Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Co-Founder της Startup Pathways και Co-Founder και Managing Director της Business Pathways: Τα Soft Skills είναι το κλειδί της επιχειρηματικής επιτυχίας 

Η έμπνευση πίσω από το εγχείρημα της Startup Pathways, και έπειτα φυσικά και της Business Pathways, ήρθε αφενός μέσα από την παρατήρηση όλων αυτών των επιχειρηματιών και της ανάγκης τους για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και ιδιαίτερα ηγετικών δεξιοτήτων για να καταφέρουν να κάνουν το λεγόμενο scale.

 

Startupper MAG: Έχετε διαγράψει μια σημαντική πορεία στον χώρο του επιχειρείν, έχοντας αποκτήσει μια πλούσια και πολυετή εμπειρία στους τομείς της ανάπτυξης και της εκπαίδευσης σε θέματα ηγεσίας.  Πώς ξεκίνησε όμως το δικό σας «ταξίδι» στον κόσμο της επιχειρηματικότητας; Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με το κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού και της ηγεσίας συγκεκριμένα;

Δ. Παπαδημητρίου: Το δικό μου ταξίδι στον κόσμο της επιχειρηματικότητας ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν ακόμη εργαζόμουν στο χρηματοοικονομικό κλάδο. Έχοντας καθημερινή επαφή με επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων οι οποίοι κατά βάση απευθύνονταν στην τράπεζα για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, παρατήρησα ένα κενό: την ανάγκη αυτών των ανθρώπων για εκπαίδευση και προσωπική ανάπτυξη. Γιατί η επιχειρηματική ανάπτυξη δεν προκύπτει μόνο από την εξασφάλιση κεφαλαίου, αλλά και από τη δύναμη της ομάδας, και η ομάδα ξεκινά να δυναμώνει μέσα από τους ηγέτες αυτής. 

Έπειτα από αρκετά χρόνια ως υπεύθυνος εκπαίδευσης στην τράπεζα και έχοντας ως hobby τότε την ενασχόλησή μου με startups και την εκπαίδευση αυτών ως return on society, αποφάσισα να κάνω το hobby μου επάγγελμα και πλέον δηλώνω τυχερός που το κατάφερα.

Η έμπνευση πίσω από το εγχείρημα της Startup Pathways, και έπειτα φυσικά και της Business Pathways, ήρθε αφενός μέσα από την παρατήρηση όλων αυτών των επιχειρηματιών και της ανάγκης τους για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και ιδιαίτερα ηγετικών δεξιοτήτων για να καταφέρουν να κάνουν το λεγόμενο scale. Αφετέρου μέσα από το προσωπικό μου επαγγελματικό ταξίδι και την συνειδητοποίηση της σημασίας που έχουν τα soft skills στην επιτυχία και ευημερία οποιουδήποτε επαγγελματία επιβεβαίωσα αυτή την ανάγκη. 

Startupper MAG: Στο εγχώριο Startup οικοσύστημα μιλάμε συνεχώς για την ιδέα ή το προϊόν, όμως η Startup Pathways, είναι ο πρώτος και μοναδικός οργανισμός που εστιάζει στον άνθρωπο. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία του οργανισμού και ποιες ήταν οι πρώτες δράσεις του;

Κατά τη συνεχή επαφή μου με founders του οικοσυστήματος, άρχισε να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το γεγονός ότι οι founders είναι ερωτευμένοι με το προϊόν/ την ιδέα τους. Και αυτό φυσικά είναι αξιοθαύμαστο και είναι και ο βασικός λόγος που παραμένουν κινητοποιημένοι παρά τις δυσκολίες του επιχειρείν. Από μόνο του όμως, δύσκολα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Παρακολουθώντας στενά το ταξίδι αρκετών ιδρυτικών ομάδων όπου από 3-4 άτομα, έπειτα από κάποιους γύρους επενδύσεων κατάφεραν να μεγαλώσουν την ομάδα τους και να φτάσουν τα 20-30-40 άτομα, η εκπαίδευση των ηγετικών skills των ιδρυτικών μελών αναδύθηκε ως ανάγκη.

Η πραγματικότητα είναι ότι όταν μια ομάδα μεγαλώνει ραγδαία, τα ιδρυτικά μέλη αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις, ενώ μέχρι πρότινος οι ίδιοι/ες ήταν individual contributors. Αυτό στη βιβλιογραφία έχει όνομα, λέγεται “Dr. Peters Principle” και μιλά για την «προαγωγή» εξαιρετικών individual contributors σε θέσεις ηγεσίας χωρίς να κατέχουν απαραίτητα τα skills για το ρόλο. Θέλοντας λοιπόν να γίνουμε αρωγοί της εξέλιξης του οικοσυστήματος, παρείχαμε υπηρεσίες εκπαίδευσης σε όλες αυτές τις ομάδες που πραγματικά το χρειάζονταν, φέρνοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Ας μη ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι ήταν αυτοί που δημιούργησαν την ιδέα και που ξεπέρασαν τις όποιες δυσκολίες αξιοποιώντας ένα εύρος soft skills που είτε κατείχαν ήδη, είτε αναγκάστηκαν να εξελίξουν μέσα από το ταξίδι τους. Εμείς ερχόμαστε να συμπληρώσουμε, μέσα από τη δική μας εμπειρία και φέρνοντας τους/ις startuppers σε επαφή με μεγάλα corporations, τα όποια κομμάτια δεξιοτήτων λείπουν, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας και βιωσιμότητας του δικού τους μοναδικού εγχειρήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες μας δράσεις ήταν μέσα από συνεργασίες με μεγάλα corporations να εκπαιδεύσουμε μέλη του εγχώριου οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας και μέσα από communities να δημιουργήσουμε μια γέφυρα μεταξύ των δύο αυτών κόσμων. 

Startupper MAG: Πώς από την Startup Pathways φτάσατε στην ίδρυση της  Business Pathways; Πώς θα περιγράφατε αυτή την πορεία; Ποιο ήταν το όραμα πίσω από την δημιουργία της  νέας εταιρείας;

Δ. Παπαδημητρίου: Δραστηριοποιούμουν για πάνω από δέκα χρόνια ως εκπαιδευτής στελεχών επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Ευρώπη και μέση Ανατολή εκπροσωπώντας διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Ζούσα λοιπόν, θα έλεγε κανείς, μέσα σε δύο ξεχωριστούς κόσμους που ο ένας είχε ανάγκη τον άλλον. Από τη μια το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας και από την άλλη οι μεγάλες, καταξιωμένες επιχειρήσεις. 

Το όραμα πίσω από τη Business Pathways είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Startup Pathways. Είναι μια συνέχεια και μια επισφράγιση της προσπάθειάς μας να συνδέσουμε αυτούς τους δύο κόσμους.

Όση γνώση έχουμε καταφέρει να μοιράσουμε μέσα σε αυτά τα χρόνια μέσω της Startup Pathways, άλλη τόση και ακόμη παραπάνω έχουμε αποκομίσει από τους παθιασμένους και καταξιωμένους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε τη χαρά να ερχόμαστε σε επαφή. Όλα αυτά τα νέα εργαλεία, εμπνευσμένα από τα ways-of-working των scaleups είναι τρομερός πλούτος για μεγάλες, καταξιωμένες και ως επί το πλείστον πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις. Επιπλέον πρωταρχικό μέλημα της Business Pathways είναι η δημιουργία κουλτούρας μέσα στους οργανισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Με το Business Pathways Group που περιλαμβάνει και τις δύο μας επιχειρήσεις, ενώνουμε αυτούς τους δύο κόσμους τόσο πρακτικά, μέσα από τα communities που δημιουργούμε, όσο και θεωρητικά μέσα από τις εκπαιδεύσεις αλλά και υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρέχουμε.

Startupper MAG: Τον Δεκέμβριο πραγματοποιήσατε το  πρώτο ScaleUp HR Summit στην Ελλάδα και τον Μάιο έρχεται και το δεύτερο event. Ποιος ήταν ο απολογισμός του πρώτου συνεδρίου; Τι εκπλήξεις να περιμένουμε τώρα τον Μάιο;

Δ. Παπαδημητρίου: Το πρώτο HR Scaleup Summit ήταν ένα μεγάλο όνειρο που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, πιστοί στο όραμά μας για τη γεφύρωση των scaleups με μεγάλα corporations.

Το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε καθώς φανέρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον τόσο των επαγγελματιών του HR όσο και των CEOs να συγκεντρωθούν, να μοιραστούν ιδέες και απόψεις, να εξελιχθούν και να εξελίξουν τους οργανισμούς τους. Με περισσότερους από 250 attendees από όλη την Ελλάδα και panels & fireside chats από experts στο χώρο των Scaleups και των corporations, βιώσαμε μια ημέρα άκρως δημιουργική, η οποία στο τέλος της ημέρας μας άφησε με ένα αίσθημα υπερηφάνειας και με ακόμη περισσότερη ενέργεια για να προγραμματίσουμε τα επόμενα, καθώς οι συμμετέχοντες μας έλεγαν συνεχώς πως ήταν κυριολεκτικά ένα συνέδριο με διεθνές επίπεδο και πάρα πολύ πρακτικό!

Τον Μάιο επιστρέφουμε δυναμικά έχοντας ήδη ανακοινώσει μια εξαιρετικά σύγχρονη ατζέντα από top-tier ομιλητές καθώς και πολλές εκπλήξεις και ευκαιρίες για networking με 400+ στελέχη μέσα από pre events και on the spot δραστηριότητες. Χωρίς να αποκαλύπτω πολλά θα πω μόνο πως προσκαλούμε όλους τους/ις επαγγελματίες HR & CEOs στο πιο progressive HR event στην Ελλάδα!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις