Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

DNANUTRICOACH: Εκεί που η Γενετική συναντά την υγιεινή διατροφή

Η founder της DNANUTRICOACH, Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, γράφει για την πορεία της πρωτοποριακής εταιρείας που προσφέρει εξατομικευμένες συστάσεις διατροφής με βάση το γενετικό αποτύπωμα του κάθε ατόμου

Της Δρ. Βαλεντίνης Κωνσταντινίδου

 

Αν κάποιος, πριν 20 χρόνια, μου έλεγε ότι σήμερα θα έκανα αυτό που κάνω, θα τον κοιτούσα με βαθιά απορία.

Αν κάποιος, πριν 10 χρόνια, μου έλεγε ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό από αμιγώς βιοιατρική, hard core έρευνα, θα γέλαγα.

Αν κάποιος πριν 5 χρόνια μου έλεγε ότι θα επέστρεφα μόνιμα στη χώρα μου, για να ξεκινήσω από το μηδέν τη  δική μου εταιρεία, εν μέσω πανδημίας και χωρίς να έχω «σηκώσει» χρήματα, σίγουρα θα γέλαγα!

Παρόλα αυτά, σήμερα, εν έτη 2023, το DNANUTRICOACH μετράει ήδη 2 χρόνια ζωής στην Αθήνα, και 8 συνολικά στη Βαρκελώνη και εγώ κρυφογελάω από χαρά και ικανοποίηση (και ακόμα δεν το πιστεύω!) Η πορεία λειτουργίας του DNANUTRICOACH εξαρχής δεν συνάπτει με το «πρωτόκολλο» των Startup που «σέβονται» τον εαυτό τους. Και αυτό διότι ούτε χρήματα έχω σηκώσει, ούτε μεγάλη ομάδα είχα ή έχω, ούτε γνωριμίες στο χώρο αλλά και ούτε οικονομικές ή/και μάρκετινγκ γνώσεις.

Αυτό όμως που είχα εξαρχής ήταν πελάτες.

Ξεκίνησα να έχω πελάτες πριν καλά, καλά έχω ολοκληρωμένο το  προϊόν μου, που στη δική μου περίπτωση είναι ουσιαστικά υπηρεσία, και βέβαια πριν καν αποκτήσω επενδυτές.

Ξεκίνησα να έχω ικανοποιημένους, επαναλαμβανόμενους πελάτες χωρίς να έχω προϊόν με δυνατότητα scale-up.

Η δημιουργία του DNANUTRICOACH βασίστηκε στην ανάγκη της αγοράς για επιστημονικές υπηρεσίες διατροφογενετικής, που πάνε πιο μακριά από την τότε trendy DTC (direct-to-cosumer) προσφορά γενετικών τεστ. ‘Έχοντας ολοκληρώσει διδακτορικό, μετα-διδακτορικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο στο χώρο της  διατροφογενετικής και διατροφογενομικής από το 2001 στην Ισπανία, μπόρεσα να δω από την αρχή της την ανάπτυξη της αγοράς των πάσης φύσεως γενετικών τεστ και μετέπειτα των συγκεκριμένων γενετικών τεστ διατροφής.

Το 2015, αποφάσισα λοιπόν να αφήσω την αμιγώς ακαδημαϊκή μου καριέρα και να αλλάξω «καπέλο», δοκιμάζοντας αυτό του startupper, με παντελή άγνοια κινδύνου για όλα αυτά που απαιτούνται. Στη Βαρκελώνη με βοήθησε πολύ το εκεί οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, που με «μάζεψε» και με εντατικά σεμινάρια, εκπαιδεύσεις, συμβουλευτικές (για 3 χρόνια) και συνεχόμενες ευκαιρίες για γνωριμίες και δικτύωση μου έδειξε έναν εντελώς νέο κόσμο για εμένα, που στα προηγούμενα 15 χρόνια μαθητείας μου σε όλες τις βαθμίδες Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Ισπανία δεν είχα ποτέ διδαχθεί. Εν συντομία, θα αναφέρω τρία βασικά σημεία, που θεωρώ ότι αξίζει να γνωρίζει κάποιος:

 

  1. Το ένα από τα 2 βασικά μου πτυχία 4ετους φοίτησης (αυτό της Διαιτολογίας-Διατροφής) αποδείχθηκε το μοναδικό απαιτούμενο για την άδεια επαγγέλματος, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ακαδημαϊκοί τίτλοι μου ήταν αχρείαστοι στο αμιγώς επιχειρείν μου. Για να είμαι πιο ακριβής, αποτελούσαν επιπλέον χαρακτηριστικά μου, αλλά όχι προαπαιτούμενα για να εκτελέσω την επιχειρηματική μου ιδέα.
  2. Μπορείς να «μεταφράσεις» την επιστημονική γνώση και καινοτομία σε προϊόν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανακαλύπτεις ξανά τον τροχό ή δημιουργείς το επόμενο facebook. Υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί τρόποι να το κάνεις καθώς και ανάγκες του κοινού, το οποίο στη συντριπτική του πλειοψηφία αγνοεί βασικές αρχές της επιστημονικής αλήθειας, που για την επιστημονική κοινότητα δεν αποτελούν καν άξιες λόγου.
  3. Στο χώρο της υγείας και πιο συγκεκριμένα στη διατροφή και στη διατροφογενετική, οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση, την οποία συνήθως δεν τη λαμβάνουν από αξιόλογες πηγές. Συνεπώς, οι επαγγελματίες υγείας, στο σύνολό τους, δεν είναι ακόμα προετοιμασμένοι να ερμηνεύουν ή/και να αξιολογούν γενετικά και διατροφογενετικά αποτελέσματα, ενώ το κοινό έχει ήδη αρχίσει να τα ζητάει. Η άγνοια και/ή ελλιπής ή λανθασμένη επεξήγηση μιας γενετικής ανάλυσης από μη ειδικούς δημιουργεί σύγχυση και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Κάπως έτσι λοιπόν ιδρύθηκε το DNANUTRICOACH το 2015 στη Βαρκελώνη με σκοπό όχι να κάνει το επόμενο big exit, αλλά να καλύψει μια ανάγκη που ακόμα δεν την είχε αντιληφθεί η αγορά. Αυτό είχε και έχει πολλές δυσκολίες και αναμονές βέβαια όπως την καθυστέρηση του break-even, την αναπόφευκτη αντιγραφή από άλλους μικρούς ή μεγάλους ανταγωνιστές καθώς και τη μη δυνατότητα scale-up. Έχει όμως ταυτόχρονα και μια έντονη ικανοποίηση ότι μια γυναίκα, με εκπαίδευση αποκλειστικά στο χώρο της έρευνας και χωρίς καμία επενδυτική βοήθεια, μπορεί να δημιουργήσει, να μεγαλώσει και να συντηρήσει μια νεοφυή, καινοτόμο επιχείρηση.

Από τον Ιούλιο του 2020, που ξεκίνησα και επισήμως στην Ελλάδα, το DNANUTRICOACH επεκτείνεται ώστε να καλύψει και άλλες βασικές ανάγκες του ελληνικού κοινού, όπως η εκλαΐκευση της επιστήμης, ξεκινώντας από τη διατροφική επιστήμη. Η δημιουργία του Podcast μου Science Meets Society αλλά και η έκδοση του πρώτου μου ελληνικού βιβλίου «Το DNA στο πιάτο σου» κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια να εκπαιδευτεί το κοινό στην προληπτική αξία της διατροφής και κυρίως της στοχευμένης, εξατομικευμένης παρέμβασης. Το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση των μικρών μας φίλων-και των γονιών τους- με ειδικά επιτραπέζια και μη διατροφικά παιχνίδια.

 

 

 

Η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου είναι ιδρύτρια της εταιρείας DNANUTRICOACH. Κατέχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό στην Βιοιατρική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης, το πρώτο Ισπανικό Πανεπιστήμιο με βάση την παγκόσμια κατάταξη. Έχει άδεια επαγγέλματος διαιτολόγου-διατροφολόγου σε Ισπανία και Ελλάδα και είναι πανεπιστημιακή λέκτορας και προσκεκλημένη εισηγήτρια Διατροφογενετικής και Διατροφογενομικής στα Πανεπιστήμια UOC και UCJC της Ισπανίας. Η ερευνητική της δραστηριότητα ξεκινά από το 2001 και εξειδικεύεται στα διατροφογενομικά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου για την πρόληψη μακροχρόνιων παθήσεων, ενώ έχει υπάρξει υπότροφος του ΙΚΥ για της μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις