Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Delivery Hero εξαγοράζει τη μικρή λιανική του Ομίλου Μούχαλη και γίνεται κυρίαρχος στην ελληνική αγορά

Η Delivery Hero ήταν σε επαφή με τον όμιλο Μούχαλη για στρατηγική συνεργασία με τα καταστήματα Kioskys για να γίνουν κέντρα διανομής προϊόντων μικρής λιανικής της efood.

Η Delivery Hero γνωστοποίησε στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού την συμφωνία αγοραπωλησίας που υπογράφηκε στις 2.9.2021 σύμφωνα με την οποία θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη, προκειμένου να εγκριθεί από την αρμόδια αρχή. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 100% της εταιρείας Αλφα διανομές (ekiosky’s), της ΙΝΚΑΤ (kioskys), της delivery.gr ΙΚΕ και της e-table.

Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις απο τον όμιλο Μούχαλη του Νίκου Ιωάννου (ιδρυτή της delivery.gr) και του Γιώργου Αρφαρά (ιδρυτή της e-table). Και τις δυο εταιρείες τις είχε εξαγοράσει ο Όμιλος Μούχαλη το 2019 ενώ πρόσφατα εξαγόρασε και το μειoψοψηφικό ποσοστό του Νίκου Ιωάννου στην delivery.gr.

Η Delivery Hero ήταν σε επαφή με τον όμιλο Μούχαλη για στρατηγική συνεργασία με τα καταστήματα Kioskys για να γίνουν κέντρα διανομής προϊόντων μικρής λιανικής της efood ενώ υπήρχε συνεργασία για τη προμήθεια προϊόντων προς διανομή με τον όμιλο (άνω των 1.200 κωδικών) αλλά τελικά ο Γιώργος Μούχαλης αποφάσισε να αποσυρθεί απο την αγορά μικρής λιανικής, φυσικής και ηλεκτρονικής.

Παρότι ο όμιλος είχε στο δυναμικό του δυο founders και ομάδες με μεγάλη εμπειρία στο digital κομμάτι των παραδόσεων και κρατήσεων φαγητού φάνηκε στην πράξη ότι ο ανταγωνισμός απο μεγάλους παίκτες, όπως η Delivery Hero, ήταν έντονος και απαιτητικός σε κεφάλαια και επενδύσεις.
Θα πρέπει να αναγωρίσουμε όμως ότι τα e-kioskys είχαν καταφέρει να κάνουν παραδόσεις προϊόντων εντός 30 λεπτών, κάτι μοναδικό στην ελληνική αγορά ακόμα και μέχρι σήμερα.

Η Delivery Hero απο την άλλη γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στην ελληνική αγορά διανομής φαγητού και ειδών σουπερμαρκετ μια και έχει αποκτήσει το efood, deliveras.gr, clickdelivery, delivery.gr, etable.gr, e-kioskys, Instashop, τα φυσικά καταστήματα kioskys και το σύστημα διανομής προϊόντων του Ομίλου Μούχαλη. Παρατηρούμε αμέσως ότι υπάρχουν τέσσερις άμεσα ανταγωνιστικές υπηρεσίες στην ελληνική αγορά στον ίδιο όμιλο: efood, delivery.gr, Instashop και e-kioskys και προφανώς θα υπάρξει κάποιος βαθμός ενοποίησης.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι στην INKAT και στην Άλφα Διανομές έχει επενδύσει το SouthBridge Europe Mezzanine VC, ενώ αλλες εταιρείες του χαρτοφυλακίου περιλαμβανουν τις Hotel Brain, Cosmos Yachting Hellas, Manifest, Katikies Group αλλά και τη Skroutz Α.Ε.

Δυο ο μονομάχοι;

Η ελληνική αγορά παράδοσεων φαγητού και ειδικά ειδών σουπερμαρκετ έχει πλέον δυο μονομάχους – μεγάλες ευρωπιακές Startups: τη Γερμανική Delivery Hero και την Φινλανδική Wolt και αναμένουμε με ενδιαφέρον την επόμενη κίνηση της Wolt στη σκακιέρα μιας αγοράς άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Αναμένουμε επίσης και τις κινήσεις των υπολοίπων παικτών, της Cosmote με το Box και των νεοεισερχόμενων Ουκρανών στην ελληνική εγορά, Rocket.

——

Ενημέρωση 06/10/2021, 13:00

Σύμφωνα με νεώτερες και αποκλειστικές πληροφορίες του Startupper.gr η συμφωνία δεν αφορά την Delivery.gr και την e-table, οι οποίες παρέμειναν στον Όμιλο Μούχαλη.

Ενημέρωση 11/10/2021

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες και χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση, πέρα απο αυτή που πήραμε απο την Delivery Hero, οι εταιρείες Delivery.gr και E-table βρίσκονται σε option εξαγοράς απο την Delivery Hero η οποία θα διαπραγματευτεί μετά την απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού.  Επι του παρόντος οι δυο αυτές εταιρείες παραμένουν στον Όμιλο Μούχαλη.

 

Διαβάστε επίσης:

H επίσημη απάντηση της Delivery Hero για την πρόσφατη εξαγορά στην Ελλάδα

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις