Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Xiaomi σήκωσε 3 δισ. δολ. στο χρηματιστήριο του Hong Kong αλλά δεν έπιασε τους στόχους της

Η Xiaomi, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές Smartphones και τεχνολογικών προϊόντων στον κόσμο, εισήγαγε 2,18 δισ. μετοχές της στο χρηματιστήριο του Hong Kong με ονομαστική τιμή 2,17 δολ.. Η τιμής της μετοχής της έκλεισε λίγο κάτω από την ονομαστική, με την αξία της να αγγίζει τα 53 δισ. δολ., με τον στόχο που είχαν βάλει η ιδιοκτήτες της να είναι 100 δισ. δολ.

Εν μέσω εμπορικού πολέμου, δασμών και αναταραχής, με την έναρξη της συνεδρίασης η μετοχή της εταιρείας έχασε σχεδόν 6% ενώ ενδοσυνεδριακά έδειξε να ανακτά λίγο την τιμή της (από τα 16 δολάρια HK σε 16,96 δολάρια HK, αλλά και πάλι έμεινε πιο κάτω από την τιμή εισόδου (17 δολ. HK).

Η εταιρεία περίμενε να πιάσει μια αξία στα κοντά στα 100 δισ δολάρια, τελικά έπιασε λίγο πάνω από τα μισά και έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones παγκοσμίως (από όσους βρίσκονται σε κάποιο χρηματιστήριο). “Η διαπραγμάτευση κάτω από την τιμή εισόδου δείχνει πως οι επενδυτές πιστεύoυν πως η αποτίμηση της εταιρείας ήταν υψηλότερη του κανονικού και πως δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με Tencent και Apple” δήλωσε ο Linus Yip, chief strategist της First Shanghai Securities, στο Reuters.

Συνήθως οι επιχειρήσεις αποτιμώνται σε πολλαπλάσιο των κερδών ή των πωλήσεων τους. Στην περίπτωση της Xiaomi, αποτιμήθηκε σε 39,6 φορές το κέρδος του 2018. Η Apple διαπραγματεύεται με 16 φορές τα κέρδη και η κινεζική εταιρεία κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης Tencent διαπραγματεύεται στις 36 φορές.

Όπως προαναφέραμε η  Xiaomi έκανε επίσης το ντεμπούτο της εν μέσω κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, η οποία έστειλε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ Hang Seng, σε ένα χαμηλό εννέα μηνών. Παρόλα αυτά η η Xiaomi κατάφερε να αντλήσει 3 δισ. δολ. κάτι που την κατάστησε στην μεγαλύτερη τεχνολογική είσοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις