Ανακοινώθηκε σήμερα η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του Elbridge Capital Fund I με διαθέσιμα κεφάλαια 23,99 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο mezzanine fund, τα οποία προσφέρουν ενδιάμεση χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, που αν και θεωρούνται ικανές για τραπεζική χρηματοδότηση, ωστόσο δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τον δανεισμό τους από τις τράπεζες.
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εισαγωγή αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων. Τα mezzanine funds στοχεύουν να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι τράπεζες, παρέχοντας δάνεια σε επιχειρήσεις που έχουν φτάσει το όριο δανεισμού τους και χρειάζονται επιπλέον χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Το Elbridge Capital Fund Ι έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση δέκα επενδυτικών έργων με κεφάλαια από 1 έως 3 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχήμα θα παρέχει επενδυτικά κεφάλαια με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα από 3 έως 5 έτη για την κάλυψη ενδιάμεσων αναγκών των προς επένδυση εταιρειών και μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις άλλες χρηματοδοτικές τους πηγές. Αυτή η ενδιάμεση χρηματοδότηση (mezzanine finance) θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες των προς επένδυση εταιρειών που σχετίζονται με την οργανική τους ανάπτυξη, συγχωνεύσεις και εξαγορές και ανακεφαλαιοποίηση / αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής τους δομής, με απώτερο στόχο την μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη αυτών των εταιρειών καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σε αντίθεση με τα private equity funds, τα mezzanine funds δεν αποκτούν μετοχική συμμετοχή στις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν, αλλά προσφέρουν δάνεια με την προϋπόθεση της ύπαρξης ενεχύρων. Τα funds αυτά παρέχουν δανεισμό σε υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες και αποχωρούν μόλις η επιχείρηση επιτύχει τους στόχους της και επιστρέψει στη δανειακή της σχέση με την τράπεζα.
Βασικός επενδυτής στο Elbridge Capital Fund I είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE), στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου «Debt Funds». Συμμετέχουν, επίσης, θεσμικοί επενδυτές με στρατηγικούς ρόλους στο ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας μεταξύ των οποίων, συστημικές τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί.
Από την ΕΑΤΕ ο Πρόεδρος Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου δήλωσαν: «Με χαρά υποδεχόμαστε το 29ο επενδυτικό σχήμα του χαρτοφυλακίου της ΕΑΤΕ, το ‘Elbridge Capital Fund I’. Η στοχευμένη επενδυτική του στρατηγική λειτουργεί με συμπληρωματικότητα στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, καλύπτει πραγματικές ανάγκες σε ευρύ φάσμα της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και συμβάλλει στη στρατηγική στόχευση της ΕΑΤΕ #Επενδύουμε_Για_Την_Ανάπτυξη. Παράλληλα, το προφίλ και η δυναμική της διαχειριστικής ομάδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υγιή ανάπτυξη των εταιρειών που θα επενδύσουν.»
Από πλευράς Elbridge Capital Management ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Ματόπουλος δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επίσημη εκκίνηση του Elbridge Capital Fund I, το οποίο στοχεύει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των ελληνικών ΜμΕ, παρέχοντας το απαραίτητο κεφάλαιο για την επίτευξη των αναπτυξιακών τους στόχων. Η Elbridge Capital Management ιδρύθηκε από ανθρώπους με κοινό επιχειρηματικό πνεύμα και αξίες όπως η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα και ο σεβασμός στις επιχειρήσεις. Οι αρχές μας βασίζονται στη συνέπεια, την εξειδίκευση και τη δημιουργία αξίας μέσω υπεύθυνων πρακτικών. Με μια έμπειρη ομάδα επαγγελματιών επενδύσεων, επιδιώκουμε τη θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία μέσω βέλτιστων πρακτικών και ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, εστιάζοντας στα θέματα ESG. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε ένα φάρο χρηματοδότησης της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με τις εταιρείες αυτές για να διασφαλίσουμε την επιτυχία τους και να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.»
