Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μια άνοδος που περιμέναμε καιρό και σημαίνει πολλά περισσότερα από όσα βλέπουμε!

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά από μακρά περίοδο ανομβρίας βρίσκεται και πάλι στο κέντρο του ενδιαφέροντος κάνοντας, αναλυτές και επενδυτές να «ακονίζουν» τα πληκτρολόγια τους και να «ξεσκονίζουν» τα βιβλία τους! Αναλύει ο Γιάννης Διονάτος...

Το 2023 ξεκίνησε για το Eλληνικό Xρηματιστήριο εξαιρετικά δυναμικά, δημιουργώντας νέες συνθήκες οι οποίες ξυπνούν μνήμες από το παρελθόν, όταν το ΧΑ ήταν «ζωντανό» και αποτελούσε μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Και για να μην παρεξηγηθώ, αυτό που εννοώ είναι πως οι χρηματιστηριακές αγορές είναι ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια. Αυτό λοιπόν το εργαλείο ήταν στην Ελλάδα σε καταστολή και ως αποτέλεσμα είχε πολλές εισηγμένες εταιρείες να βρεθούν εκτός ταμπλό, ενώ για πολλά χρόνια οι νέες εισαγωγές ήταν είδος προς εξαφάνιση!

Θα πει κάποιος τώρα πως συνδέεται το οικοσύστημα των Startup εταιρειών με το Χρηματιστήριο. Η απάντηση είναι – θέλω να πιστεύω – αυτονόητη! Φυσικά και συνδέεται, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να αποτελέσει για τις Startup εταιρείες ένα εργαλείο συγκέντρωσης κεφαλαίων, εκτός από τα επενδυτικά σχήματα που σήμερα επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Startup εταιρείες πολλές φορές δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στα funds που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα (πονεμένο) που θα πρέπει να το δούμε σε δεύτερη φάση και σε μεγαλύτερη ανάλυση και ως εκ τούτου η ενεργοποίηση μηχανισμών άντλησης κεφαλαίων, μέσω του ΧΑ, αποτελεί μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης με πολλές και ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

Παράλληλα η «αφύπνιση» του Χρηματιστήριου Αθηνών αποτελεί μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία, συνολικά για την ελληνική Startup σκηνή, αλλά και τον ίδιο τον θεσμό, καθώς μπορεί να αποτελέσει μια περιφερειακή αγορά για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης!

Στο πλαίσιο αυτό, τέλος, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις θετικές αξιολογήσεις, τόσο για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, όσο και για τους σηματωρούς της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής της χώρας, όπως λόγου χάρη είναι οι τράπεζες, αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις!

Συμπερασματικά, θα πρέπει να πούμε πως θα πρέπει να βλέπουμε πάντα την μεγάλη εικόνα και να σκεφτόμαστε «OUT OF THE BOX».

Το blog του Γιάννη Διονάτου δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag #34

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις