Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τι φέρνει η συγχώνευση Travelplanet24 – airtickets

Η ανακοίνωση από τον Φίλιππο Μπρίνκμανν, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Travelplanet24 εχθές, Τρίτη, από την ημερίδα επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ιδρύματος Ωνάση, ότι η εταιρεία του θα συγχωνευθεί με την airtickets, «έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία», καθώς ούτε από την πλευρά της Travelplanet24 ούτε από την πλευρά της airtickets είχε διαρρεύσει κάποια «νύξη» για την πρόθεση συνεργασίας.

Κι όμως η προσέγγιση των δύο πλευρών είχε ξεκινήσει τον τελευταίο έναν χρόνο, αναφέρει σε χθεσινοβραδυνή επικοινωνία του με το Startupper.gr ο Φίλιππος Μπρίνκμανν, ο οποίος μεταξύ σοβαρού και αστείου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για… πρωταπριλιάτικο αστείο των δύο εταιρειών.

Θα πρέπει να διευκρινισθεί, κατ’ αρχάς ότι – τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον – η συγχώνευση δεν αφορά στην νομική απορρόφηση της μίας εταιρείας από την άλλη (για νομικούς και τεχνικούς λόγους λειτουργίας των δύο εταιρειών, αναφέρει ο Φ. Μπρίνκμανν). Οι δύο εταιρείες θα παραμείνουν δύο ξεχωριστές νομικές οντότητες και θα λειτουργούν ως μία με κοινά τμήματα ανάπτυξης και προγραμματισμού, κρατήσεων, λογιστήριο, εξυπηρέτησης πελατών κοκ. Οι συνέργειες αυτές και οι οικονομίες κλίμακος που μπορούν να δημιουργηθούν αναμένεται να αποφέρουν στις δύο εταιρείες, πέρα από τις δυνατότητες κοινής ανάπτυξης, και εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων. Τα τρία εμπορικά σήματα (TravelPlanet24/Tripsta, Airtickets) θα παραμείνουν ξεχωριστά ώστε οι πελάτες των δύο εταιρειών να παραμείνουν συνδεδεμένοι με αυτά. Το νέο σχήμα θα συστεγασθεί στο πολυώροφο κτήριο της Travelplanet24 στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ τη διοίκηση θα αναλάβει ο Φ. Μπρίνκμανν (ως διευθύνων σύμβουλος) και την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου ο πρόεδρος και ιδρυτής της airtickets, Δημήτρης Κοντογεώργος.

Η Travelplanet24 μέσα στο 2014 είχε δεχθεί χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ από το Odyssey και το Elikonos, δύο JEREMIE funds. Τα δύο επενδυτικά ταμεία παραμένουν μέτοχοι στην Travelplanet24 και υπό το νέο σχήμα συνεργασίας με την airtickets.

Στην επικοινωνία του με το Startupper.gr, ο Φ. Μπρίνκμανν αναφέρει ότι μπορεί οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών να διεξάγονται έναν χρόνο τώρα, ωστόσο οι «υπογραφές» της νέας συνεργασίας «έπεσαν» την τελευταία εβδομάδα. «Οι πρώτες ημέρες θα είναι αναγνωριστικές, Πρέπει να μάθουμε πώς λειτουργεί ο άλλος και να οργανώσουμε το νέο σχήμα”, τονίζει.

Αυτό στο οποίο δίνει βαρύτητα είναι το γεγονός ότι με τη συνεργασία δημιουργείται πλέον το μεγαλύτερο διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το πέμπτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα.

Το νέο σχήμα θα έχει γραφεία στην Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τουρκία και τη Βραζιλία.

Ο Μπρίνκμανν σε παλαιότερη συνέντευξή του στο EMEA.gr είχε τονίσει την ανάγκη για ενοποιήσεις στον κλάδο των διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για εξαγορές άλλων εταιρειών, αλλά τελικά φαίνεται πως προκρίθηκε η λύση συγχώνευσης με ένα άλλο μεγάλο διαδικτυακό πρακτορείο.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, η Travelplanet24 έχει ολοκληρώσει από τον Ιανουάριο μία ακόμη επιχειρηματική κίνηση, αυτή τη φορά επενδύοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της 30K, μίας startup εταιρείας η οποία δημιουργεί προγράμματα πιστότητας για πελάτες αεροπορικών εταιρειών. Η Travelplanet24 κατέχει το 20% στην εταιρεία, η οποία με έδρα τις ΗΠΑ αποτελείται από μία πολυεθνική ομάδα που συνεργάζεται εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών, airtickets και Travelplanet24 έχουν συνολικό τζίρο πωλήσεων που προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Για το μήνα Μάρτιο, οι δύο εταιρείες μαζί κατέγραψαν 4.749.407 συνολική επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες τους, ενώ οι κρατήσεις των δύο εταιρειών ξεπέρασαν τις 168.120 πωλώντας 206.776 εισιτήρια. Ο Φ. Μπρίνκμανν στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ωνάσση ανέφερε ότι ο προβλεπόμενος κύκλος πωλήσεων για τις δύο εταιρείες μαζί υπολογίζεται να “εκτιναχθεί” σε πάνω από 1 δισ. το 2018, ενώ από λειτουργικό κέρδος 3,9 εκατ. ευρώ το 2015 σε λειτουργικό κέρδος 16,9 εκατ. ευρώ το 2018.

Και οι δύο εταιρείες μαζί απασχολούν περί τα 300 άτομα, ωστόσο ο Φ. Μπρίνκμανν στην επικοινωνία του Startupper.gr ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς να συζητηθεί μία ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του νέου σχήματος, μέχρι αυτό να οργανωθεί και να αρχίσει λειτουργεί ως ενιαία οντότητα.

Η Travelplanet24.com ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2005 και σήμερα δραστηριοποιείται σε 40 αγορές και έχει γραφεία στο Σύνταγμα , το Βουκουρέστι και στο Σάο Πάουλο. Η airtickets ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 2000 και υπήρξε η πρώτη ταξιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα που επένδυσε στο online travel. Δραστηριοποιείται με το airtickets.com και με τοπικές καταλήξεις του airtickets σε δεκαπέντε ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και πρόσφατα της Κίνας.

Αναμφισβήτητα η συνέργεια των δύο εταιρειών είναι μία από τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις της χρόνιας, σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει τον αυξημένο ανταγωνισμό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Στη χώρα μας μόνο, τα τρία διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία airtickets, Travelplaneτ24 και PameDiakopes αποτελούν τρεις από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρείες, συνεισφέροντας το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα. Από την άλλη, η περισσότερο «αμφιλεγόμενη» AirFastTickets έχει φθάσει μέχρι την αμερικανική αγορά, ενώ προσφάτως ο ιδρυτής της Νίκος Κοκλώνης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι πούλησε το 45% της εταιρείας σε Κινέζους στρατηγικούς επενδυτές έναντι 180 εκατ. ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις