Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Alpha Bank: Ευνοϊκά δάνεια σε μικρομεσαίες μέσω του “JEREMIE FRSP for Entrepreneurship”

Η Alpha Bank υπέγραψε σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για τη συμμετοχή της στο συγχρηματοδοτικό Πρόγραμμα “JEREMIE FRSP for Entrepreneurship”, το οποίο προβλέπει τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Ελληνικών Επιχειρήσεων, από κοινού και ισομερώς με το ΕΣΠΑ (πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα “JEREMIE FRSP for Entrepreneurship” μέσω της Alpha Bank αφορά στη χορήγηση δανείων Μικρομεσαίων Ελληνικών Επιχειρήσεων, για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών (απόκτηση επαγγελματικής στέγης, μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ.) και αναγκών κεφαλαίου κινήσεως (αγορά πρώτων υλών, αγαθών, υπηρεσιών, μισθοδοσία κ.α.).

Το Πρόγραμμα διατίθεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, όπως η κατά 50% επιδότηση του επιτοκίου, καθώς το μέρος του δανείου που συνιστά τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ παρέχεται άτοκο.

Συνολικά, τα κύρια πλεονεκτήματα του Προγράμματος είναι:
– Εξαιρετικά χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο, σήμερα από 2,95%, λόγω της συγχρηματοδοτήσεως.
– Υψηλό ποσό χρηματοδοτήσεως ανά επιχείρηση.
– Ευελιξία αποπληρωμής και μεγάλη διάρκεια δανείου, έως 120 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.

Δικαιούχοι του Προγράμματος JEREMIE
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις όλων των οικονομικών κλάδων (πλην εξαιρέσεων πατήστε εδώ) και κάθε νομικής μορφής (ατομικές, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ) οι οποίες πληρούν αθροιστικά  τις εξής προϋποθέσεις:
– Είναι και θα παραμείνουν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με το Ορισμό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως:
i) Απασχολούν έως 250 εργαζομένους, σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ).
ii) Εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ ή ενεργητικό έως 43 εκατ. ευρώ.
– Έχουν έδρα και λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας.
– Δεν υπερβαίνουν το όριο των ενισχύσεων που θέτει ο Κανόνας De Minimis, “περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας”.

Για να ελέγξετε τη δυνατότητα εντάξεως στο Πρόγραμμα JEREMIE FRSP με βάση τον ΚΑΔ της επιχειρήσεώς σας, πατήστε εδώ.

Προθεσμία υλοποιήσεως
Η καταληκτική ημερομηνία ολικής εκταμιεύσεως του δανείου ορίζεται η 30.11.2015 εκτός εάν ο προϋπολογισμός του Προγράμματος εξαντληθεί νωρίτερα.

Σκοπός δανείου
Σκοπός των δανείων είναι η κάλυψη:
1. Επενδυτικών σχεδίων αποκτήσεως ή / και δημιουργίας πάγιων (υλικών & άυλων) περιουσιακών στοιχείων (αγορά επαγγελματικής στέγης, απόκτηση επαγγελματικού εξοπλισμού κ.λπ.).
2. Αναπτυξιακών αναγκών, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα της επιχειρήσεως (αγορά πρώτων υλών, αγαθών, υπηρεσιών κ.λπ). συμπεριλαμβανομένου του εργασιακού κόστους (μισθοί και ημερομίσθια), ενοικίων και λοιπού λειτουργικού κόστους.
Σημειώνεται ότι κάθε επιχείρηση δύναται να ενταχθεί, υπό προϋποθέσεις, και στα δύο είδη προνομιακών δανείων.

Ύψος δανείου
Ο συνολικός δανεισμός μέσω του Προγράμματος, ανά επιχείρηση, ανέρχεται έως 2.000.000 ευρώ.

Διάρκεια δανείου
Η διάρκεια του δανείου είναι έως 120 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος, η οποία ανέρχεται έως το 1/3 της συνολικής διάρκειας δανείου.

Επιτόκιο
Το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο και ορίζεται από το Alpha Προνομιακό Επιτόκιο, σήμερα 5,90%, πλέον περιθωρίου από 0 έως 5 εκατοστιαίες μονάδες, ανάλογα με τις προσφερόμενες εξασφαλίσεις. Λόγω συμμετοχής της Τραπέζης στο συγχρηματοδοτικό μηχανισμό JEREMIE το ανωτέρω επιτόκιο εφαρμόζεται μόνο στο 50% του δανείου, καθώς το υπόλοιπο 50% παρέχεται άτοκο από το ΕΣΠΑ 2007-2013 – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Συνεπώς η τελική επιτοκιακή επιβάρυνση της επιχείρησης ανέρχεται σήμερα στο προνομιακό επιτόκιο, από 2,95% έως 5,45% (πλέον εισφοράς του Ν.128/75 (0,60%).

Τρόπος εξυπηρετήσεως
Με ισόποσες μηνιαίες / τριμηνιαίες χρεολυτικές ή τοκοχρεολυτικές δόσεις, τα ποσά των οποίων θα συμφωνούνται με κάθε επιχείρηση ανάλογα με το συναλλακτικό – παραγωγικό κύκλο της επιχειρήσεως.

Έξοδα δανείου
Δαπάνες εξετάσεως αιτήματος δανειοδοτήσεως:
– 250 ευρώ για δάνεια ύψους έως 100.000 ευρώ.
– 350 ευρώ για δάνεια ύψους έως 250.000 ευρώ.
– 400 ευρώ για δάνεια ύψους έως 350.000 ευρώ.
– 500 ευρώ για δάνεια ύψους έως 2.000.000 ευρώ.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά
Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία που απαιτούνται από την τράπεζα για την αξιολόγηση και έγκριση του δανείου, προσκομίζονται επιπλέον τα εξής δικαιολογητικά (πατήστε εδώ).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις