Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Αθήνα στα 5 κορυφαία Startup οικοσυστήματα στην ΝΑ Ευρώπη

Η ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκε στην πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης του Startup Ecosystem Report 2023 του StartupBlink

Μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση ήρθε για το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, καθώς όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα έχει κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της ως hub καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα βρέθηκε στους κορυφαίους προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για επενδύσεις σε Startups, κατακτώντας την πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης, σύμφωνα με το Startup Ecosystem Report 2023 του StartupBlink.

Στην πρώτη θέση  για το 2023 βρίσκεται η Βαρκελώνη και ακολουθεί η Μαδρίτη. Στην 3η θέση βρέθηκε η Λισαβόνα, η οποία έκανε ένα τεράστιο άλμα, ανεβαίνοντας 21 θέσεις παγκοσμίως. Ακριβώς πάνω από την Αθήνα βρίσκεται το Μιλάνο, ενώ χαμηλότερα από την ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται το Πόρτο στην έκτη θέση, το Βελιγράδι στην έβδομη και η Ρώμη στην όγδοη θέση της λίστα του StartupBlink. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Βαλένθια και το Ζάγκρεμπ.

Πώς βλέπουν οι επενδυτές την Αθήνα

«Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ενός υψηλού επιπέδου αγγλόφωνου εργατικού δυναμικού και ενός πολλά υποσχόμενου τομέα της πληροφορικής. Επιπλέον, η εγγύτητά της με τις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ενισχύει το προφίλ της ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας», αναφέρει το Startup Ecosystem Report 2023 του StartupBlink το οποίο αξιολόγησε την Αθήνα, κατατάσσοντάς την φέτος στην πέμπτη θέση στην Ανατολική Ευρώπη.

Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να διατηρήσει τα υπάρχοντα ταλέντα, ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματική νοοτροπία μέσω τόσο της εκπαίδευσης όσο και της κατάρτισης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση. 

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για τις ελληνικές Startups λόγω των διάσπαρτων δικτύων των ενδιαφερομένων στο οικοσύστημα και της έντονης γραφειοκρατίας. Όσον αφορά τη γραφειοκρατία, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τη θετική της στάση απέναντι στις ξένες επενδύσεις και να διευκολύνει τη ζωή των επιχειρηματιών. Οι “έξυπνες” μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν πιο ανταγωνιστική την οικονομία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση της έκθεσης.

Τέλος, οι συντάκτες αξιολογούν θετικά πολιτικές όπως τη θεσμοθέτηση της Digital Nomad Visa για να καταλήξουν ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας στέλνει ένα ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον. Το Startup οικοσύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και με τις κατάλληλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας ώριμος περιφερειακός κόμβος για τις Startups».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις