Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μπαχτσεβάνου – Rhoé: Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αλλάξουμε τον κόσμο που ζούμε μέσω της τεχνολογίας

Η Μαρία Μπαχτσεβάνου κάνει μια αναδρομή στο χρόνο όταν η Rhoé ξεκινούσε την πορεία της, αναφέρεται στη συμμετοχή και τη διάκριση στο ClimAccelerator, στην επιχειρηματική λύση που ανέπτυξαν, στη σημασία που έχει το βραβείο για την εταιρεία, στην πράσινη μορφή ενέργειας και τις τεχνολογίες αιχμής που φέρνει στις μεταφορές καθώς επίσης και στα μελλοντικά σχέδια της Rhoé.

Η Μαρία Μπαχτσεβάνου, Business Development Associate, της Rhoé, της startup που βραβεύτηκε, για δεύτερη φορά, μέσω του προγράμματος του ClimAccelerator στο Hackathon που πραγματοποιήθηκε στο Impact Hub Athens και ήταν μεταξύ των 3 startups που ξεχώρισαν και μοιράστηκαν το χρηματικό έπαθλο των 9,000 ευρώ, μοιράζεται την εμπειρία της και παρουσιάζει την δική της οπτική για την ραγδαία εξελισσόμενη εταιρεία.

Κάνει μια αναδρομή στο χρόνο όταν η Rhoé ξεκινούσε την πορεία της, αναφέρεται στη συμμετοχή και τη διάκριση στο ClimAccelerator, στην επιχειρηματική λύση που ανέπτυξαν, στη σημασία που έχει το βραβείο για την εταιρεία, στην πράσινη μορφή ενέργειας και τις τεχνολογίες αιχμής που φέρνει στις μεταφορές καθώς επίσης και στα μελλοντικά σχέδια της Rhoé.

Η Rhoé μετρά 7 χρόνια ζωής. Μπορείτε να μας κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο, μία αναδρομή στην πρώτη μέρα της εταιρείας φτάνοντας στο σήμερα, που έχει καταφέρει πια πολλά και υπόσχεται ακόμα περισσότερα;

Ως μέλος της Rhoé εδώ και αρκετό καιρό πλέον, είναι μεγάλη χαρά για μένα να μοιραστώ τη δική μου οπτική γωνία και εμπειρία. Η Rhoé ιδρύθηκε το 2016 με έναν σαφή στόχο: να προωθήσει τη βιώσιμη κινητικότητα και τη χρήση της πράσινης ενέργειας στις μεταφορές. Από τότε, έχει σημειώσει συνεχή ανάπτυξη και έχει επεκτείνει σημαντικά το εύρος των υπηρεσιών και των προϊόντων που παρέχει, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στην αγορά.

Ένας καθοριστικός παράγοντας – μοχλός της επιτυχία αυτής ήταν ο ρόλος του OK!Thess, θερμοκοιτίδα για νεοφυείς επιχειρήσεις, αφού μας παρείχε την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση για την εκκίνηση της επιχείρησής και τα πρώτα βήματά της. Πλέον, η εταιρεία διαθέτει εξειδίκευση στον τομέα των μεταφορών, γεγονός που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της σύγχρονης κινητικότητας και να
δημιουργούμε πρωτοποριακές λύσεις γι’ αυτές.

Σήμερα, η Rhoé διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο στην προώθηση των τεχνολογιών αιχμής και της πράσινης ενέργειας. Σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να εξελισσόμαστε. Η έρευνα και η ανάπτυξη παραμένουν κεντρικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς στοχεύουμε συνεχώς στην εισαγωγή νέων καινοτόμων ιδεών στην αγορά. Θα έλεγα ότι προβλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Με συνεχή δέσμευση στην καινοτομία και την αειφορία, επιδιώκουμε να κάνουμε τη διαφορά στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας.

Η πλατφόρμα σας πως ακριβώς λειτουργεί και τι προσφέρει; Ποια είναι η καινοτομία της και πόσο “έμπειρος” ψηφιακά χρειάζεται να είναι ο χρήστης της;

Η EaaS πλατφόρμα αποτελεί έναν ψηφιακό χώρο, στον οποίο οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω ενός web browser. Ο κάθε χρήστης διαθέτει τα δικά του προσωπικά στοιχεία εισόδου, τα οποία παρέχονται από τον διαχειριστή της πλατφόρμας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την προσωπικότητα των πληροφοριών.

Ταυτόχρονα, ο απλός και λιτός σχεδιασμός της επιτρέπει την εύκολη πλοήγηση και εύρεση των απαραίτητων πληροφοριών. Μόλις οι χρήστες συνδεθούν στην πλατφόρμα, βρίσκονται μπροστά σε μια πληθώρα επιλογών, ενώ βάσει της κατηγορίας του καθενός, παρέχονται εξατομικευμένες επιλογές, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εμπειρία του εκάστοτε χρήστη.

Η ουσία της πλατφόρμας του EaaS είναι να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον, όπου οι χρήστες θα ενημερώνονται αναφορικά με τις διαδικασίες ανεφοδιασμού καυσίμων, τις υποδομές των λιμανιών, καθώς και αναφορικά με τα βέλτιστα δρομολόγια των πλοίων. Παράλληλα, οι αλγόριθμοι που έχουν ενσωματωθεί στην
πλατφόρμα βελτιστοποιούν τις διαδικασίες του συστήματος.

Πόσο εύκολο ή απαιτητικό είναι να φέρετε την πράσινη μορφή ενέργειας και τις τεχνολογίες αιχμής στις μεταφορές;  Τι εμπόδια συναντήσατε από την αρχή λειτουργίας της Rhoé και πως τα ξεπεράσατε;

Η αλήθεια είναι ότι η εισαγωγή των «καθαρών» μορφών ενέργειας και των προηγμένων τεχνολογιών στον τομέα των μεταφορών αποτελεί μια πραγματική πρόκληση, αλλά συνάμα μια ευκαιρία που απαιτεί ενδελεχή αντιμετώπιση. Αν αναλογιστούμε τον πολύπλοκο χαρακτήρα αυτής της μετάβασης, όπου χρειάζεται να συνδυαστούν πολλοί διάφοροι παράγοντες, όπως η τεχνολογική καινοτομία, η πολιτική υποστήριξη, η εκπαίδευση του κοινού και η ανάπτυξη υποδομών, καταλαβαίνουμε ότι η πορεία προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τόσο απλή.

Από την αρχή προέκυψε η ανάγκη να πείσουμε την αγορά, η οποία δεν ήταν πάντα, και ίσως δεν είναι ακόμη πάντα έτοιμη να αποδεχθεί και να υιοθετήσει τέτοιες λύσεις και τεχνολογίες. Οι επιχειρηματικοί φόβοι, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών ανησυχιών και της αντίστασης απέναντι στις επενδύσεις σε αβέβαιες τεχνολογίες, αποτέλεσαν σημαντικά εμπόδια.

Πέρα από αυτό, βρισκόμαστε στην Ελλάδα, μια χώρα που υστερεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό σημαίνει, ότι η έλλειψη εξοικείωσης του κοινού με την τεχνολογία, απαιτεί εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και «προκλητικό» να προωθούμε την ιδέα της βιώσιμης μετάβασης των πλοίων που κινούνται
με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των προηγμένων τεχνολογιών σε μια τέτοια αγορά, λίγα χρόνια πριν.

Επιπλέον, το γεγονός ότι αποτελούμε μια εταιρεία με νεαρά στελέχη γέννησε στην αρχή αμφιβολίες και αντιστάσεις από πελάτες και συνεργάτες. Ωστόσο, ανταποκριθήκαμε με αποφασιστικότητα, καθιστώντας σαφές ότι το αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την παροχή υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικών λύσεων. Καταδείξαμε λοιπόν την αξία των υπηρεσιών μας μέσα από την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Πείτε μας λίγα λόγια για την επιχειρηματική λύση που παρουσιάσατε στο φετινό ClimAccelerator.

Το Energy-as-a-Service (EaaS) έρχεται να λύσει μία από τις κυριότερες προκλήσεις, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πλοιοκτήτες στην πολυσυζητημένη «πράσινη» μετάβαση. Ποια είναι αυτή; Η διαθεσιμότητα αξιόπιστων και βιώσιμων πηγών ενέργειας στο χώρο της ναυτιλίας. Το EaaS εξασφαλίζει την πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά ανταγωνιστική ενέργεια, όποτε και οπουδήποτε χρειαστεί, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση για την παροχή ενέργειας.

Το βασικό πλεονέκτημα του είναι η ευελιξία που διαθέτει, ώστε να υποστηρίζει διάφορες εναλλακτικές επιλογές καυσίμου, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα ενεργειακών επιλογών που μπορούν να προσαρμοστούν στις μοναδικές απαιτήσεις κάθε πλοίου. Το λογισμικό χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες και αλγόριθμους για να διαχειρίζεται όλες τις πτυχές της διαδικασίας, από τον σχεδιασμό της τοποθεσίας και την ανάπτυξη των υποδομών, μέχρι την παρακολούθηση και την ανάλυση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και τον προγραμματισμό της παροχής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Έτσι λοιπόν διασφαλίζεται ότι η ενέργεια παρέχεται αποτελεσματικά και αποδοτικά, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους στον εκάστοτε πλοιοκτήτη.

Για δεύτερη χρονιά στη σειρά βρεθήκατε μεταξύ των τριών ελληνικών startups που κέρδισαν χρηματικό έπαθλο και για την είσοδο στο stage 2 του  ClimAccelerator. Tι σημαίνει αυτή η επιτυχία για εσάς και πως σκοπεύετε να την αξιοποιήσετε;

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη διάκριση αυτή, καθώς αποτελεί για εμάς κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό βραβείο. Αντιπροσωπεύει την αναγνώριση της αφοσίωσης και της δουλειάς της ομάδας μας, και είναι η επιβεβαίωση ότι η πλατφόρμα μας, η EaaS, διαθέτει τη δυναμική να προκαλέσει πραγματική αλλαγή στον τομέα των θαλάσσιων
μεταφορών.

Το ClimAccelerator αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στο ταξίδι μας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αποκτήσαμε πολύτιμες γνώσεις, εφόδια και εμπειρίες που θα εφαρμόσουμε στην πράξη, για να φέρουμε τη λύση μας στην αγορά. Η συνεργασία με τους μέντορες μας ήταν ανεκτίμητη και θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τις συμβουλές τους για τη συνεχή βελτίωση του εγχειρήματός μας και του επιχειρηματικού μας μοντέλου.

Η υποστήριξη και η δικτύωση που λάβαμε και λαμβάνουμε μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με επαγγελματίες και επιχειρήσεις του χώρου και να εξερευνήσουμε δυνητικές συνεργασίες που θα ενισχύσουν την παρουσία μας στην αγορά. Επιπλέον, επιδιώκουμε να προσελκύσουμε επενδυτές που θα στηρίξουν το επόμενο βήμα EaaS πλατφόρμας, το οποίο είναι την εισαγωγή της στην αγορά.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που μας προσφέρεται, για να συμβάλουμε στη βιωσιμότητα του τομέα των μεταφορών και της κινητικότητας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον και ανυπομονούμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια του ClimAccelerator.

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι πρακτικές δυσκολίες της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας;

Είναι φανερό ότι ο δρόμος προς την υιοθέτηση πιο “πράσινων” μορφών ενέργειας είναι μακρύς και γεμάτος προκλήσεις. Παρά την αυξανόμενη συζήτηση και την αναγνωρισμένη πρόοδο που έχει σημειωθεί, φαίνεται ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με αργά και μικρά βήματα.

Πρώτον, το κόστος των καθαρών μορφών ενέργειας, όπως η ηλεκτροκίνηση, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, είναι ακόμη υψηλό, η διαθεσιμότητα τους περιορισμένη, και η υποδομή που απαιτείται για την υποστήριξή του ανεπαρκής. Αυτό απαιτεί τη δέσμευση σημαντικών κεφαλαίων σε έρευνα και ανάπτυξη για να επιλυθούν προβλήματα όπως η αύξηση της αποδοτικότητας και της αξιοπιστίας, καθώς και η αντιμετώπιση της αρχικής υψηλής επένδυσης για τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, η νομοθεσία περί περιβαλλοντικής πολιτικής και ενέργειας είναι πολύπλοκη και υπόκειται σε συχνές αλλαγές, δημιουργώντας αβεβαιότητα, η οποία με τη σειρά της ενδεχομένως αστάθεια και οικονομικά ζητήματα. Επίσης, η συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς κανονισμούς είναι μια διαδικασία δαπανηρή και απαιτεί χρόνο και συνεργασία διάφορων φορέων.

Αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε την κοινωνική αποδοχή. Η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη. Έτσι, πολλοί άνθρωποι διστάζουν να αποχωρήσουν από τις παραδοσιακές πρακτικές, από τις οικείες τους συνήθειες. Αυτό δημιουργεί αντίσταση στη μετάβαση. Φτάνει να αναλογιστούμε απλώς πόσο μεγάλο ποσοστό ατόμων γύρω μας παρουσιάζει απροθυμία να χρησιμοποιήσει μέσα μαζικής μεταφοράς, αντί για το προσωπικό τους αυτοκίνητο…

Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές, γνωρίζουμε καλά πως απαιτείται συνεργασία και σχεδίαση μιας κοινής γραμμή πλεύσης μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας. Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να παράσχουν επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της χρήσης καθαρών μορφών ενέργειας και νέων τεχνολογιών, ενώ οι κοινωνίες με τη σειρά τους έχουν τη δύναμη να συνδράμουν στην αύξηση της κοινωνικής αποδοχής και της ευαισθητοποίησης όσον αφορά την πράσινη μετάβαση.

Όσο για τις επιχειρήσεις ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο που είναι αναγκαίο να καινοτομούν και να βρίσκουν τρόπους να ξεχωρίσουν στην αγορά. Άλλωστε, εκείνες που θα προσαρμοστούν πρώτες στις προκλήσεις της μετάβασης, θα έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Η βιωσιμότητα στην επιχειρηματικότητα είναι πλέον λέξη κλειδί. Πώς έφτασαν οι εταιρείες στο σημείο να αντιληφθούν την αξία της; Ποιο πιστεύετε είναι το κίνητρο για την στροφή όλο και περισσότερων εταιρειών σε ένα βιώσιμο τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης; Πιστεύετε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βιωσιμότητα ή είμαστε ακόμα στην αρχή;

Πράγματι, βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια η επιχειρηματική κοινότητα αναγνωρίζει όλο και περισσότερο τη σημασία της βιωσιμότητας και την ενσωματώνει στη στρατηγική της, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του επιχειρηματικού τοπίου. Πλέον, οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς μια ηθική και νομική υποχρέωση, αλλά στρατηγική προσέγγιση που μπορεί να αποφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Με την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών, την επένδυση σε βιώσιμες τεχνολογίες και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που σέβονται το περιβάλλον και την κοινωνία, δεν μόνο βελτιώνεται η φήμη της εκάστοτε επιχείρησης, αλλά ενισχύεται και η οικονομική της απόδοση.

Παρατηρούμε επίσης μια αυξανόμενη τάση υποστήριξης και προτίμησης για εταιρείες που δεσμεύονται στη βιωσιμότητα, είτε από τους καταναλωτές είτε από τους επενδυτές. Παρουσιάζεται έτσι μια ανάγκη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτές, γεγονός που δημιουργεί νέες ευκαιρίες στο χώρο. Επιπλέον, η συμμόρφωση με αυστηρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προδιαγραφές μέσω της νομοθεσίας, μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία της βιωσιμότητας και να εφαρμόσουμε τις απαιτούμενες αλλαγές στις πρακτικές μας.

Ωστόσο, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα, η πορεία προς την πλήρη βιωσιμότητα παραμένει απαιτητική. Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις αποδοτικές τεχνολογίες, αλλά και να προσαρμόσουμε παράλληλα τον τρόπο ζωής μας για να είμαστε οι ίδιοι πιο βιώσιμοι.

Οι επόμενοι στόχοι σας για το μέλλον ποιοι είναι, που ονειρεύεστε να φτάσει η εταιρεία σε ορίζοντα πενταετίας;

Κοιτώντας προς το μέλλον, το όραμά μας είναι να αναδειχθούμε ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα της κινητικότητας. Θέλουμε να εισάγουμε στην αγορά και να προωθήσουμε καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα αυτόν, καθώς και να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της έρευνας και της εφαρμογής στην αγορά.

Προς το παρόν, επενδύουμε σημαντικά στην υπηρεσία EaaS, με στόχο την προώθηση της μετάβασης της ναυτιλίας προς περιβαλλοντικά φιλικές πηγές ενέργειας. Σχεδιάζουμε ήδη την ανάπτυξη ενός δικτύου ηλεκτρικών πλοίων κατά μήκος του ποταμού Ρήνου. Αυτή είναι και η πρώτη μας προσπάθεια να εισάγουμε την EaaS πλατφόρμα στην αγορά, ενώ εξερευνούμε δυνητικές συνεργασίες για ηλεκτρικά πλοία στην Ελλάδα.

Διατηρούμε στενές σχέσεις με μεγάλες εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μας. Ωστόσο, το κυριότερο για εμάς είναι η προώθηση της δημιουργίας νέων ιδεών και η υποστήριξη της καινοτομίας. Βλέπουμε την έρευνα ως το κλειδί για το μέλλον μας, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση.

Σε εταιρικό επίπεδο, θέλουμε να διατηρήσουμε το κλίμα και την ταυτότητά μας ως Rhoé. Είμαστε μια νέα, δυναμική ομάδα, γεμάτη πρωτοπόρες ιδέες. Δεν φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις