Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άλλες τέσσερεις καινοτόμες εταιρείες στην “πόρτα” του Χρηματιστηρίου

Λίγες μόλις ημέρες μετά την έγκριση της εισαγωγής της Algae Farms στην ΕΝΑ ΣΤΕΠ, άλλες τέσσερεις εταιρείες προετοιμάζουν την εισαγωγή τους στην νέα αγορά του ΧΑ που αφορά σε startup και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Startupper.gr.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον για μία από τις τέσσερεις εταιρείες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κινηθεί η διαδικασία ένταξής της στην ΕΝΑ ΣΤΕΠ – καθώς το ενδιαφέρον είναι “θερμό” και από τις δύο πλευρές (ΧΑ και εταιρεία) – ενώ για τις υπόλοιπες τρεις θα πρέπει να αναμένεται η οριστική απόφαση των ίδιων των εταιρειών.

Πρόκειται για ένα “μείγμα” εταιρειών τόσο σε περισσότερο “νεαρά” επιχειρηματικά στάδια με υψηλές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης όσο και με ιστορία πολλών ετών με αποδεδειγμένη κερδοφορία και σταθερότητα, οι οποίες θα επιδιώξουν να αντλήσουν κεφάλαια ανάπτυξης περί ή και άνω του 1,5 εκατ. ευρώ έκαστη. Η ομάδα αυτή των εταιρειών, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με τα στελέχη του ΧΑ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη στην ΕΝΑ ΣΤΕΠ, δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής και της διαχείρισης δεδομένων, της μικροηλεκτρονικής, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας και της δημιουργικής οικονομίας/βιομηχανικής παραγωγής.

Όπως τονίζουν στελέχη της επιχειρηματικής αγοράς με τα οποία συνομίλησε το Startupper.gr, το “μείγμα” αυτό των εταιρειών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα εύστοχο, καθώς δίνει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων ανάπτυξης όχι μόνο σε startups (άλλωστε με αυτό το “concept” έχει προωθηθεί και από το ίδιο το ΧΑ η νέα αγορά), αλλά και σε υφιστάμενες εταιρείες, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση απευθείας στην ΕΝΑ ΠΛΑΣ (πρώην εναλλακτική αγορά). Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Startupper.gr, μία από τις εταιρείες διατηρεί δύο παραγωγικές μονάδες, προσωπικό 50 ατόμων και κερδοφορία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για επτά συνεχόμενες χρήσεις, ενώ μία άλλη καταγράφει τζίρους της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με την υποστήριξη των τω όντι startup εταιρειών, η συμμετοχή εταιρειών με τα χαρακτηριστικά όπως των παραπάνω θα υποστηρίξει τη βιωσιμότητα και ενδεχομένως την επιτυχία της νέας αγοράς, επισημαίνουν στο Startupper.gr στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας.

Σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή της Algae Farms (βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης του πληροφοριακού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), αναμένεται από την επενδυτική κοινότητα να αποτελέσει το “βαρόμετρο” για την ευρύτερη λειτουργία της ΕΝΑ ΣΤΕΠ. Εκφράζεται αισιοδοξία για την κάλυψη της έκδοση, τονίζεται ωστόσο ότι σε περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί, η κίνηση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχημένη, καθώς μία νέα αγορά με νέες ρυθμίσεις είναι πιθανό να αντιμετωπίσει και επιφυλάξεις από τους επενδυτές, είτε ιδιώτες είτε θεσμικούς, και να χρειασθεί τη δεύτερη ή τρίτη έκδοση προκειμένου να “ρολάρει”. Επισημαίνεται, πάντως (με τη σημασία που έχει αυτή η παρατήρηση), ότι η χρηματιστηριακή κοινότητα έχει εκφράσει “ζωηρό” ενδιαφέρον για την νέα αγορά και διάθεση υποστήριξης των εταιρειών που αναμένεται να εισαχθούν.

Άξιο τελικής αναφοράς είναι η πεποίθηση που εκφράζουν στελέχη της αγοράς ότι η εισαγωγή των νεοφυών και των καινοτόμων εταιρειών στο ΧΑ αναμένεται να προσελκύσει ορισμένο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, αν και όχι σε επίπεδο θεσμικών, αλλά περισσότερο στο επίπεδο των ιδιωτών επενδυτών, όπως για παράδειγμα εκπροσώπων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις