Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

VentureGarden: Όσα πρέπει να ξέρετε, από 4 «αποφοίτους» του προγράμματος

Η επιχειρηματικότητα ήταν πάντα ένα από τα πιο δύσκολα «σπορ», καθόλου απλό, ούτε στην θεωρία αλλά ούτε και στην πράξη. Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει κάτι «δικό» του επαγγελματικά, μια καλή ιδέα – μόνη της – στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αρκετή.

Είναι πολλοί αυτοί που με  «όχημα» μια καλή ιδέα έχουν προσπαθήσει να υλοποιήσουν το όραμά τους και έχουν αποτύχει, έχουν κουραστεί ή τα έχουν παρατήσει. Γιατί, όπως διαπιστώνουν συνήθως στη συνέχεια, στην επιχειρηματικότητα, σημασία έχει η επιμονή, η όρεξη για μάθηση ακόμη και η …αποτυχία..

Φυσικά, «συνταγή της επιτυχίας», δεν υπάρχει. Όμως εάν κάποιος έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αν σαν άνθρωπος είναι έτοιμος να καινοτομήσει και να δημιουργήσει το δικό του προϊόν ή εταιρεία, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να βρεθούν. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια άλλωστε προγράμματα όπως το VentureGarden, που έρχονται να δώσουν ώθηση σε νέους επιχειρηματίες, προσφέροντάς τους τη γνώση, την καθοδήγηση και τη δικτύωση που χρειάζονται.

Το VentureGarden γεννήθηκε από μια ιδέα για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Alba Graduate Business  School, The American College of Greece στην Αθήνα και του American College of Thessaloniki μέλος του Anatolia στη Θεσσαλονίκη. Καθώς αυτή η ιδέα ξεκίνησε να γίνει πράξη, η Ελληνική Πρωτοβουλία, η παγκόσμια οργάνωση της Ελληνικής Διασποράς που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το Φεβρουάριο του 2014. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3500 αιτήσεις συμμετοχής, και έχει δουλέψει με πάνω από 680 ιδέες. 1.272 άτομα έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα προηγούμενους κύκλους του προγράμματος έχοντας λάβει περισσότερες από 2400 ώρες mentoring. Φέτος, υλοποιείται για 7η χρονιά, ηλεκτρονικά λόγω των ειδικών συνθηκών, και οι αιτήσεις είναι ανοιχτές έως τις 25 Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτησή τους στο www.venturegarden.gr.

Θέλοντας να μάθει περισσότερα για το πρόγραμμα και τα «εφόδια» που προσφέρει στους συμμετέχοντες του, το Startupper μίλησε με επιχειρηματίες και εταιρείες που έχουν «αποφοιτήσει» από το VentureGarden, και τους ζήτησε να περιγράψουν την εμπειρία και τα οφέλη που αποκόμισαν από αυτό.

Παράλληλα, απευθύνθηκε στους διευθυντές του Alba Hub for Entrepreneurship and Development και του Entrepreneurship Hub, American College of Thessaloniki, ζητώντας τη δική τους οπτική για το πρόγραμμα, τις προοπτικές του και ρωτώντας κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Γιατί να συμμετάσχει κανείς στο VentureGarden;

Δείτε τι απάντησαν:

Οι VentureGardeners

Βασίλης Αποστολόπουλος, Παναγιώτης Βρεττός BibeCoffee Ltd.

Η BibeCoffee είναι μία startup, που ιδρύθηκε το 2018, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Η λύση που έχει αναπτύξει ουσιαστικά μετατρέπει κάθε επαγγελματική μηχανή καφέ σε ένα έξυπνο συνδεδεμένο τερματικό το οποίο συγκεντρώνει δεδομένα από κάθε μηχανή.

Η ομάδα της BibeCoffee

Οι ιδρυτές της, Βασίλης Αποστολόπουλος και Πάνος Βρεττός ξεκίνησαν την εταιρεία, πρώτον επειδή είχαν τεράστια εμπειρία στο Internet of Things και δεύτερον, γιατί είχαν εντοπίσει μερικές προκλήσεις που υπήρχαν στην αγορά του καφέ. Αμέσως μετά, «μπήκαν» στο VentureGarden, για να αποκτήσουν τις γνώσεις που τους έλειπαν στο επιχειρηματικό κομμάτι. Η συμμετοχή αυτή, τους βοήθησε να θέσουν ξεκάθαρους στόχους και να αναπτύξουν περισσότερο το επιχειρηματικό τους πλάνο.

«Η καθοδήγηση και το mentoring από καταξιωμένους επαγγελματίες συνετέλεσε αποτελεσματικά στο να καταλάβουμε καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς στην οποία απευθύνεται η λύση μας, το κοινό στον οποίο στοχεύουμε και με αυτό τον τρόπο να διαμορφώσουμε αντίστοιχα το Go-to-Market πλάνο μας και την συνολική μας στρατηγική» εξηγεί ο Πάνος και προσθέτει: «Μέσω της επικοινωνίας και της συναναστροφής με άλλα άτομα του ελληνικού επιχειρείν και της ανταλλαγής ιδεών και best practices, συνειδητοποιήσαμε ότι για την επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι ιδέα θα βρω για να υλοποιήσω αλλά ποιο είναι το dream team για να κάνω κάτι φανταστικό!».

Αλκυόνη Ματσουρδέλη, Lommer IKE

Η Αλκυόνη Ματσουρδέλη και η Δανάη Γαβρίλη ίδρυσαν τη Lommer το 2015, ενώ μέχρι τότε οι σπουδές και η εμπειρία τους σχετίζονταν με το product design. Δεδομένου ότι η Lommer ασχολείται με τον σχεδιασμό τσαντών και αξεσουάρ, το υπόβαθρο αυτό αποτέλεσε ένα μεγάλο «συν». Στην πορεία όμως, η ομάδα χρειάστηκε και περισσότερες επιχειρηματικές γνώσεις.

Αλκυόνη Ματσουρδέλη

«Ως διαχειρίστρια της εταιρείας χρειάστηκε να καλύψω όλα τα απαραίτητα πεδία της επιχείρησης, ενώ δεν ήταν κάτι για το οποίο είχα τις απαραίτητες γνώσεις. Το Venture Garden λοιπόν, αποτέλεσε για μένα τον πιο σημαντικό παράγοντα στήριξης της προσπάθειάς μας. Με τη βοήθεια του προγράμματος, των μεντόρων και όλων των ανθρώπων του, καταφέραμε να κατανοήσουμε την αγορά που απευθυνόμαστε, να ορίσουμε επιχειρηματικούς στόχους και να εξελίξουμε την ιδέα μας σε μία πλήρως λειτουργική εταιρεία» εξηγεί η Αλκυόνη.

Με τη βοήθεια αυτή, η Lommer κατάφερε να γίνει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο design studio και να αποσπάσει διεθνή βραβεία design. Η πορεία της συνεχίζει να εξελίσσεται και να προχωρά, και η ομάδα έχει πάντα στο μυαλό της όσα έμαθε στο Venture Garden. «Είναι ένα πρόγραμμα που συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε άνθρωπο που έχει μια ιδέα και δε γνωρίζει πώς να κάνει τα επόμενα βήματα, αλλά σίγουρα και σε κάποιον που έχει ξεκινήσει κάτι αλλά θέλει να θέση γερές βάσεις για μια επιτυχημένη πορεία. Άλλωστε, ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος, παλαιότεροι απόφοιτοι αλλά και οι άνθρωποί του, συνεχίζουν να στηρίζουν την προσπάθεια όσων έχουν συμμετάσχει σε αυτό» καταλήγει η Αλκυόνη.

Σουζάνα Θεοδωρίδου, Grekaddict

Σουζάνα Θεοδωρίδου

Η Σουζάνα Θεοδωρίδου δήλωσε συμμετοχή στο VentureGarden πολύ πριν η Grekaddict.com πάρει τη μορφή του marketplace ταξιδιωτικών εμπειριών που έχει σήμερα. «Στο VentureGarden Θεσσαλονίκης είχα μπει όταν ακόμα η Grekaddict.com ήταν μία ιδέα στο μυαλό μου» λέει χαρακτηριστικά. «Είχα πάρει την απόφαση ότι ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου ως επιχειρηματία με την συγκεκριμένη ιδέα, αλλά δεν ήξερα από που να ξεκινήσω, και σε αυτό το VentureGarden έπαιξε καταλυτικό ρόλο».

Όπως εξηγεί, τα σεμινάρια και το mentoring τη βοήθησαν να αποκτήσει βάσεις και αυτοπεποίθηση στο βήμα που επρόκειτο να κάνει. «Αν επέστρεφα το χρόνο πίσω, και πάλι το VentureGarden θα ήταν η επιλογή μου ως το πρώτο βήμα στην επιχειρηματικότητα καθώς το πρόγραμμά του ήταν ειδικά σχεδιασμένο για ακριβώς τις ανάγκες και τα κενά που έχει κάποιος εν δυνάμει επιχειρηματίας στο αρχικό του ξεκίνημα.

Ο κάθε νέος επιχειρηματίας μπορεί να θεωρεί την ιδέα του υπέροχη και μοναδική, συχνά όμως αυτό είναι απλά μια αφελής έπαρση. Για αυτό συστήνω το VentureGarden ώστε να αξιολογηθεί η ιδέα, και γιατί όχι ακόμα και να δεχτεί τροποποιήσεις ώστε να είναι βιώσιμη. Ακόμα, έχοντας την στήριξη ενός τόσο δυνατού προγράμματος ανοίγονται πιο εύκολα πόρτες νέων συνεργασιών, χρηματοδοτήσεων ή έστω απλά γνωριμιών που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να καταλήξουν», τονίζει η Σουζάνα.

Χάρης Καζάς, Βάγια Μήτσιου, Κατερίνα Χατζηαγγελάκη, Rhoeco

Η ομάδα της Rhoeco, επέλεξε να συμμετάσχει στο VentureGraden «για να βρει χρήσιμες απαντήσεις σε καθημερινά αλλά σημαντικά ερωτήματα που δημιουργούνται σχετικά με την λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση της επιχείρησής της».

Πράγματι, οι διαλέξεις από εξειδικευμένους συμβούλους, οι συζητήσεις με έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων και η καθοδήγηση από τους κατάλληλους μέντορες αποτέλεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της επιχείρησης – η οποία ασχολείται με την πώληση οργανικών βοτάνων – τόσο στο ξεκίνημα όσο φυσικά και στην φάση του scale up στην οποία βρίσκεται σήμερα.

«Μέσα από το VentureGarden είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καταξιωμένους επιχειρηματίες του χώρου οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους και μας έδωσαν πολύτιμες συμβουλές. Επαναπροσδιορίσαμε ορισμένες πρακτικές και με την καθοδήγηση του μέντορά μας, εφαρμόζουμε στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας μας. Μοιραστήκαμε κοινές σκέψεις και αγωνίες μας με τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας και νιώθουμε ότι γίναμε μέλος μιας μεγάλης οικογένειας.

Για όλες αυτούς τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, θα προτείναμε ανεπιφύλακτα σε υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις να παρακολουθήσουν τους νέους κύκλους του VentureGarden», αναφέρουν τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας.

Οι άνθρωποι «πίσω» από το πρόγραμμα

Για τον Αλέξη Κομσέλη, Director Alba Hub for Entrepreneurship and Development, Alba Graduate Business School, The American College of Greece, το VentureGarden είναι μια από τις πλέον σημαντικές πρωτοβουλίες του Alba για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Όπως εξηγεί, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλες και όλους, με μόνα κριτήρια τον ρεαλισμό και την δέσμευση απέναντι στη ιδέα τους. Οι συμμετέχοντες ενδυναμώνονται για να κάνουν τα πρώτα σταθερά βήματα προς την υλοποίηση της ιδέας. Παράλληλα, προφυλάσσονται από συνηθισμένα λάθη μειώνοντας το ρίσκο της υλοποίησης.

«Έτσι, συμμετέχουμε στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της Αθήνας μέσα από αυτό που κάνουμε καλύτερα, την εκπαίδευση και τη δικτύωση» λέει στο Startupper και τονίζει ότι μετά το VentureGarden, οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να αρχίσουν να υλοποιήσουν την ιδέα τους, να κάνουν αίτηση σε μια θερμοκοιτίδα, αναζητήσουν χρηματοδότηση ή να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς. «Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα στο παρελθόν ή νιώθουν ότι χρειάζονται σχετικές γνώσεις. Βοηθάει τόσο ανθρώπους με ιδέες για ένα νέο ξεκίνημα, όσο και υφιστάμενους επιχειρηματίες ή μέλη οικογενειακών επιχειρήσεων».

Ο Γιώργος Κόκκας, Director of Entrepreneurship Hub
at the American College of Thessaloniki, συμπληρώνει από την πλευρά του, ότι τα οφέλη της συμμετοχής στο VentureGarden είναι προφανή για όλους: Για τους ίδιους τους συμμετέχοντες, για την κοινωνία (δημιουργία δυναμικών βιώσιμων επιχειρήσεων), αλλά και για το American College of Thessaloniki που καθιερώνεται ως εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργεί πολίτες με ικανότητες να ανταπεξέλθουν

Ο ίδιος, υπογραμμίζει ότι  χάρη στην υποστήριξη που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες, μέσω της εκπαίδευσης και του mentoring, οι πιθανότητες επιτυχίας του επιχειρηματικού τους εγχειρήματος αυξάνονται εντυπωσιακά. Στα «συν», προσθέτει και το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες γίνονται μέλη μιας δυναμικής και αναπτυσσόμενης ομάδας ανθρώπων με συνεχή ενημέρωση και δικτύωση για νέες ευκαιρίες όπως συνεργασία με επενδυτές, με θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, με άλλες επιχειρήσεις από το δίκτυο του VentureGarden.

«Στο VentureGarden πιστεύουμε πως αυτό που ξεχωρίζει την επιτυχημένη επιχείρηση είναι η ηγετική ομάδα. Για αυτό το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων», καταλήγει.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις