Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστεί το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας!

Η κατάσταση στον επιχειρηματικό κόσμο αυτή τη στιγμή είναι δραματική! Η εμπορική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους είναι στο μηδέν ενώ και το ηλεκτρονικό εμπόριο σημειώνει κάμψη λόγω οικονομικής αβεβαιότητας. Ειδικά στις Startups τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα μια και όλοι γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρήσεων.

Ήδη οι τουριστικές Startups έχουν μηδενική δραστηριότητα, έχουν απολύσει κόσμο ή βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης ενώ όλα τα νέα projects και οι πιθανές νέες συνεργασίες, γενικά στις Startups, έχουν παγώσει. Σε καλύτερη κατάσταση θεωρητικά βρίσκονται οι λίγες Startups οι οποίες έχουν πάρει κάποια χρηματοδότηση από VC μια και έχουν κάποιο δίχτυ ασφαλείας αλλά και αυτές θα πρέπει να αναθεωρήσουν ίσως τις προβλέψεις και τα πλάνα τους.

Φυσικά όσες Startups ασχολούνται με την τηλεϊατρική και το HealthTech, το GovTech, την βιοτεχνολογία, την τηλεργασία και την τηλε-εκπαίδευση, θα δουν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται ενώ στον αντίποδα όλος ο τομέας του “sharing economy“, και ειδικά οι ανοιχτοί χώροι εργασίας, θα βρεθεί σε φάση αβεβαιότητας αν δεν βρεθεί το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 σύντομα. Ήδη υπάρχουν αρνητικές προβλέψεις ακόμα και για επενδυτικά μεγαθήρια όπως η Softbank, η οποία έχει επενδύσει αστρονομικά ποσά στο sharing economy με την πρόσφατη “διάσωση” της WeWork να γίνεται ακόμα πιο αβέβαιη.

Δυστυχώς στην Ελλάδα το οικοσύστημα Startups μόλις τώρα είχε αρχίσει να οργανώνεται, ακόμα καταγράφουμε “ποιοι και πόσοι είμαστε” και αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικό είναι να επισπευσθεί η λειτουργία της βάσης καταγραφής του Υπουργείου Ανάπτυξης και να αρχίσουν άμεσα να υλοποιούνται τα πρώτα μέτρα υποστήριξης.
Η Γαλλία έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διάσωσης 4 δις Ευρώ το οποίο περιλαμβάνει προκαταβολές επιχορηγήσεων, φοροαπαλλαγές και έκτακτες μικροχρηματοδοτήσεις ενώ στην Γερμανία οι μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάρουν 15.000 ευρώ σε διάφορες απαλλαγές σε περίοδο τριών μηνών, με τον συνολικό προϋπολογισμό αυτών των μέτρων να φτάνει τα 50 δις ευρώ!
Σε ότι αφορά την Ελλάδα δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια σχετική ανακοίνωση, πέρα από τα γενικά μέτρα τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις Startups, αλλά υπάρχει δυστυχώς η πρόσθετη γραφειοκρατία από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για παράδειγμα, με την πρώτη δόση της επιδότησης των πρόσφατων προγραμμάτων για έναρξη νέων επιχειρήσεων να μην έχει ακόμα δοθεί!

Πέρα από το κράτος και τα VCs, τα οποία λογικά θα ανταποκριθούν στην υποστήριξη των Startups, αναμένουμε να γίνει το ίδιο από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο της καινοτομίας. Σε Γερμανία και Γαλλία οι τράπεζες KfW και Bpifrance θα αναλάβουν επίσης ρόλο στην “διάσωση” των Startups με τεράστια κεφάλαια και το ίδιο αναμένουμε να δούμε και στην Ελλάδα.
Επίσης, ευχόμαστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν ήδη αντιληφθεί το μεγάλο ρόλο που μπορεί παίξει η καινοτομία στην θωράκιση τους αλλά και στην γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα μετά το πέρας της πανδημίας. Αναμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερα corporate VCs και Idea Labs να γεννιούνται και να ενισχύονται τα υπάρχοντα.

Σαν Startupper.gr θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε και εμείς το ελληνικό οικοσύστημα ετοιμάζοντας ειδικά θέματα και αφιερώματα, αλλά και δημιουργώντας ένα νέο πιο άμεσο κανάλι επικοινωνίας του οικοσυστήματος με όλους του φορείς και την κυβέρνηση. Στην σελίδα του Startupper.gr στο Facebook έχει δημιουργηθεί μια νέα κλειστή ομάδα, το Startupper Room, στην οποία σας καλούμε να συμμετάσχετε. Επίσης μπορείτε να μας στέλνετε στις ερωτήσεις και τις προτάσεις σας με μήνυμα στο FB αλλά και στο email [email protected] .

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις