Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σκρέκας στο Startupper Mag: «Ενεργειακή αυτονομία με βάση την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία»

Πολύ ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Startupper Mag #34 και τον Σωτήρη Μπότσαρη. Αισιοδοξία προκαλεί η δήλωσή του ότι «σε τρία χρόνια από σήμερα, το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ και το 2030 θα φθάσει στο 80%».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο STARTUPPER MAG, αποκαλύπτει τα ενεργειακά επιτεύγματα της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί ενεργειακά αυτόνομη.

Μάλιστα, όπως τόνισε, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο «η χώρα μας θα εξελιχθεί δυναμικά σε έναν από τους πυλώνες ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση σε όλο τον κόσμο στο ρυθμό εισαγωγής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα,επισημαίνοντας ότι «η μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο πράσινης ενέργειας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την στήριξή της από την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας «σε 3 χρόνια από σήμερα, το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ και το 2030 θα φθάσει στο 80%».

 

 

 

Σε ποιο βαθμό είναι «θωρακισμένη» η Ελλάδα απέναντι στην ενεργειακή κρίση; Θεωρείτε ότι ο χειμώνας θα «περάσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα;  

Κώστας Σκρέκας: Ήδη βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του χειμώνα και η χώρα μας έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια σε προσιτές τιμές. Αυτό δεν έγινε τυχαία, ούτε ήρθε από μόνο του. Η κυβέρνηση προνόησε και αμέσως μόλις άρχισε η άνοδος των τιμών στο φυσικό αέριο, στήριξε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργήσαμε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη τον Μηχανισμό Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου διαθέσαμε περίπου 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να στηρίξουμε τους καταναλωτές, με επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Με αυτό τον τρόπο αποφύγαμε τα χειρότερα και διασφαλίσαμε την κοινωνική συνοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και Ινστιτούτα διεθνούς κύρους, όπως το Bruegel, αναγνώρισαν τις προσπάθειές μας και μας κατέταξαν στην πρωτοπορία των χωρών που θωρακίζουν τους πολίτες τους από τα επώδυνα αποτελέσματα του οικονομικού πολέμου που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής.

Προσέξτε, όμως: Η κρίση βρίσκεται σε ύφεση, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Κι όποιος επαναπαυθεί, ίσως αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις τον επόμενο χειμώνα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια κυβέρνηση που να ξέρει πώς πρέπει να κινηθεί, δηλαδή από τη μια να διασφαλίζει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές και από την άλλη να πιέζει την Ευρώπη σε κοινές δράσεις υπέρβασης της κρίσης.

 

 

Η Ελλάδα σταδιακά μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, που θα τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα σημαντικά αυτά έργα; 

Κώστας Σκρέκας: Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που έχει κάνει η κυβέρνηση, ώστε η χώρα μας να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση και τη συγκυρία, προκειμένου να γίνει σημείο αναφοράς για τη διοχέτευση ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Μετατρέπουμε ενεργά τη χώρα σε πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα να λειτουργούμε ως καταλύτης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη στρατηγική αυτονομία. Παράλληλα με την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών, η κυβέρνησή μας επέδειξε ενεργειακή αλληλεγγύη, εξάγοντας 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσα στο 2022, έναντι 0,7 δισ. κυβικών μέτρων, που είχε εξάγει το 2021. Παράλληλα, με τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και την ολοκλήρωση του FSRU της Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2023, προκύπτουν τεράστιες δυνατότητες εξαγωγών. Δεν μένουμε όμως σε αυτά. H αποθηκευτική δυνατότητα της Ρεβυθούσας αυξήθηκε κατά 70% ενώ οι εκφορτώσεις θα φτάσουν τις 80 φέτος, έναντι 39 που ήταν το 2021. Την ίδια ώρα, προχωρούμε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ώστε να διαφοροποιήσουμε περαιτέρω τις επιλογές μας ενώ επεκτείνουμε τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, των Βαλκανικών χωρών, καθώς και της Αιγύπτου.

 

 

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός ελληνικής επικράτειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ποιο είναι το πλάνο αναφορικά με την διαδικασία εξόρυξης και εκμετάλλευσης;   

Κώστας Σκρέκας: Οι ενδείξεις που έχουμε ως τώρα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια από σήμερα, εφόσον αυτά τα πρώτα στοιχεία επαληθευτούν, να είναι αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια περίοδο που δεν αποκλείεται να φτάσει και τη δεκαετία. Μάλιστα, για να το συνδέσω με την προηγούμενη ερώτησή σας, αν οι ποσότητες που βρεθούν είναι μεγαλύτερες, πέρα από την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας, η Ελλάδα θα εξελιχθεί δυναμικά σε έναν από τους πυλώνες ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αυτή την περίοδο διενεργούνται οι σεισμικές έρευνες στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων και εφόσον τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, θα προχωρήσουμε σε ερευνητική γεώτρηση μέσα σε δυο χρόνια, δηλαδή το 2025. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1». Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς, ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

 

 

Η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μετά και την ενεργειακή κρίση, αποδεικνύεται ότι είναι το μέλλον της ενεργειακής «κάλυψης» της Ευρώπης. Σε ποιο βαθμό έχουν αναπτυχθεί οι ΑΠΕ στη χώρα μας και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Κώστας Σκρέκας: Η Ελλάδα επί των ημερών μας είναι 8η σε όλο τον κόσμο, στο ρυθμό εισαγωγής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Θυμίζω ότι το 2019 έμπαιναν 300-400 μεγαβάτ τον χρόνο από «πράσινες» πηγές, ενώ φέτος θα μπουν 1.700-2.000 μεγαβάτ. Η διαφορά είναι τεράστια.Μεγάλη είναι η συνδρομή της κυβέρνησης και στο ζήτημα της απλοποίησης της αδειοδότησης.Σε 3 χρόνια από σήμερα, το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ και το 2030 θα φθάσει στο 80% (σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, όπως η Κρήτη, θα αγγίξει το 100%) με τρόπο που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα διασφαλίζει χαμηλές και προβλέψιμες τιμές, ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία. Ήδη σήμερα, ο σχετικός με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δείκτης της Ernst&Young, αποτελεί ακόμα μια επιβεβαίωση της μεγάλης προσπάθειας που κάνει η χώρα μας για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τη θωράκιση της ενεργειακής μας ασφάλειας.

 

 

Η καινοτομία και η ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων αναμένεται να δώσουν νέα δυναμική στο τομέα της ενέργειας. Ποιες κινήσεις έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Κώστας Σκρέκας: Η μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο πράσινης ενέργειας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την στήριξή της από την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία. Η Πράσινη Μετάβαση βασίζεται στην καινοτομία, και αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση του πλανήτη. Πρέπει να ξεφύγουμε από τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής ενέργειας, αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση, κι αξιοποιώντας καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, να περάσουμε σε παραγωγή φιλική προς την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υψηλούς, φιλόδοξους στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα χωρίς όμως να πληγεί η ανταγωνιστικότητα της. Ο μεγάλος μας αντίπαλος σε αυτή την προσπάθεια είναι ο λαϊκισμός, που «χρεώνει» θα έλεγα στην Ευρώπη και την πολιτική της Πράσινης Μετάβασης, τα δυσμενή αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης με τις υψηλές τιμές ενέργειας και τη δοκιμασία των ευρωπαϊκών νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Πράσινη Μετάβαση ως πολιτική επιδίωξη και η καινοτομία ως κύριο μέσο, αποτελούν μονόδρομο όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις