Ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική παρουσιάζει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς οι επενδυτές δίνουν μαζικά «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές των Startups. Ειδικότερα τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (VCs) που συμμετέχουν το Equifund προς τις ελληνικές Startups, ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας πως η νεοφυής επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, δεν αποτελεί μια παροδική τάση άλλα αντίθετα συνιστά το μέλλον του εγχώριου επιχειρείν. Από το 2016 έως σήμερα, 120 ελληνικές Startups έλαβαν σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε ο Project Manager του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Γιώργος Γιακουμάκης, στο συνέδριο Hellenic Innovation Forum, στη διάρκεια της πενταετίας, το Equifund κινητοποίησε πρόσθετα επενδυτικά κεφάλαια, που συμμετείχαν σε γύρους χρηματοδότησης ελληνικών startups, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 483 εκατ. ευρώ.
Βασικό πυλώνας για την ανάδειξη των Startups στην Ελλάδα, συνιστούν τα VCs. Funds όπως η BigPi, η Metavallon, η Uni.fund και η Velocity Partners έχουν ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το έργο των νεοφυών επιχειρήσεων, ειδικότερα αυτών που βρίσκονται σε «αρχικό στάδιο». Ήδη τα VCs που συμμετέχουν στο Equifund σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, συστήνοντας νέα επενδυτικά σχήματα, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων καθώς και ιδιώτες επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη στήριξη των ελληνικών Startups στοχεύει και το πρόγραμμα “Accelerate TT” της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), ύψους 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει VCs, που θα επενδύουν σε Startups με κεφάλαιο σποράς (seed financing). Συνολικά, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών για επενδύσεις, που αφορούν νεοφυείς επιχειρήσεις.
Οι πρόσφατες χρηματοδοτήσεις των VCs του Equifund
Ariadne Maps
Η «πλατφόρμα ανάλυσης για τον φυσικό κόσμο με επίκεντρο την ιδιωτικότητα» όπως αυτοπροσδιορίζεται η Ariadne Maps συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης Seed με την Marathon Venture Capital να ηγείται και την συμμετοχή των EIT Digital, της Sasya Terra με έδρα τη Σιγκαπούρη και του επενδυτή-αγγέλου Raoul Oberman.
TileDB
Η Startup της BigPi VC η οποία έχει αναπτύξει μια καινοτομική βάση δεδομένων συνεχίζει την ανάπτυξη της μέσω επενδύσεων απο μεγάλα ονόματα πλέον.
Perceptual Robotics
Η Perceptual Robotics χρησιμοποιεί αυτόνομα drones, προηγμένη ρομποτική και μηχανική μάθηση (Machine Learning) για να παρέχει ολοκληρωμένες επιθεωρήσεις υποδομών δικτύων, ξεκινώντας με ανεμογεννήτριες, είναι μια εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο του Metavallon VC.
Intelligencia
Xρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την ανάπτυξη φαρμάκων. Η ίδια έλαβε φέτος 12 εκατ. δολάρια για την επέκταση των προϊόντων της καθώς και του πελατειακού της κοινού, ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγικότητα της στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης. Eίναι μια εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο του BigPi.
LearnWorlds
H εταιρεία, με έδρα σε Ελλάδα και Κύπρο, ιδρύθηκε το 2014 από τον Φάνη Δεσποτάκη, τον Γιώργο Παλαιγεωργίου και τον Πάνο Σιώζο και επιτρέπει σε επαγγελματίες εκπαιδευτές αλλά και οργανισμούς να δημιουργήσουν και να πουλήσουν διαδικτυακά μαθήματα, συνδυάζοντας διαδραστικά video, ηλεκτρονικά βιβλία αλλά και εργαλεία κοινωνικής μάθησης. Το 2019, η LearnWorlds εξασφάλισε χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ από την Marathon Venture Capital
Δείτε όλα τα ελληνικού ενδιαφέροντος Deals εδώ.
Ελληνικές Scale-ups αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο
Την τελευταία πενταετία, όπως προαναφέρθηκε, έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ύψος των χρηματοδοτήσεων προς τις ελληνικές Startups και τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν τις ρίζες τους στη χώρα μας και “διαπρέπουν” σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Persado μετρούσε το 2020 περίπου 83,6 εκατ. ευρώ σε συνολική χρηματοδότηση, ακολουθώντας σταδιακά την Blueground που έλαβε 140 εκατ. δολάρια, αγγίζοντας σε αξία το μυθικό ποσό των 750 εκατ. δολαρίων. Η Persado εργάζεται στον τομέα εφαρμογής της Al με φόντο τη δημιουργία αυτόματα εξατομικευμένου περιεχομένου που χρησιμοποιείται σε καμπάνιες μάρκετινγκ.
Μια ακόμη εταιρεία η Viva Wallet, η οποία παρέχει υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω των καινοτόμων Smart Android τερματικών ή μέσω της νέας εφαρμογής Android Viva Wallet POS app σε φυσικά και online καταστήματα και επιχειρήσεις, άντλησε φέτος χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. δολαρίων, διαθέτοντας τα χρήματα στη συνεχή ανανέωση και εξέλιξη των εφαρμογών της. Είναι ήδη ο πρώτος ελληνικός μονόκερος.
Αλλά και η Workable συνιστά μια εταιρεία μεταξύ των επιτυχημένων του χώρου, συλλέγοντας μέχρι πέρσι τουλάχιστον 73,8 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε διαμορφώνοντας ένα σύστημα διαχείρισης αγγελιών και βιογραφικών για πρόσληψη στελεχών σε μικρές κυρίως επιχειρήσεις. Η Startup, μεταξύ άλλων, διευκολύνει το έργο των υπεύθυνων προσλήψεων και HR αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων εργαζομένων.
Η Epignosis της Starttech Ventures έχει τέλος σηκώσει μια απο τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για τα ελληνικά δεδομένα το 2019.
Διαβάστε επίσης: