Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αυτοί είναι οι νικητές των φετινών Venture Impact Awards

Τα VIA στοχεύουν να ενισχύσουν τις πιο ταλαντούχες επιχειρηματικές ομάδες της χώρας που δεσμεύονται να συνεισφέρουν σε κοινωφελείς σκοπούς, από τη βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη, έως την προστασία του περιβάλλοντος.

Με μεγάλο ενδιαφέρον και επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες Δευτέρα, η απονομή των ετήσιων βραβείων Venture Impact Awards (VIA), του θεσμού ορόσημο που υλοποιεί η Ελληνική Πρωτοβουλία (THI). Στα δεύτερα VIA, δόθηκαν συνολικά 285.000 δολάρια ως χρηματικά έπαθλα σε 18 καινοτόμες επιχειρήσεις που συνδυάζουν την εμπορική επιτυχία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και το φιλανθρωπικό έργο, βοηθώντας ανθρώπους στην Ελλάδα. Τα βραβεία δημιουργήθηκαν από το THI με τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Helidoni και του Κληροδοτήματος Charles C. Condes.

Τα VIA στοχεύουν να ενισχύσουν τις πιο ταλαντούχες επιχειρηματικές ομάδες της χώρας που δεσμεύονται να συνεισφέρουν σε κοινωφελείς σκοπούς, από τη βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη, έως την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν με 25.000 δολάρια

  • Moptil

Η Moptil ιδρύθηκε το 2014, αναπτύσσοντας εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, εστιασμένες στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από αρχαιολογικούς χώρους έως μουσεία κ.ο.κ. Μέσω των εφαρμογών αυτών, ο ιδρυτής της Μιχάλης Κόκκινος ήθελε να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες αλλά και σε ξένους ταξιδιώτες να «γνωρίσουν» καλύτερα τα μνημεία του κόσμου ξεκινώντας από αυτά της Ελλάδας, με τη βοήθεια ψηφιακών εικονικών αναπαραστάσεων. Πράγματι, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες που προαναφέραμε, προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη της χώρας μας να ζήσει «μέσα» σε μερικά από τα πιο δημοφιλή μνημεία, συγκρίνοντας, μεταξύ άλλων, τη σημερινή εικόνα με την 3D αυθεντική, όπως εικάζεται σήμερα ότι ήταν. H Moptil δημιούργησε εφαρμογές αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό καθώς και ειδικά tablets και γυαλιά, τα οποία προσέφερε σε τουρίστες για μια «ενισχυμένη» ταξιδιωτική εμπειρία. Λόγω ακριβώς της καινοτομίας που εισήγαγε στον κλάδο η λύση της, η εταιρεία αναπτύχθηκε γρήγορα και πέτυχε σημαντικά ορόσημα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

  • SciCo

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo (Science Communication – Επιστήμη Επικοινωνία) έχει στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών δράσεων. Ιδρύθηκε το 2008 και στελεχώνεται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για την επιστήμη. Μέσα από πολυάριθμες διαστηριότητες, με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, η SciCo λειτουργεί ως κοινωνική επιχείρηση, έχοντας ήδη προσεγγίσει πάνω από 400.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Οι δράσεις της επεκτείνονται και εκτός ελληνικών συνόρων, με τη συμμετοχή της σε πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επεκτείνοντας ταυτοχρόνως και ορισμένα από τα έργα της διεθνώς.

  • Mindspace

To Mindspace είναι ένας σύλλογος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας φοιτητών και νεαρών αποφοίτων, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και τη Ξάνθη. Σκοπός του Mindspace είναι η ανάδειξη της επιχειρηματικότητας ως επιλογή στους φοιτητές και η υποστήριξη των ιδεών και των ομάδων τους. Η Mindspace διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και workshop με θέμα την επιχειρηματικότητα όπως το “How to Start a Startup”, το “Positivity Catalyst” το διεθνές Fuck Up Nights-Stories about Failure. Ενώ σε συνεργασία με τη PATRASIQ, οργανώνονται διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις και workshops καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

  • Dog’s Voice

Το Dogs’ Voice είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2015. Στόχος του οργανισμού είναι να αναδειχθεί το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται ενεργά σε όλη την Ελλάδα, η προσέλκυση οργανωμένων και αξιόπιστων εθελοντών, η οικονομική ενίσχυση για τις δράσεις τους καθώς και το να αποτελέσει την ψηφιακή πλατφόρμα αποτελεσματικής προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες. Από το 2017, το Dogs’ Voice ασχολείται συστηματικά με τη δημιουργία προγραμμάτων προστασίας αστικής πανίδας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν με 15.000 δολάρια

  • AidPlex

Η AidPlex, αλλάζει τον τρόπο παρακολούθησης της θεραπείας της σκολίωσης παρέχοντας μια φορητή συσκευή για συνεχή καταγραφή των ασθενών με σκολίωση. Αποτελούμενη από μια κορυφαία ομάδα μηχανικών, η εταιρεία στοχεύει στην πρόληψη χειρουργικών επεμβάσεων σε εφήβους με σκολίωση, την ενδυνάμωση ασθενών με τη συγκεκριμένη πάθηση και τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

  • Ingredio

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές εκφράζουν ανησυχίες για τα χημικά πρόσθετα σε καλλυντικά και τρόφιμα, όμως λόγω των άγνωστων χημικών τους ονομασιών ή κωδικοποιήσεων, δεν μπορούν να διακρίνουν τι είναι ασφαλές και τι επιβλαβές για την υγεία. Το Ingredio δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα με μία απλή δωρεάν εφαρμογή για το κινητό. Το Ingredio είναι ένα app που με μία φωτογραφία των χημικών συστατικών από συσκευασίες τροφίμων και καλλυντικών, ενημερώνει τον καταναλωτή για την πιθανή επικινδυνότητα των χημικών συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα. Στόχος της Ingredio είναι να συμβάλει στην αύξηση της ποιότητας ζωής των καταναλωτών για έναν κόσμο ασφαλή χωρίς τοξικά χημικά. Παράλληλα μέσω της γνώσης που προσφέρεται στους καταναλωτές, δίνεται ώθηση στις εταιρείες τροφίμων και καλλυντικών για να παράγουν πιο πράσινα και βιώσιμα προϊόντα.

  • EV Loader

Η ομάδα της EV Loader έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή για τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έτσι ώστε μέσα από αυτή να μπορούν να εντοπίσουν σημεία φόρτισης κοντά τους, να πραγματοποιήσουν κράτηση, να πληρώσουν, αλλά και να κάνουν τα ψώνια τους ενώ φορτίζουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα ξενοδοχεία, πάρκινγκ, βενζινάδικα, καταστήματα κ.ά.

  • InAccel

H InAccel αναπτύσσει επιταχυντές λογισμικού για επεξεργαστές ειδικού σκοπού, οι οποίοι θυσιάζουν την ευελιξία για την απόδοση σε σχέση με τους επεξεργαστές γενικής χρήσης, επιταχύνοντας απαιτητικές υπολογιστικές εργασίες σε υποδομές cloud. Για παράδειγμα, εφαρμογές όπως η ανάλυση μεγάλων δεδομένων, η μηχανική μάθηση και η επεξεργασία γενετικών δεδομένων έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους και δημιουργούν προκλήσεις στους διαχειριστές υπολογιστικών κέντρων. Μια ανερχόμενη λύση είναι μερικά υπολογιστικά φορτία να εκτελούνται σε επιταχυντές υλικού, βασισμένους σε αναδιατασσόμενη λογική, γνωστούς και ως Field-Programmable Gate Arrays (FPGAs). Η InAccel είναι η πρώτη εταιρεία στον χώρο που παρέχει δημοφιλείς συναρτήσεις λογισμικού που αξιοποιούν τεχνολογίες FPGA και λειτουργούν στο cloud, καθώς και η πρώτη εταιρεία στη διεθνή αγορά που διαθέτει εμπορικά επιταχυντές FPGAs μέσω της αγοράς λύσεων της Amazon Web Services.

  • Greek Online School

Το Greek Online School είναι μια διεθνής διαδικτυακή πλατφόρμα, που προσφέρει μαθήματα ελληνικών σε παιδιά και ενήλικους, όλων των ηλικιών καθώς και σε ανθρώπους κάθε εθνικότητας. Η διεξαγωγή των μαθημάτων προϋποθέτει μόνο σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς όλα τα μαθήματα ελληνικών διεξάγονται στην ειδικά διαμορφωμένη εικονική τάξη που έχει αναπτύξει το ψηφιακό σχολείο, με τη χρήση ενημερωμένου εκπαιδευτικού υλικού, σχεδιασμένου για την ηλικία και το επίπεδο κάθε μαθητή. Σκοπός του Greek Online School, το οποίο διατηρεί γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο, πέρα από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας είναι φέρει τους μαθητές πιο κοντά στον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό την ιστορία.

  • LIÁ Cultivators

Η LIÁ Cultivators είναι μια οικογενειακή εξαγωγική εταιρεία που εξειδικεύεται στη παραγωγή ενός εξαιρετικού παρθένο ελαιόλαδο, από την κορωνέικη ελιά, η οποία παράγεται αποκλειστικά από τους ελαιώνες στη Μεσσηνία. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο LIÁ, έχει ήδη ξεχωρίσει τόσο για την ποιότητα του ελαιόλαδου όσο και για την υψηλή του αισθητική. Η ποιότητα του ελαιόλαδου έχει τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων brand του εξωτερικού, όπως La Grande Epicerie de Paris, τα Harrods, η Fortnum & Mason, η Harvey Nichols, τα Whole Food Markets και πολλά άλλα επιλεγμένα καταστήματα σε Αμερική, Ευρώπη, και Ασία.

  • CityCrop

Η CityCrop είναι μια εταιρία που ασχολείται με την κατασκευή και την πώληση αυτοματοποιημένων συστημάτων υδροπονικής καλλιέργειας σε κλειστό χώρο που ελέγχονται από την τεχνολογία Smartphone. Συγκεκριμένα, το κάθε σύστημα αποτελεί μέρος μιας συσκευής η οποία επιτρέπει στον καταναλωτή να καλλιεργεί φρούτα, λαχανικά, βότανα ή ακόμα και λουλούδια κάτω από ειδικές κλιματολογικές συνθήκες. Του δίνει τη δυνατότητα να ελέγχει τη θερμοκρασία, την υγρασία, το φωτισμό και την πρόοδο της καλλιέργειας, χρησιμοποιώντας το Smartphone App, καθώς και να μοιράζεται την εμπειρία του ανταλλάσσοντας απόψεις, φωτογραφίες και βίντεο μέσα από την διαδικτυακή κοινότητα της εταιρίας. Το όραμα της CityCrop είναι να ωθήσει τον καταναλωτή να αποκτήσει διατροφικές συνήθειες, οι οποίες συμβάλλουν τόσο στην υγεία, την ευεξία και τη μακροζωία, όσο και στη σημασία της αξίας του περιβάλλοντος.

  • Humane

Η Humane είναι μια κοινωνική επιχείρηση, μια κατηγορία επιχειρηματικότητας που όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές δείχνει να κερδίζει το ενδιαφέρον ενός μεγάλου μέρους του οικοσυστήματος, και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων μας για τον κόσμο των χρόνιων και σπάνιων παθήσεων μέσω του σχεδιασμού σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα δημιουργεί κατάλληλους χώρους για τους ασθενείς και στηρίζει εξειδικευμένες παροχές υγείας ενώ ασχολείται και με την εκπαίδευση και ενημέρωση των επιστημόνων υγείας και πρόνοιας αλλά και των ίδιων των ατόμων με σοβαρές παθήσεις. Τέλος, άλλος ένας στόχος της Humane είναι η παραγωγική ένταξη των ευάλωτων αυτών ομάδων στον εργασιακό τομέα με στόχο την ενδυνάμωση τους.

  • Women On Top

Το Women On Top είναι ένας οργανισμός για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην αγορά εργασίας. Με εργαλεία το mentoring, την επαγγελματική επιμόρφωση, τη συμβουλευτική, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και τη δημιουργία περιεχομένου, ο οργανισμός επιδιώκει να στηρίξει τις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες και να εμπνεύσει το περιβάλλον τους,  με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ισότιμου μέλλοντος για όλες και όλους. Παράλληλα, στόχο του Women On Top συνιστά η ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και την ισότητα στην αγορά εργασίας, καθώς και η  εξάλειψη τα εμποδίων που συναντούν οι γυναίκες στην ισότιμη συμμετοχή τους στην οικονομία, ενδυναμώνοντας τις ίδιες και συμβάλλοντας στην αλλαγή του κοινωνικού, εργασιακού και πολιτικού πλαισίου που τις περιβάλλει.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν με 10.000 δολάρια

  • Aegean Cargo Sailing

Η Aegean Cargo Sailing, εδώ και τέσσερα χρόνια μεταφέρει εκλεκτά προϊόντα από το Αιγαίο αξιοποιώντας την αιολική ενέργεια. Κύριος στόχος της είναι η προώθηση τοπικών προϊόντων, παραγόμενων με οικολογικό τρόπο, σε μικρή κλίμακα τόσο στα ελληνικά λιμάνια – κυρίως στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην ηπειρωτική χώρα – όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές (Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία). Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα και η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι πιο επείγουσα από ποτέ, η πρωτοβουλία Aegean Cargo Sailing στοχεύει να καθιερώσει σταδιακά – σε μόνιμη βάση και σε πραγματική κλίμακα – την ιστιοπλοϊκή μεταφορά προϊόντων και ταυτόχρονα να ενισχύσει την ανάπτυξη του ήπιου οικοτουρισμού στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

  • ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ, βασιζόμενη στην ιδέα του crowdsourcing , έχει ως κύριο στόχο να συγκεντρώσει παλιούς φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στη συνέχεια με την βοήθεια εθελοντών να τους επιδιορθώσει, προκειμένου να τους προμηθεύσει σε μαθητές δημοτικών και γυμνασίων σε ολόκληρη τη χώρα. Για το λόγο αυτό, αναζητά δωρεές είτε από εταιρείες είτε από ιδιωτική πρωτοβουλία για να προωθήσει τη μετάδοση της τεχνολογίας στους μαθητές και παράλληλα να τους γνωστοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα που παρέχει η σύγχρονη γνώση αυτής και του διαδικτύου ( πέραν της κοινωνικής δικτύωσης, των παιχνιδιών και των βίντεο). Κύριος στόχος του project είναι να να δοθούν επιδιορθωμένοι φορητοί υπολογιστές σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας, τα οποία, είτε δεν διαθέτουν τον επαρκή εξοπλισμό που απαιτείται, είτε αυτός είναι πολυχρησιμοποιημένος και δύσχρηστος. Όραμα της ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ είναι κάθε μαθητής να αποκτήσει την ικανότητα να χειρίζεται σωστά και αποτελεσματικά ηλεκτρονικό υπολογιστή, κατέχοντας έτσι τη γνώση της σύγχρονης τεχνολογίας και χρήσης του διαδικτύου, τα οποία αποτελούν απαραίτητο εφόδιο στην βασική του εκπαίδευση αρχικά και στην περαιτέρω μόρφωσή του αργότερα.

  • Odyssea

Η Odyssea είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση (ΑΜΚΕ) ιδρυμένη το 2016 από τον Τζέι Μέξη και αποτελείται από μια δυναμική ομάδα κοινωνικών επιχειρηματιών, αρχιτεκτόνων, μηχανολόγων και ειδικών σε θέματα χρηματοδότησης και επικοινωνίας που συνεργάζονται για την ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων και λύσεων σε συστηματικά κοινωνικά ζητήματα. Η Odyssea θέλει να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στην καινοτομία, τη γνώση και την τεχνολογική πρόοδο, να επιτρέψει την αυτονομία και να επιταχύνει τις προσπάθειες προς μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Αποστολή της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης μας είναι η ενδυνάμωση αποκλεισμένων και ευάλωτες κοινότητες Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της γεφύρωσης παγκόσμιων και τοπικών πόρων για την δημιουργία ανοιχτών καινοτομίων, της προμήθευσης επαγγελματικής εκπαίδευσης, της σχεδίασης συμμετοχικών υπηρεσιών σχεδιασμού και της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

  • Οργάνωση Γη

Η Οργάνωση Γη είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2010. Στόχος της η εδραίωση της έννοιας της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αυτή ορίζεται από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών, παρέχοντας βιωματική μη τυπική εκπαίδευση για όλες τις ηλικίες. Οι δράσεις της, προτείνουν ένα νέον τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος, αποτελώντας ένα ζωντανό παράδειγμα ενός αειφόρου τρόπου σκέψης και λειτουργίας για έναν βιώσιμο πλανήτη. Tα Προγράμματα της Οργάνωσης Γη εφαρμόζονται σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες εντός του αστικού ιστού της Αθήνας, με έμφαση στα Σχολεία, σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και στο Πρότυπο Κέντρο Περιβαλλοντικής Μάθησης που δημιούργησε η Οργάνωση στο Ίλιον-Αττικής, με την ονομασία «Κέντρο της Γης». Για την υλοποίηση τους, η Οργάνωση Γη έχει εδραιώσει συνεργασίες με εταιρείες, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, την ακαδημαϊκή κοινότητα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, και πλήθος οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών εντός κι εκτός Ελλάδος.

  • Nosilia

Η Nosilia, είναι ένας ανεξάρτητος Μη Κυβερνητικός και Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2001 με κύριο στόχο να παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη στο σπίτι και υπηρεσίες υγείας σε συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καλύπτοντας όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη.  Η ΜΚΟ εφαρμόζει ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για να βοηθήσει τους ασθενείς αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα όλων των ασθενών για αξιοπρεπή νοσηλεία.

Την ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε μηνύματα από εκπροσώπους κάθε νικητή, παρουσίασαν η Μαριάννα Σκυλακάκη, αρχισυντάκτης του athiNEA, και ο δημοσιογράφος του MEGA, Γιάννης Μούτσος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις