Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ελισάβετ Νίκα (Covariance): «Τα Big Data και η ΑΙ αλλάζουν το τοπίο της ασφάλισης»

Η Managing Director και Co-founder της Covariance μιλάει στο Startupper MAG με αφορμή την ανάδειξη της εταιρέιας ως InsurTech Startup της χρονιάς στα Startupper Awards 2023

Με αφορμή την ανάδειξη της Covariance ως InsurTech Startup της χρονιάς στα Startupper Awards 2023, η Managing Director και Co-founder της εταιρείας, Ελισάβετ Νίκα, μιλάει στο Startupper MAG για την βράβευση, ενώ μεταξύ άλλων κάνει έναν απολογισμό για το 2023 και μοιράζεται μαζί μας τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον.

Όπως τόνισε η Ελισάβετ Νίκα, η «Covariance δημιουργεί ολοκληρωμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence AI), καθοδηγούμενες από τα μεγάλα δεδομένα (Big Data). Ιδρύθηκε το 2019 από ανθρώπους παθιασμένους με την αξιοποίηση των big data και με βαθιά γνώση των κλάδων ασφάλισης και υγείας, και πολύ σύντομα αναγνωρίστηκε ως η πλέον επιδραστική νεοφυής επιχείρηση στην Ελλάδα στους κλάδους αυτούς και όχι μόνο».

Αναφορικά με τη διάκριση της εταιρείας στα Startupper Awards 2023, η Ελισάβετ Νίκα τόνισε ότι: «Είναι τιμή και χαρά για όλους εμάς στην Covariance κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μία γιορτή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.Μια τέτοια βραδιά ζήσαμε στο χώρο του Ελληνικού Κόσμου στις 27 Νοεμβρίου και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη διοργάνωση. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ένα τόσο ενεργό οικοσύστημα στη χώρα, με τόσο αξιόλογες εταιρείες, αλλά και θεσμούς που το υποστηρίζουν με κάθε τρόπο. Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έδωσε σύσσωμο το «παρών», και με μεγάλη μας χαρά παραλάβαμε το βραβείο της κορυφαίας InsurTech εταιρείας 2023».

Τέλος, σχετικά με τα σχέδια και τους στόχους της Covariance για το μέλλον, η Ελισάβετ Νίκα ανέφερε πως: «Κάθε επιχείρηση έχει τους δικούς της μοναδικούς στόχους και η επίτευξή τους απαιτεί συνεχή ανάλυση της αγοράς και προσαρμογή της στρατηγικής ανάλογα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον.Για το 2024 στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του πελατολογίου μας, την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων AI, τη διεθνοποίησή μας, και όλα αυτά επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό μας και στην έρευνα (R&D), παράγοντες που προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Covariance, στοχεύοντας στη διατήρησή μας σε μια ηγετική θέση στην αγορά του InsurΤech».

 

Διβάστε ολόκληρη την συνέντευξη της Managing Director και Co-founder της Covariance, Ελισάβετ Νίκα, στο Startupper MAG παρακάτω:

 

STARTUPPER MAG: Πείτε μας δύο λόγια για την Covariance. Πότε ξεκίνησε η πορεία της εταιρείας; Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της;

Ελισάβετ Νίκα: Η Covariance δημιουργεί ολοκληρωμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence AI), καθοδηγούμενες από τα μεγάλα δεδομένα (Big Data). Ιδρύθηκε το 2019 από ανθρώπους παθιασμένους με την αξιοποίηση των big data και με βαθιά γνώση των κλάδων ασφάλισης και υγείας, και πολύ σύντομα αναγνωρίστηκε ως η πλέον επιδραστική νεοφυής επιχείρηση στην Ελλάδα στους κλάδους αυτούς και όχι μόνο.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Covariance βραβεύτηκε ως η Κορυφαία Νεοφυής Επιχείρηση από το οικοσύστημα του Elevate Greece, ενώ οι διακρίσεις συνεχίστηκαν το 2023, με τη βράβευση της εταιρείας ως κορυφαίας InsurTech επιχείρησης στα Startupper Αwards και την επιλογή μου ανάμεσα στους τέσσερεις επικρατέστερους στην κατηγορία Startup Manager of the Year 2023, στα βραβεία Manager of the Year 2023.

STARTUPPER MAG: Ποιες είναι οι λύσεις που προσφέρει η Covariance σήμερα; Σε ποιους απευθύνονται; Ποια ακριβώς είναι η καινοτομία της Covariance και πώς αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες αξιοποιούν τα μεγάλα δεδομένα;

Ελισάβετ Νίκα: Η Covariance, αφενός μεν, αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις AI προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών της (custom AI solutions), αφετέρου, έχει ήδη αναπτύξει δύο καινοτόμες λύσεις AI που στοχεύουν στην έγκαιρη ανίχνευση απατηλών αξιώσεων στην ασφάλιση αυτοκινήτου και στην ασφάλιση υγείας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία.

Η πλατφόρμα CO React αποτελεί μια καινοτόμο λύση AI για τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασφάλιση αυτοκινήτου. Ελέγχει κάθε νέα απαίτηση στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτου και τη βαθμονομεί ως προς την πιθανότητά της να είναι απατηλή, αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα πελατών και ασφαλιστικών απαιτήσεων τόσο δομημένα όσο και μη δομημένα δεδομένα, όπως φωτογραφίες και κείμενα που σχετίζονται με την απαίτηση. Παράλληλα, η πλατφόρμα αξιοποιεί τα metadata του ατυχήματος όπως καταγράφονται μέσω εφαρμογής για κινητά που συλλέγει και αναλύει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά.

To δεύτερο πολύ σημαντικό εργαλείο που προσφέρουμε στην ασφαλιστική αγορά είναι η καινοτόμος λύση AI, CO Assess η οποία διερευνά και εντοπίζει υπερχρεώσεις στις απαιτήσεις του κλάδου υγείας. Η εν λόγω πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να αξιολογήσουν το σύνολο των νοσηλειών, αυτόματα μία προς μία, σε μηδενικό χρόνο, χωρίς την απαίτηση επιπλέον προσωπικού.

Οι δύο αυτές πλατφόρμες έχουν μία κοινή συνιστώσα. Την αξιοποίηση μέσω AI των Big Data για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση πιθανών περιπτώσεων σπατάλης και απάτης σε απαιτήσεις. 

Η αξιοποίηση αυτών κάνει το έργο της πρόληψης της απάτης καθώς και του έγκαιρου εντοπισμού περιπτώσεων υπερχρεώσεων αυτοματοποιημένο και άμεσο, ασφαλή και ακριβή, με σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κόστους για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Επιπλέον, η Covariance έχει αναπτύξει μια εξειδικευμένη στην ασφάλιση αυτοματοποιημένη πλατφόρμα μηχανικής μάθησης (Automated Machine Learning – autoML), την CO Toolbox, η οποία αποτελεί μια σουίτα από autoML εργαλεία αξιοποίησης των big data για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαρροή των πελατών (customer churn) των ασφαλιστικών εταιρειών, την πρόβλεψη της αξίας ενός νέου πελάτη (customer life time value), την πρόβλεψη της απόκρισης σε ενέργειες διασταυρούμενων πωλήσεων (cross selling), την πρόβλεψη της απόκρισης σε ενέργειες αυξητικών πωλήσεων (up selling), και πολλά άλλα.

Και οι τρεις αυτές πλατφόρμες εγκαθίστανται στις εσωτερικές υποδομές ή στο cloud κάθε ασφαλιστικής εταιρείας, χωρίς να απαιτούνται άλλες δαπανηρές διαδικασίες, διασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα των δεδομένων κάθε εταιρείας καθώς και ένα φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον.

STARTUPPER MAG: Πώς βοηθούν οι λύσεις της Covariance τη μείωση του κόστους, την αύξηση των πωλήσεων και των εσόδων για τους πελάτες της;

Ελισάβετ Νίκα: Οι ολοκληρωμένες λύσεις AI της Covariance βελτιστοποιούν τις αποφάσεις των ασφαλιστικών εταιρειών διασφαλίζοντας τόσο τη μείωση του κόστους όσο και την αύξηση των εσόδων. Οι πλατφόρμες CO React και CO Assess μέσω του έγκαιρου εντοπισμού πιθανών περιπτώσεων απάτης ή/και υπερχρεώσεων έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους, ενώ η πλατφόρμα CO Toolbox υποστηρίζει την αύξηση των πωλήσεων και κατά συνέπεια την αύξηση των εσόδων, βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες ελέγχου της διαρροής πελατών (customer churn) καθώς και τις διαδικασίες διασταυρούμενων πωλήσεων (cross selling) και αυξητικών πωλήσεων (up selling).

Παράλληλα, οι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών, ολοκληρωμένες λύσεις AI που δημιουργεί η Covariance, δίνουν ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα σε αυτές. 

Ενδεικτικό παράδειγμα, η ανάπτυξη αυτοματοποιημένης AI πλατφόρμας underwriting για πελάτη της στον κλάδο του αυτοκινήτου, το οποίο εξασφαλίζει στρατηγικό πλεονέκτημα και βελτιστοποιεί τη διαδικασία αποφάσεων με άμεσο αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας.

STARTUPPER MAG: Ποιες είναι αλλαγές που έχει επιφέρει το InsurΤech (Insurance Technology) στον ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα; Είναι ο τομέας στην χώρα μας αρκετά «εκπαιδευμένος» ώστε να εμπιστευθεί τις insurΤech Startup εταιρείες και τα ψηφιακά εργαλεία ή παραμένει στην παλαιομοδίτικη νοοτροπία;

Ελισάβετ Νίκα: Τα Big Data και η ΑΙ αλλάζουν το τοπίο της ασφάλισης σε διεθνές επίπεδο, οδηγώντας στην ανάπτυξη καινοτόμων ασφαλιστικών υπηρεσιών και προϊόντων που προσαρμόζονται καλύτερα στις ανάγκες των ασφαλισμένων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βέλτιστη εμπειρία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Επιπλέον, απλοποιούν τη διαχείριση αξιώσεων και την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, αυξάνουν την ακρίβεια εκτίμησης των κινδύνων και επιταχύνουν την διαδικασία των αποφάσεων. Τέλος, προσφέρουν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό περιβάλλον ασφάλισης.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας είναι σαφώς και λόγω μεγέθους ικανές να υιοθετήσουν τέτοιου είδους καινοτόμες λύσεις. Η Covariance ως η πιο εξειδικευμένη ελληνική εταιρεία αξιοποίησης των big data και ανάπτυξης λύσεων ΑΙ στο χώρο της ασφάλισης, από την πλευρά της συνεισφέρει στην εκπαίδευση του κλάδου στις νέες αυτές τεχνολογίες. Η Covariance σήμερα βρίσκεται σε επαφή με κορυφαίους οργανισμούς στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, αναπτύσσοντας λύσεις AI που ανατρέπουν τον τρόπο που οι ασφαλιστικές εταιρείες λειτουργούν έως σήμερα και συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού και καινοτόμου εταιρικού μοντέλου. Άλλωστε είναι γεγονός πως η αλλαγή της νοοτροπίας πρέπει να προηγείται της ανάπτυξης μιας αγοράς.

STARTUPPER MAG: To 2023 φτάνει στο τέλος του, πώς ήταν η χρονιά που κλείνει για εσάς σε επίπεδο επιδόσεων και στόχων;

Ελισάβετ Νίκα: Το 2023 κλείνει τόσο με τις διακρίσεις ως κορυφαίας InsurTech εταιρείας στα Startupper Αwards και την επιλογή μου ανάμεσα στους τέσσερις επικρατέστερους στην κατηγορία Startup Manager of the Year 2023, στα βραβεία Manager of the Year 2023 όσο και με μια σειρά από νέους πελάτες και μεγάλα έργα, υπερκαλύπτοντας τους στόχους που τέθηκαν στα τέλη του προηγούμενου έτους.

STARTUPPER MAG: Πρόσφατα διακριθήκατε στα Startupper Awards 2023 στην κατηγορία Insurtech. Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για εσάς; Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη βράβευση; Πώς ήταν η συνολική εμπειρία των Startupper Awards για εσάς;

Ελισάβετ Νίκα: Είναι τιμή και χαρά για όλους εμάς στην Covariance κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μία γιορτή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Μια τέτοια βραδιά ζήσαμε στο χώρο του Ελληνικού Κόσμου στις 27 Νοεμβρίου και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη διοργάνωση. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ένα τόσο ενεργό οικοσύστημα στη χώρα, με τόσο αξιόλογες εταιρείες, αλλά και θεσμούς που το υποστηρίζουν με κάθε τρόπο. Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έδωσε σύσσωμο το «παρών», και με μεγάλη μας χαρά παραλάβαμε το βραβείο της κορυφαίας InsurTech εταιρείας 2023. 

Αυτό για εμάς είναι μία τεράστια ικανοποίηση. Μέσα από τη σκληρή δουλειά όλης της ομάδας κατορθώσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρουμε την Covariance στην κορυφή των InsurTech εταιρειών στην Ελλάδα. Και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλη την ομάδα, τους άξιους συνεργάτες της εταιρείας μας. Σε αυτούς απευθύνεται το βραβείο. 

Φυσικά το βραβείο αυτό πέρα από το γεγονός ότι μας γεμίζει ικανοποίηση, αποτελεί και μεγάλη ευθύνη για εμάς και δέσμευση προς τους πελάτες μας, ότι θα αποτελούμε στο διηνεκές ισχυρό πυλώνα καινοτομίας και εξυπηρέτησης, προσφέροντας τους τη δυνατότητα ενσωμάτωσης της AI στις καθημερινές τους λειτουργίες. 

STARTUPPER MAG: Πώς βλέπετε τη Startup σκηνή στην Ελλάδα; Τι πρέπει να γίνει για να εξελιχθεί περισσότερο; Ποια ήταν η δική σας εμπειρία μέχρι σήμερα;

Ελισάβετ Νίκα: Η επιτυχία μιας Startup είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα, σημαντικά συστατικά που μπορούν να υποβοηθήσουν την ανάπτυξή της. 

Αυτά είναι η κατανόηση της αγοράς, η καινοτομία, η εστίαση στον πελάτη, η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου επιχειρηματικού μοντέλου, οι συνεργασίες και η δικτύωση, η συνεχής προσαρμογή και εκπαίδευση, δεδομένου ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και του ομαδικού πνεύματος.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν συστατικά στοιχεία της απόφασής μας να ιδρύσουμε την Covariance, τοποθετώντας την, στο πλαίσιο του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Για να «ανθίσει» περισσότερο το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας θα χρειαστεί τη βοήθεια τόσο από το κράτος όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος θα πρέπει να στηρίξει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας διαμορφώνοντας κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για το οικοσύστημα όσο και μια σειρά κινήτρων για τον ιδιωτικό τομέα όταν συνεργάζεται με το οικοσύστημα. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να στηρίξει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας τόσο με την εμπιστοσύνη του όσο και διαμορφώνοντας εργαλεία δικτύωσης που θα βοηθήσουν στην εκτόξευση του οικοσυστήματος.

STARTUPPER MAG: Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας την επόμενη πενταετία; Τι αναμένεται να δούμε στο κομμάτι του InsurTech;

Ελισάβετ Νίκα: Η ελληνική καινοτομία έχει εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη και πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και η προοπτική για την επόμενη πενταετία είναι αισιόδοξη. 

Στον τομέα του InsurΤech, η Ελλάδα έχει το δυναμικό να ακολουθήσει τις τάσεις που παρατηρούνται παγκοσμίως. Οι εταιρείες InsurΤech επικεντρώνονται στη χρήση τεχνολογίας για τη βελτίωση των ασφαλιστικών υπηρεσιών και προϊόντων, τη βελτίωση των εσωτερικών διεργασιών και την ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών. 

Στον τομέα του InsurTech στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αναμένουμε να δούμε ανάπτυξη νέων ψηφιακών πλατφορμών που επιτρέπουν στους ασφαλισμένους να διαχειρίζονται τις ασφαλίσεις τους εύκολα και γρήγορα, εκτενή χρήση AI και αξιοποίηση των big data για την πρόβλεψη κινδύνων, τον καθορισμό τιμών και τη βελτίωση των ασφαλιστικών προϊόντων, την εφαρμογή τεχνολογιών Blockchain και Smart Contracts για την ασφαλή και διαφανή διαχείριση ασφαλιστικών συμβολαίων και αποζημιώσεων, και τέλος την εξατομίκευση της ασφάλισης με βάση τα δεδομένα των πελατών.

Σε όλα τα παραπάνω η Covariance αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο διαθέτοντας τόσο την απαραίτητη τεχνολογική γνώση όσο και την εξειδικευμένη γνώση του κλάδου της ασφάλισης.

STARTUPPER MAG: Ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι σας για το μέλλον; 

Ελισάβετ Νίκα: Κάθε επιχείρηση έχει τους δικούς της μοναδικούς στόχους και η επίτευξή τους απαιτεί συνεχή ανάλυση της αγοράς και προσαρμογή της στρατηγικής ανάλογα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον. 

Για το 2024 στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του πελατολογίου μας, την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων AI, τη διεθνοποίησή μας, και όλα αυτά επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό μας και στην έρευνα (R&D), παράγοντες που προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Covariance, στοχεύοντας στη διατήρησή μας σε μια ηγετική θέση στην αγορά του InsurΤech.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #44

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις