Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αυτές είναι οι πιο startup-friendly πόλεις της Ευρώπης!

Ταλέντα, πόροι, ευνοϊκή νομοθεσία, υψηλή ποιότητα ζωής – αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν μια πόλη “φιλική” προς Startups.

Η Ευρώπη διαθέτει αρκετές πόλεις με τέτοια γνωρίσματα, κάποιες εκ των οποίων έχουν μπει εδώ και αρκετά χρόνια στο ραντάρ νέων επιχειρηματιών. Έχει και άλλες, όμως, που μόλις τώρα γίνονται ευρύτερα γνωστές για τον “entrepreneurial” χαρακτήρα τους.

Ποιες από αυτές θεωρούνται οι καλύτερες για έναν νέο η πιο έμπειρο Startupper; Σύμφωνα με το StartupBlink και τον ετήσιο “οδηγό” του, οι εξής:

1.Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Λονδίνο είναι η υψηλότερη σε κατάταξη ευρωπαϊκή πόλη στη λίστα και μία από τις κορυφαίες Startup πόλεις σε όλον τον κόσμο. Τριτο στην παγκόσμια κατάταξη, αμέσως μετά το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο είναι γνωστό για τη δυναμική κοινότητά του, την υψηλή συγκέντρωση επενδύσεων και κεφαλαίων, καθώς και την τεράστια δεξαμενή ταλέντων που διαθέτει. Η πόλη είναι επίσης γεμάτη από προγράμματα επιτάχυνσης και τεχνολογικές εκδηλώσεις.

2. Βερολίνο, Γερμανία

Το Βερολίνο είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Λονδίνου για τον τίτλο Startup Hub της Ευρώπης, με βάση την Έκθεση Global Startup Ecosystem Rankings 2020. Κατατάσσεται στην 8η θέση παγκοσμίως και είναι το δεύτερο σε κατάταξη οικοσύστημα στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα που ειδικεύεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις B2C και σε τομείς όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, η τεχνολογία AI &ML, το fintech, η υγειονομική περίθαλψη και το blockchain.

3. Μόσχα, Ρωσία

Επόμενο στη λίστα βρίσκεται το μεγάλο hub της Μόσχας, το οποίο ανέβηκε κατά 1 θέση από το 2019 και κατατάσσεται στην 10η θέση στον κόσμο. Πρόκειται για ένα κορυφαίο παράδειγμα μεγαλούπολης, με ένα εξαιρετικό οικοσύστημα που φιλοξενεί μερικούς από τους πιο ταλαντούχους τεχνικούς επιχειρηματίες στον κόσμο και κορυφαία κέντρα σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και δημιουργίας. Η μητρόπολη έχει μια ανεπτυγμένη οικονομία, ένα άνετο αστικό περιβάλλον και ένα ώριμο, καινοτόμο οικοσύστημα στο οποίο γεννιούνται και εφαρμόζονται τολμηρές ιδέες.

4. Παρίσι, Γαλλία

Η γαλλική πρωτεύουσα, το Παρίσι, είναι το 4ο σε κατάταξη οικοσύστημα στην Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται για 2η χρονιά στη 12η θέση. Πρόκειται για ένα συνεχώς εξελισσόμενο οικοσύστημα, με όλο και περισσότερα ταλέντα και τοπικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον. Στα συν της, είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο συνεχώς βελτιώνεται.

5. Άμστερνταμ, Ολλανδία

5ο στην Ευρώπη και 20ο σε όλον τον κόσμο, το Άμστερνταμ είναι ένα διαφορετικό οικοσύστημα, γνωστό τόσο για το κορυφαίο TheNextWeb όσο και τις εκδηλώσεις στον χώρο. Οι Ολλανδοί είναι επίσης γνωστοί για το γεγονός ότι βοηθούν τους startuppers να αποφύγουν τις εξωτερικές χρηματοδοτήσεις και να χτίσουν την επιχείρησή τους με δικά τους μέσα.

6. Βαρκελώνη, Ισπανία

Η Βαρκελώνη προσελκύει επιχειρηματίες και founders χάρη στον καλό καιρό και τη δυναμική κοινότητα της πόλης. 27η στο παγκόσμιο οικοσύστημα, η Βαρκελώνη είναι λαμπρό παράδειγμα για την πολιτική της αφού σύμφωνα με το StartupBlink, οι αρμόδιοι φορείς έχουν καταλάβει ότι η καινοτομία, η τεχνολογία και η εκβιομηχάνιση είναι κλειδιά για τη μελλοντική ανάπτυξη της πόλης.

7. Στοκχόλμη, Σουηδία

Οι σκανδιναβοί είναι γνωστοί για την “ανεξαρτησία” τους, την τάση να εργάζονται περισσότερο ως “solopreneurs” και λιγότερο ως συνιδρυτές ή σε ομάδες, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Παρά την τάση αυτή, η Στοκχόλμη τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει όλο και περισσότερες εκδηλώσεις και συνέδρια, με ανθρώπους να μοιράζονται ιστορίες επιτυχίας και να συνεργάζονται. Αυτή τη στιγμή είναι στην 29η θέση παγκοσμίως.

8. Κίεβο, Ουκρανία

Το Κίεβο είναι ένα από τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα στην Ανατολική Ευρώπη και ένα εξαιρετικό σημείο για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και δημιουργικών ιδεών λόγω του φθηνού κόστους ζωής. Η Ουκρανία, και ως εκ τούτου το Κίεβο, είναι γνωστή για τους εκατοντάδες χιλιάδες ειδικούς τεχνολογίας με εξαιρετικές δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη και τα μαθηματικά. Κατά συνέπεια, πολλές παγκόσμιες εταιρείες ανοίγουν το υποκατάστημα τους εκεί και ανοίγουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες και εργασιακές δραστηριότητες.

9. Μαδρίτη, Ισπανία

Η Βαρκελώνη δεν είναι η μόνη ισπανική πόλη μεταξύ των 10 κορυφαίων ευρωπαϊκών κόμβων νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η Μαδρίτη βρίσκεται στην 9η θέση στην Ευρώπη και στην 35η παγκοσμίως – υποχωρώντας δύο θέσεις από τη θέση της το 2019. Η πρωτεύουσα της Ισπανίας είναι μια πύλη προς τη Λατινική Αμερική, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Είναι μια πολύ βιώσιμη πόλη, με εξαιρετική υποδομή και μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων.

10. Μόναχο, Γερμανία

Η μόνη νέα είσοδος στις 10 καλύτερες Startup πόλεις είναι το Μόναχο, ο 2ος ισχυρότερος κόμβος καινοτομίας της Γερμανίας. Έχοντας τη 38η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, η πόλη συγκεντρώνει τεράστιες εταιρείες, όπως οι SAP, Siemens και Bosch, οι οποίες χρηματοδοτούν και καινοτόμες πρωτοβουλίες εντός του οικοσυστήματος, ενώ παράλληλα έχει τη φήμη της βιώσιμης και πράσινης πόλης, στην οποία αξίζει να εργάζεσαι.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις