Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

DRIBE: H digital εμπειρία στην οδήγηση

Πως μία «παραδοσιακή» και καταξιωμένη εταιρία αυτοκινήτων, όπως η Κosmocar, καινοτομεί και επιχειρεί σαν μία Startup, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά μίσθωσης αυτοκινήτων

Μία νέα συνδρομητική υπηρεσία μίσθωσης αυτοκινήτων, αλλά και λύσεων μικροκινητικότητας , όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα Microlino εμφανίστηκε στην Ελληνική αγορά . Η υπηρεσία λειτουργεί αρχικά στην Αττική, αλλά πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη σε όλη την Ελλάδα, μέσα από το δίκτυο συνεργατών της Kosmocar.

To Dribe είναι μία ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, που υλοποιείται από ένα app διαθέσιμο σε όλα τα stores και η οποία επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει και να μισθώσει το όχημα της επιλογής του. Χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις, παρά μόνο αυτής του μισθώματος του μήνα, ή των μηνών που ο ίδιος ο οδηγός επιθυμεί.

Ο χρήστης αφού κατεβάζει την εφαρμογή κάνει την εγγραφή του και επιλέγει το όχημα της επιλογής του ανάμεσα από δεκάδες μοντέλα, που αντιπροσωπεύει η Κosmocar :Αυτοκίνητα πόλης, SUV, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα κορυφαίων brands, όπως η Volkswagen, η Audi, και η Skoda.

Η minimum διάρκεια μίσθωσης είναι ένας μήνας, αλλά εάν μισθώσεις το αυτοκίνητο σου για περισσότερους από ένα μήνα, έχεις την δυνατότητα να επιλέγεις κάθε μήνα ξεχωριστό αυτοκίνητο!

Η επόμενη δυνατότητα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα για την ‘τσέπη’ του καταναλωτή. Δεν υπάρχουν fees, ή προκαταβολή μισθώματος/ων, ή υποχρέωση εξαγοράς για να ξεκινήσεις την συνδρομή σου.
Προπληρώνεις, μόνο τον τρέχοντα μήνα. Προφανώς στην τιμή περιλαμβάνονται υπηρεσίες ασφάλισης, συντήρησης και οδικής βοήθειας οχήματος.

Αφού ολοκληρωθεί η πληρωμή, επιλέγουμε την ημερομηνία παραλαβής και το πλησιέστερο σε εμάς σημείο. Η παράδοση και η παραλαβή είναι ανέπαφη και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα και ημέρα μέσα στον χρόνο!

Η εμπειρία

Η Kosmocar μας έδωσε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε την εμπειρία οδήγησης λειτουργώντας μέσα από την πλατφόρμα της Dribe.
Κατέβασα όλος περιέργεια την εφαρμογή στο κινητό μου και ξεκίνησα να κάνω την διαδικασία εγγραφής. Μου θύμισε έντονα σύγχρονες Fintech εφαρμογές και ενώ ήμουν στα τελευταία βήματα το σύστημα μου απέδειξε ότι πλέον ηλικιακά ανήκω στους δεινόσαυρους. Η άδεια οδήγησης μου ήταν αρκετά παλιά και χειρόγραφη. Έπρεπε λοιπόν να επικοινωνήσω με το τηλέφωνο της υποστήριξης τους για να κάνω την διαδικασία manual.
Είχα έτσι την ευκαιρία να διαπιστώσω την γρήγορη και ευγενική αντίδραση στην εξυπηρέτηση τους. Με βοήθησαν να ολοκληρώσω την εγγραφή και εγώ διάλεξα ένα SUV, που από καιρό ήθελα να οδηγήσω. Έκανα αποδοχή του συμβολαίου, ολοκλήρωσα την συναλλαγή και επίλεξα το σημείο παραλαβής. Γεμάτος περιέργεια λοιπόν, πήγα να δω τι σημαίνει ανέπαφη παράδοση.

Βρέθηκα σε ένα μεγάλο πάρκινγκ με τα χρώματα της Dribe όπου δεν υπήρχε ψυχή.
Ένιωσα κάπως άβολα και με έπιασε μία σχετική ανασφάλεια, Η πρώτη αντίδραση μου ήταν να καλέσω την υποστήριξη. Όμως ευτυχώς πρυτάνευσε η λογική. Άνοιξα την εφαρμογή και είδα την πινακίδα του αυτοκινήτου μου. Το βρήκα και κατόπιν πάτησα το κουμπί για την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης. Εντόπισε την θέση μου, ζήτησε να ελέγξω εξωτερικά την κατάσταση του αυτοκινήτου ότι είναι εντάξει και αφού το επιβεβαίωσα , μου ξεκλείδωσε το αυτοκίνητο. Μου ζήτησε να ανοίξω το ντουλαπάκι του συνοδηγού και να πάρω το κλειδί.
Αυτό ήταν όλο! Γρήγορα και κυρίως εύκολα.

Τις ημέρες της δοκιμής, πέρα της απόλαυσης της οδήγησης του αυτοκινήτου, η εφαρμογή, αθόρυβα ,αλλά σταθερά ήταν δίπλα μου. Με ενημέρωνε για τα χιλιόμετρα που είχα διανύσει και παράλληλα είχα διαθέσιμες μία σειρά από χρήσιμες πληροφορίες.
Προφανώς η επιστροφή έγινε εξίσου εύκολα με την αντίστροφη διαδικασία και χωρίς καμία ανασφάλεια πλέον. Η μόνη καλόπιστη παρατήρηση που έχω και είμαι σίγουρος, ότι οι υπεύθυνοι της Kosmocar θα την βάλουν στο επόμενο update της εφαρμογής, είναι η ύπαρξη ενός real time -chat support.

Η δοκιμή συνολικά στέφθηκε με επιτυχία.

Συμπεράσματα
Παρέδωσα το αυτοκίνητο και το μυαλό μου πήγε πίσω αρκετά χρόνια. Τότε που η απόκτηση ενός αυτοκινήτου ήταν μία απόφαση και διαδικασία αγοράς σχεδόν ανάλογη με αυτή ενός σπιτιού. Προϋπέθετε ένα σοβαρό προϋπολογισμό, και μετά την αγορά του είχες να νοιαστείς για ένα σωρό πράγματα:

Έπρεπε να υπολογίζεις τα service, τα απρόοπτα, τα τέλη κυκλοφορίας , τα ασφάλιστρα, τα συνεργεία, το ΚΤΕΟ, μα κυρίως ότι σταδιακά η «επένδυση» που έκανες απαξιώνονταν γρήγορα. Ήταν κυριολεκτικά στον δρόμο. Ταυτόχρονα κυκλοφορούσαν νέα μοντέλα με ένα σωρό «καλούδια» που θα ήθελες να έχεις . Όμως για να τα αποκτούσες, κατά κανόνα, θα χρειάζονταν να ‘επενδύσεις’ πάλι στην αγορά ενός νέου οχήματος.

Το κλασσικό leasing κάπως άλλαξε τα πράγματα, αλλά όχι δραστικά. Τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση εταιριών με πολύ πιο ευέλικτα μοντέλα χρήσης – απόκτησης, βασισμένες στην χρήση της τεχνολογίας, αλλά και στις νέες καταναλωτικές συνήθειες, δημιούργησαν μία νέα αγορά.
Μία αγορά όπου το αυτοκίνητο είναι utility και όχι πάγιο.

Η Kosmocar δείχνει να αντιλαμβάνεται αυτή την δομική αλλαγή και επιχειρεί με την βοήθεια της Dribe, να μπει γρήγορα και να κυριαρχήσει σε αυτή την αγορά. Ετοιμάζει νέα services και θα επεκτείνει άμεσα αυτό το business model και στην Β2Β αγορά.
Αναμφίβολα μετασχηματίζεται σαν εταιρία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και επενδύει σε μία αγορά με πραγματικές ευκαιρίες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις