τον φακό ο αισθητήρας έχει μέγεθος μπιζελιού. Είμαστε μεγάλα παιδιά και το παιχνίδι των εντυπώσεων με τον αριθμό των ΜΡ δεν μας εντυπωσιάζει πια. Το μέγεθος των κινητών έχει μεγαλώσει και τώρα πια χωράει ένας μεγαλύτερος αισθητήρας, ειδικά αν  οι εταιρείες κινητών θέλουν να “χτυπήσουν” τις φωτογραφικές.

Ανθεκτικότερα υλικά

Σίγουρα τα καινούργια flagships είναι εντυπωσιακά με τόσο γυαλί να τα περιβάλει, όμως στο τέλος της ημέρας δεν το βλέπει κανένας. Με την τιμή για επισκευές να είναι πολύ υψηλή και δεδομένης της ελάχιστης αντοχής που έχει το γυαλί ακόμα και στα από μικρά χτυπήματα, ακόμα και τα πιο εντυπωσιακά τηλέφωνα περνάνε όλη τους την ζωή κρυμμένα μέσα σε τεράστιες θήκες.

Τέλος σε ‘φρυδάκια’, ‘τρύπες’ κ.τ.λ

Δε χρειάζεται να γράψουμε πολλά πάνω σε αυτό. Δεν αρέσουν σε κανέναν, απλά τ α ανεχόμαστε. Έχουμε πια την τεχνολογία για να τα εξαφανίσουμε, κάτι που μας φέρνει στην επόμενη απαίτηση. Τέλος!

Περισσότερες κάμερες κάτω από την οθόνη

Βάλτε τέλος στα ”φρυδάκια” και τις ”τρύπες” στην οθόνη. Έχουμε πια την τεχνολογία για να “κρύψουμε” την κάμερα κάτω από την οθόνη και τους αισθητήρες στο πλαίσιο της συσκευής.

Ναι είναι σχετικά καινούργια τεχνολογία, ναι δεν είναι ακόμα πλήρως υλοποιήσιμη από όλους τους κατασκευαστές, αλλά βρείτε τον τρόπο.

Καθαρό Android

Οι χρήστες της Apple δε χρειάζεται να διαβάσουν αυτό, καθώς υπάρχει μόνο μια έκδοση του λειτουργικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αλλά όσοι έχουν κινητό με Android ξέρουν τι εννοούμε. Είναι πια καιρός να φύγουν από τη ζωή μας τα προεγκατεστημένα προγράμματα των κατασκευαστών, ξέρουμε πια τι θέλουμε και τι όχι. Βάλτε το skin σας πάνω από το Android, δε μας πειράζει (πολύ), αλλά το 2020 ας ξεφορτωθούμε πια το bloatware

Επιστροφή των κουμπιών

Δεν λέμε, εντυπωσιακές οι κυρτές οθόνες που αγκαλιάζουν το κινητό, όμως χάρη σε αυτές εξαφανίστηκαν τα κουμπιά της έντασης. Τα θέλουμε πίσω.

Σύνταξη στους ψηφιακούς βοηθούς

Μάλλον στα πλήκτρα αποκλειστικής χρήσης τους. Δηλαδή, εξαφανίζουμε τα πλήκτρα έντασης γιατί δε χωράνε, αλλά χώρο για το κουμπί που “καλεί” τον/την ψηφιακό βοηθό βρήκαμε; Και δεν φτάνει αυτό, το κουμπί αυτό δεν μπορούμε να το επαναπρογραμματίσουμε για να εκτελεί ότι λειτουργία θέλουμε; σε τι να το προγραμματίσουμε; δες παρακάτω

Κουμπί mute

Μπορεί να βρει κάποιος 100 αρνητικά πράγματα να πει για την Apple (αν και φέτος δεν θα έχει δίκιο γιατί η σειρά 11 είναι καταπληκτική), όμως κάθε νέα της συσκευή έχει χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν έμπνευση για τους άλλους κατασκευαστές. Μόνο ένα πράγμα δεν έχουν ακολουθήσει, το κουμπί που “κλείνει” τους ήχους κλήσης του τηλεφώνου. Από τα πιο βολικά features που υπάρχουν.

Επιστροφή των ακουστικών

Ναι θα συνεχίζουμε να κάνουμε παράπονα γι’ αυτό και δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Ο χώρος υπάρχει στις συσκευές, καθώς αυτές όλο και μεγαλώνουν σε μέγεθος και το κόστος είναι απειροελάχιστο για τους κατασκευαστές. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Επίσης ο ήχος είναι πολύ καλύτερος από του bluetooth.

Θέλουμε ακουστικά με καλώδιο.

Πότε επιτέλους θα έχουμε στερεοφωνικά ηχεία;

Μιας και μιλάμε για ήχο, σε λίγες μέρες μπαίνει το 2020 και εμείς ακόμα κάνουμε παράπονα για την έλλειψη στερεοφωνικού ήχου από συσκευές τεχνολογίας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Και όταν μιλάμε για στερεοφωνικό ήχο, εννοούμε τον κανονικό στερεοφωνικό ήχο. Όχι αυτό που βαφτίζουν κάποιοι κατασκευαστές στερεοφωνία και είναι τα μπάσα από την υποδοχή του φορτιστή και όλα τα υπόλοιπα από το ακουστικό. Τεχνικά ναι, είναι στερεοφωνία, αλλά μεταξύ μας είμαστε. Ξέρουμε ότι είναι κόλπο και δεν προσφέρει καμία ποιότητα.

WiFi 6 και Bluetooth 5 παρακαλώ

Και τα δύο είναι εδώ και μπορούν να μπουν στα τηλέφωνα μας. Επίσης προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι και πιο φιλικά στην κατανάλωση ενέργειας. Κανονικά, έστω οι flagship συσκευές του 2020, θα πρέπει να έρχονται αποκλειστικά και μόνο με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Να γυρίσουν οι παραδοσιακοί σαρωτές αποτυπωμάτων

Ναι, ξέρουμε ότι μπορείτε να το κάνετε και μπράβο για την τεχνολογία που διαθέτετε, αλλά μπορούμε να επιστρέψουμε στους παραδοσιακού σαρωτές; Είναι πιο γρήγοροι από αυτούς κάτω από την οθόνη, είναι πιο αξιόπιστοι και κοστίζουν λιγότερο. Και δεν γεμίζει και η οθόνη δαχτυλιές.

Που θα φτάσουν οι οθόνες;

Πριν από μερικά χρόνια, οι εταιρείες είχαν επιδοθεί σε ένα διαγωνισμό για το ποια θα έχει το μικρότερο κινητό. Τώρα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί και οι οθόνες μεγαλώνουν σε σημείο που σε λίγο καιρό θα μοιάζουμε σαν να κρατάμε tablets.

Δεν έχουν όμως όλοι τεράστια χέρια για να μπορούν να χειριστούν αυτές τις συσκευές, ούτε αρέσουν σε όλους. Το 2020 οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση στις οθόνες των μοντέλων τους και να προσφέρουν περισσότερες επιλογές.

Να μπει ένα τέλος στα περίεργα χαρακτηριστικά

Τα κινητά τηλέφωνα είναι ίσως τα πιο θαυμαστά μαζικά  προϊόντα τεχνολογίας που έχει στην διάθεση του ο σύγχρονος καταναλωτής. Δε χρειάζεται να φορτώνονται με περίεργα χαρακτηριστικά, όπως αναλυτές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αισθητήρες βιοποικιλότητας ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είμαστε στην δεκαετία του 1950 να παθιαζόμαστε με την διαστημική εποχή.

Με “ρέγουλα” τις κάμερες

Όπως είπαμε και πιο πάνω, σημασία δεν έχουν ούτε τα MP ούτε ο αριθμός των καμερών. Σημασία έχει ο αισθητήρας και το φορμάτ των τριών καμερών έχει αποδειχτεί πως είναι ικανοποιητικό και προσφέρει όλα όσα θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.

Θέλουμε ένα υπερ-ευρυγώνιο φακό, ένα ευρυγώνιο ή έστω ένα κανονικό και ένα τηλεφακό. Και ας μην φτάνει ο τηλεφακός τα x50 του Huawei P30 Pro. Ας φτάνει μέχρι τα x30. Συμβιβαζόμαστε και με αυτό.

Θέλουμε καλύτερο βίντεο και 4Κ στα 60fps

Αν και τα 30fps στα 4Κ είναι αξιοπρεπέστατα, δεν προσφέρουν την ποιότητα των 60fps, τα οποία έχουν γίνει σχεδόν απαραίτητα σε μια γενιά που μεγαλώνει με το Youtube. Ακόμα και αν για τα 4Κ στα 60 fps δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα τους και είναι κάτι που θα δούμε τα επόμενα χρόνια, συμβιβαζόμαστε με τα 1080p.

Αδιαβροχοποίηση των πάντων

Δεχόμαστε τα low και mid range κινητά να μην είναι αδιαβροχοποιημένα, αλλά κάθε κινητό πάνω από τα 450-500 ευρώ θα πρέπει να είναι IP68 τουλάχιστον. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες από κανέναν.

Προσιτά αναδιπλούμενα

Τόσο το Galaxy Fold όσο και το Mate X δείχνουν και είναι εντυπωσιακά, αλλά φτηνά δε τα λες. Ίσα ίσα το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό για το μέσο χρήστη και είναι κρίμα γιατί είναι μια από τις εξελίξεις που δείχνουν πως θα δημιουργήσουν μια ολόκληρη νέα γενιά κινητών.

Χρειαζόμαστε προσιτά αναδιπλούμενα μοντέλα, τα οποία θα δημιουργήσουν ζήτηση και θα οδηγήσουν στην επόμενη γενιά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις