Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

5 εκατ. δολ. «σήκωσε» η Weather XM

Η λύση της EX Machina έχει ως στόχο να επικρατήσει ως μια αποδοτική, αποκεντρωμένη και υπερτοπική λύση συλλογής δεδομένων καιρού, αναπτύσσοντας συνεχώς νέες υπηρεσίες στο περιθώριο της αναδυόμενης αγοράς δεδομένων Web 3

Χρηματοδότηση 5 εκατ. δολ. εξασφάλισε η Weather XM, με lead fund την Placeholder VC, στο γύρο συμμετείχαν επίσης οι Metaplanet, ConsenSys Mesh, Protocol Labs και Border Capital.

Η Weather XM πρόκειται για ένα δίκτυο καιρού που αξιοποιεί blockchain τεχνολογία και crypto κίνητρα για τη βελτίωση της ακρίβειας των καιρικών προβλέψεων.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί της Weather XM, με τιμή 420 δολάρια έκαστος, άρχισαν να διανέμονται νωρίτερα φέτος και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερες από 4.000 προ-παραγγελίες για τις συσκευές επόμενης γενιάς, οι οποίες πρόκειται να αποσταλούν το τρίτο τρίμηνο.

Αυτοί οι σταθμοί επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να γίνουν χειριστές μετεωρολογικών σταθμών και να κερδίζουν ανταμοιβές για τη συλλογή και την επικύρωση δεδομένων. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό το αποκεντρωμένο και συμμετοχικό μοντέλο IoT δύναται να συμβάλλει σε προβλέψεις αυξημένης ακρίβειας για περιοχές που δεν διαθέτουν μετεωρολογικές υποδομές.

«Το σημερινό μοντέλο συλλογής και πρόβλεψης μετεωρολογικών δεδομένων σχεδιάζεται, χρηματοδοτείται και λειτουργεί κυρίως από κυβερνήσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της WeatherXM, Μανώλης Νικηφοράκης.

«Όλοι μας το εκμεταλλευόμαστε καθημερινά, αλλά απέχει πολύ από το να είναι τέλειο, καθώς οι απαιτήσεις συλλογής δεδομένων είναι εντελώς διαφορετικές ανά περίπτωση χρήσης και συχνά οι κυβερνητικές προτεραιότητες δεν ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες των ανθρώπων»

Το έργο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, προς το παρόν σε beta. Οι ανταμοιβές των token του βρίσκονται ακόμη στο δοκιμαστικό δίκτυο Polygon, ενώ προετοιμάζεται η έναρξη του mainnet.

Τα WXM tokens εισάγουν μια νέα οικονομία δεδομένων καιρού, το ανθρωποκεντρικό δίκτυο εξόρυξης δεδομένων χρησιμοποιεί δύο μονάδες ανταλλαγής: WXM και μονάδες δεδομένων (DC). Τα τυπικά δεδομένα καιρού μιας ημέρας κοστίζουν μία DC, η οποία είναι συνδεδεμένη με το δολάριο (1DC = 1 δολ.).

WeatherXM Station for Helium
WeatherXM Station for Helium

Οι DC απαιτούνται για την αγορά δεδομένων καιρού ή για την κατανάλωση των υπηρεσιών καιρού της Weather XM. Με σταθερή αξία, οι DC δημιουργούνται με την εξαργύρωση WXM, με βάση το αναπτυξιακό μοντέλα ισοστάθμισης Burn and Mint. 

Η WeatherXM δεν είναι η μόνη εταιρεία που εργάζεται για τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου επιχειρηματικού μοντέλου IoT που έχει αντλήσει κεφάλαια πρόσφατα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το δίκτυο οχημάτων web3 Peaq συγκέντρωσε 6 εκατ. δολ. σε έναν γύρο με επικεφαλής την Fundamental Labs.

Νωρίτερα φέτος, το αποκεντρωμένο ασύρματο δίκτυο Helium συγκέντρωσε 200 εκατ. δολ. σε έναν γύρο όπου συμμετείχαν οι επενδυτές Tiger Global και FTX Ventures.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις