Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευάγγελος Αγγελόπουλος (Fuelics): «Η διαχείριση των φυσικών αγαθών είναι πλέον αναγκαιότητα»

Ο Co-founder και CEO της Fuelics μίλησε στο Startupper MAG με αφορμή τη διάκριση της εταιρείας στην κατηγορία "smart cities" στα Startupper Awards 2023

Η Fuelics, μια από τις κορυφαίες ελληνικές Startups στον τομέα τεχνολογιών αιχμής για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), ήταν ανάμεσα στους νικητές των Startupper Awards 2023, καθώς διακρίθηκε στην κατηγορία “smart cities“. Με αφορμή τη διάκριση αυτή, ο Co-Founder και CEO της Fuelics, Δρ. Ευάγγελος Αγγελόπουλος, μίλησε στο Startupper MAG για το τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την εταιρεία του από τον ανταγωνισμό, τις εντυπώσεις που του άφησαν τα Startupper Awards, καθώς και για τα σχέδια της Fuelics για το μέλλον.

Όπως τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος η Fuelics είναι μια εταιρεία που «παρέχει τα πάντα in house. Που σημαίνει ότι ξεκινάμε από μια ιδέα πρωτότυπη και δημιουργούμε εκεί το concept γύρω από αυτή, ώστε να ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα την παραγωγή ενός καινούργιου προϊόντος.Αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη επιτυχία και πολύ γρήγορα στα εργαστήρια μας ή στα εργαστήρια με τα οποία συνεργαζόμαστε. Αυτό είναι για τα ελληνικά δεδομένα κάτι καινοτόμο».

Σχετικά με τα Startupper Awards 2023 ο Co-Founder και CEO της Fuelics δήλωσε πως η «διοργάνωση ήταν εξαιρετική! Είχε όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχει μια γιορτή καινοτομίας και ταυτόχρονα ήταν όσο σύντομη και συνοπτική χρειαζόταν για να μην κουράσει τον κόσμο που βρισκόταν εκεί».

Τέλος, όσον αφορά τα σχέδια της Fuelics για το μέλλον ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι «τρέχουμε δύο ερευνητικά έργα αυτή τη στιγμή, θα έχουμε την ανάπτυξη καινούργιων προϊόντων. Ανάμεσα σε άλλα, σε επίπεδο διαχείρισης πληροφορίας έχουμε αναπτύξει και τρέχουμε μια εξαιρετική πλατφόρμα.Το 2024 θα καταγράψουμε αύξηση τζίρου 100%. Μπαίνουμε πλέον και χτυπάμε διαγωνισμούς με συνεργάτες ή μόνοι μας. Έχουμε πια τη δύναμη να το υποστηρίξουμε».

 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Co-founder και CEO της Fuelics,  Δρ. Ευάγγελου Αγγελόπουλου στο Startupper MAG παρακάτω:

 

SΤΑRTUPPER MAG: Τι πρόσημο έχει για την εταιρεία σας η χρονιά που φεύγει;

Ευάγγελος Αγγελόπουλος: Έχουμε μεγάλη ικανοποίηση για τα όσα πετύχαμε. Βέβαια, η χρονιά που πέρασε μας γέμισε και με αισιοδοξία και μας έκανε να βλέπουμε ακόμα πιο μακριά.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Τι εντυπώσεις σας άφησαν τα STARTUPPER AWARDS;

Ευάγγελος Αγγελόπουλος: Η διοργάνωση ήταν εξαιρετική! Είχε όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχει μια γιορτή καινοτομίας και ταυτόχρονα ήταν όσο σύντομη και συνοπτική χρειαζόταν για να μην κουράσει τον κόσμο που βρισκόταν εκεί.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Τι πιστεύετε ότι σας έκανε και ξεχωρίσατε σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Ευάγγελος Αγγελόπουλος: Είμαστε μια εταιρεία που παρέχει τα πάντα in house. Που σημαίνει ότι ξεκινάμε από μια ιδέα πρωτότυπη και δημιουργούμε εκεί το concept γύρω από αυτή, ώστε να ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα την παραγωγή ενός καινούργιου προϊόντος.

Αυτό γίνεται με πολύ μεγάλη επιτυχία και πολύ γρήγορα στα εργαστήρια μας ή στα εργαστήρια με τα οποία συνεργαζόμαστε. Αυτό είναι για τα ελληνικά δεδομένα κάτι καινοτόμο.

Συνήθως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των «έξυπνων πόλεων», διακινούν προϊόντα τρίτων χωρών από το εξωτερικό ή πλατφόρμες τρίτων χωρών από το εξωτερικό.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Τι είναι η «έξυπνη» πόλη, όπως την οραματίζεστε;

Ευάγγελος Αγγελόπουλος: Έχει ουσιαστικά δύο συνιστώσες. Η μια είναι η διαχείριση αισθητήρων που μετράνε φυσικά μεγέθη και το δεύτερο σκέλος είναι το πώς διαχειριζόμαστε αυτά τα μεγέθη, ώστε να καλυτερεύσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών. Να δώσω δύο παραδείγματα: Ο αισθητήρας αποτροπής πάρκινγκ που έχουμε βάλει στον δήμο Πειραιά, σε 100 σημεία της πόλης ουσιαστικά ειδοποιεί τους υπεύθυνους (δημοτική αστυνομία) για το αν υπάρχει παράνομη κατάληψη οδοστρώματος.

Όλο αυτό στον Πειραιά που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα, δημιουργεί καλύτερες κυκλοφοριακές συνθήκες. Αυτό είναι κίνηση για μια «έξυπνη» πόλη. Να μπορείς να επεμβαίνεις γρήγορα για να βελτιώνεις την καθημερινότητα των πολιτών και να αντιμετωπίζεις βέβαια και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, συμβάλλοντας και στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών.

Ακόμα ένα παράδειγμα έχουμε στον δήμο Αμαρουσίου, όπου τα συστήματα που έχουμε εγκαταστήσει στις υπόγειες σωληνώσεις απορροής όμβριων υδάτων, δημιουργούν μια νέα συνθήκη, στην οποία εμείς θα γνωρίζουμε πού υπάρχει υπόγεια συγκέντρωση υδάτων για να προλάβουμε τις υπέργειες πλημμύρες.

Στον δήμο Ηρακλείου δώσαμε τα αποτελέσματα που παίρνουμε από τη μέτρηση των φυσικών αγαθών όπως το νερό, το πετρέλαιο, ο ηλεκτρισμός, η στάθμη δεξαμενών νερού. Όταν λοιπόν αυτό κοινοποιήθηκε και έγινε κατανοητό στους διευθυντές των σχολείων μέσω της Mobile εφαρμογής που τους παρείχαμε, είχαμε πάρα πολύ ωραίο Feedback. Όταν το κατάλαβαν μπήκαν στη διαδικασία να σκεφτούν το γιατί να αφήνουν παραπάνω τα φώτα ανοικτά στο σχολείο, ή γιατί δουλεύει ο καυστήρας παραπάνω.

Η τεχνολογία μπορεί να έχει αποτελέσματα όταν διατεθεί με πολύ εύκολο και πειστικό τρόπο στους τελικούς χρήστες, όπως οι διευθυντές των σχολείων, αλλιώς η καθημερινότητα δεν βελτιώνεται εύκολα.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η ιδέα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν έχει τόση εξοικείωση με την κουλτούρα της τεχνολογίας;

Ευάγγελος Αγγελόπουλος: Η διαχείριση των φυσικών αγαθών είναι πλέον αναγκαιότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο στα μέλη της να μειώσουν μέχρι το 2030 τις καταναλώσεις κατά 30%. Για να μπορέσει κάποιος να μειώσει την κατανάλωση σε πετρέλαιο, νερό, ηλεκτρικό και φυσικό αέριο, θα πρέπει να έχει μετρήσεις, οι οποίες μπορούν να δοθούν στον τελικό χρήστη με μια έξυπνη και εύκολη εφαρμογή, ώστε να ενημερώνονται για την κατανάλωση.

Έτσι λοιπόν κάνεις κοινωνό τον τελικό χρήστη και τον βοηθάς να εξοικειώνεται. Πλέον όλα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά και η αντίδραση του κόσμου δείχνει ότι όντως το αποδέχεται και απολαμβάνει τα οφέλη της ψηφιακής εποχής.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Έχετε κάνει και διεθνή ανοίγματα. Τι σας δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία από αυτό;

Ευάγγελος Αγγελόπουλος: Η συνεργασία μας με την Waseela όντως έχει βοηθήσει. Πρόκειται για μια πολυεθνική που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή και έχουμε φυσικά μεγαλύτερες βλέψεις, καθώς το ενδιαφέρον μας είναι κυρίως στην ενασχόληση με τη διεθνή αγορά. Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι στο εξωτερικό.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Το 2019 που ξεκινήσατε, βρήκατε πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα;

Ευάγγελος Αγγελόπουλος: Ναι, στοχεύσαμε βέβαια στο κενό που υπήρχε σχετικά με την αγορά πετρελαίου από ιδιώτες. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για τα Τσάνελ Αϊλαντς, όπου δραστηριοποιούμαστε. Εκεί η τεχνολογία μας βοηθάει σημαντικά μια εταιρεία πετρελαιοειδών για να ξέρει πόσο πετρέλαιο θα αγοράσει συνολικά για να το πουλήσει στους 5.000 πελάτες της.

Η τεχνολογία μας δεν είναι μόνο μετρητική, αλλά ουσιαστικά δημιουργεί πωλήσεις για τους συνεργάτες μας. Τα δεδομένα που παρέχουμε είναι πραγματικό χρυσάφι. Τροποποιούμε τον τρόπο που κάνει πωλήσεις μια εταιρεία πετρελαίου, γνωρίζοντας πλήρως τις ανάγκες των επιχειρήσεων σχετικά με το καύσιμο.

 

SΤΑRTUPPER MAG: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Βαγγέλης Αγγελόπουλος: Τρέχουμε δύο ερευνητικά έργα αυτή τη στιγμή, θα έχουμε την ανάπτυξη καινούργιων προϊόντων. Ανάμεσα σε άλλα, σε επίπεδο διαχείρισης πληροφορίας έχουμε αναπτύξει και τρέχουμε μια εξαιρετική πλατφόρμα.

Το 2024 θα καταγράψουμε αύξηση τζίρου 100%. Μπαίνουμε πλέον και χτυπάμε διαγωνισμούς με συνεργάτες ή μόνοι μας. Έχουμε πια τη δύναμη να το υποστηρίξουμε.

 

Η συνέντευξη του Co-founder και CEO της Fuelics, Δρ. Ευάγγελου Αγγελόπουλου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #44

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις