Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στα 30 δισ. δολάρια οι επενδύσεις VC σε Crypto Startups το 2021

Κρυπτονομίσματα, Blockchain, Web 3.0, Metaverse είναι μερικά τεχνολογικά ονόματα που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών και κρύβουν ευκαιρίες.

Πολλοί λένε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην μεγαλύτερη δυνητικά τεχνολογική καινοτομία από την εμφάνιση του διαδικτύου, αναφερόμενοι στην αγορά των crypto όπως λέγεται, κάτι που μπορεί να προσφέρει στα VCs μια από τις πιο καλύτερες ευκαιρίες για κέρδη αλλά και στους Startuppers που θα εισέλθουν στον χώρο.

Αν και πρόκειται για έναν τομέα αρκετά δύσκολο, ο οποίος απαιτεί εξιδίκευση, σωστό όραμα και τεχνολογική επάρκεια, τα VCs σε παγκόσμιο επίπεδο επένδυσαν πάνω απο 30 δισ. δολάρια σε crypto Startups το 2021, ενώ υπάρχουν πάνω απο 65 μονόκεροι στον χώρο με 40 απο αυτούς να δημιουργούνται το 2021. Επίσης, περίπου 50 Startups συγκέντρωσαν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια το 2021 με την συνολική κεφαλαιοπόιηση να ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Pitchbook και του The Block.

Τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων κατανεμήθηκαν σε 1.278 συμφωνίες με μια μέση επένδυση σε εταιρείες που ασχολούνται με το Blockchain να φτάνει τα 20 εκατομμύρια δολάρια ενώ οι επενδύσεις Seed αυξήθηκαν απο τα από 1,5 εκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 3,3 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

VCs με έμφαση τo crypto

Αν και μέχρι πρότεινος μικρά και ειδικευμένα VCs ασχολούνταν με την συγκεκριμένη αγορά, σήμερα έχουμε μερικά μεγάλα ονόματα στον χώρο. Η a16z έκλεισε ένα fund 2,2 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο, η Paradigm έκλεισε ένα fund 2,5 δισ. δολαρίων των Οκτώβριο ενω “θεσμικά” funds όπως η Tiger και η Sequoia, τα οποία ιστορικά απέφευγαν τα κρυπτονομίσματα, εισέρχονται επιθετικά στην αγορά μέσω late-stage επενδύσεων.
Βέβαια η Coinbase Ventures είναι ο κυρίαρχος του χώρου μια και έχει κάνει περισσότερες από 100 επενδύσεις φέτος, συμμετέχοντας σε συμφωνίες αξίας 3,7 δισ. δολαρίων.
Καθώς περισσότερα θεσμικά κεφάλαια ρέουν στο οικοσύστημα του Web 3.0 ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί όπως και οι αποτιμήσεις, με την διαφοροποίηση στις εταιρείες να εστιάζεται στο στάδιο που βρίσκεται, στην γεωγραφική θέση της αλλά και στη προστιθεμενη αξία που προσφέρει.
Οι μεγαλύτεροι τομείς επενδύσεων των VC στον χώρο των crypto είναι: Χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες, υποδομές, trading / brokerage και NFTs / Gaming.

Όπως προαναφέραμε περίπου 50 νεοσύστατες επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων συγκέντρωσαν πάνω απο 100 εκατομμύρια δολάρία το 2021 στις ανωτέρω κατηγορίες με τις FTX, Celsius, Gemini και Fireblocks να σηκώνουν τα περισσότερα χρήματα.
Βέβαια οι επενδύσεις στις Sorare Labs (Gaming), Moonpay (αγοραπωλησιες crypto), Forte (Gaming) και Dapper (Gaming) είναι αυτές που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον μια και απευθυνονται σε ενα ευρύ κοινό που μπορεί να εισέλθει στο οικοσύστημα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μαζικά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις