Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέος διαγωνισμός “πράσινης” καινοτομίας από την ΕΥΑΘ

Προθεσμία μέχρι την 5/7 φέτος έχουν όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που προκήρυξε σήμερα η ΕΥΑΘ ΑΕ, με θέμα τη δέσμευση και επεξεργασία ρυπαντικού φορτίου στα λύματα που εισέρχονται στον βιολογικό καθαρισμό και, στη συνέχεια, την ανάκτηση πολύτιμων υλικών από αυτό. Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δίκτυο Καινοτομίας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και το MIT Enterprise Forum Greece (MITEF), έχει επίκεντρο της κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ προβλέπει και χρηματικά έπαθλα, 11.000 και 6.000 ευρώ , τα δύο πρώτα βραβεία.

Όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΥΑΘ ΑΕ, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νεοφυείς εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες τεχνολογίας και επιστημονικές ομάδες που μπορούν να προτείνουν καινοτόμες τεχνολογίες για τη δέσμευση και την επιμέρους επεξεργασία κλασμάτων ρυπαντικού φορτίου στα εισερχόμενα λύματα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ). Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή τεχνολογιών για τη μερική απομάκρυνση του φορτίου αζώτου (Ν) ή/και φωσφόρου (Ρ) που εμπεριέχεται στο ρεύμα των στραγγιδίων της ΕΕΛΘ, πριν από την ανακυκλοφορία του στην είσοδο της εγκατάστασης. Δευτερεύοντα στόχο, θα αποτελέσουν και πιθανές προτεινόμενες πρακτικές ανάκτησης του Ν και Ρ για την παραγωγή χρήσιμων υλικών.

Στους σκοπούς του διαγωνισμού συμπεριλαμβάνονται επίσης η ανάπτυξη και η εφαρμογή τεχνολογιών για τη μερική απομάκρυνση του οργανικού φορτίου που περιέχεται στα ανεπεξέργαστα λύματα εισόδου της ΕΕΛΘ. «Το ζητούμενο είναι η μείωση του οργανικού φορτίου είτε στο στάδιο της προεπεξεργασίας της ΕΕΛΘ, είτε στο στάδιο της πρωτοβάθμιας καθίζησης», τονίζεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι δευτερεύοντα στόχο θα αποτελέσει η δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης του οργανικού φορτίου εντός της ΕΕΛΘ.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγις Παπαδόπουλος, μέλος του Δικτύου Καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ, αναφέρει ότι η εταιρεία ανταποκρινόμενη στην πρόκληση που έχει τεθεί με την ευρωπαϊκή ‘Πράσινη Συμφωνία’ για το περιβάλλον, τη νέα στρατηγική της κυκλικής οικονομίας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής «δηλώνει «παρών» προκηρύσσοντας τον διαγωνισμό καινοτομίας για καθαρότερο λύμα στην είσοδο της ΕΕΛΘ και, κατ’ επέκταση, καθαρότερο Θερμαϊκό».

Παράλληλα, ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα του να καταγραφεί σημαντικό ενδιαφέρον στον διαγωνισμό, τόσο από επιστημονικές ομάδες, όσο και νεοφυείς επιχειρήσεις ,με έξυπνες και καινοτόμες λύσεις προς την κατεύθυνση παγίωσης της ατζέντας της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας. Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων θα συνεκτιμηθούν η παράλληλη δυνατότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας ή/και το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα των προτεινόμενων λύσεων και, γενικότερα, το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ΕΕΛ (μείωση των εκπομπών ρύπων στις επεξεργασμένες εκροές, στην ατμόσφαιρα).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις