Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μα «βγαίνει» μηνιαίο περιοδικό για Startups;

Του Γιώργου Κουρκουτά

 

Αυτή την ερώτηση συναντάγαμε συνέχεια μπροστά μας όταν το 2019 μαζί με τον Γιάννη Διονάτο ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό της ύλης του STARTUPPER MAG.

Λίγους μήνες μετά, στα τέλη του Ιουλίου του 2019, το πρώτο τεύχος ήταν στα περίπτερα μαζί με το Βήμα της Κυριακής, σημειώνοντας μεγάλη εκδοτική επιτυχία, και ανοίγοντας άλλο ένα κανάλι επικοινωνίας του Ελληνικού Οικοσυστήματος Startups προς ένα ευρύτερο αλλά και νέο κοινό, αυτό μιας κυριακάτικης εφημερίδας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους και με το «κύρος» που φέρει ακόμα το χαρτί αλλά και η «δυνατή» συντακτική ομάδα.

Το 2019 ήταν επίσης η χρονιά που το χρηματοδοτικό εργαλείο Fund of Funds – Equifund ήταν στην αρχή του δημιουργώντας τα πρώτα υψηλών αξιώσεων ελληνικά VCs τα οποία με τη σειρά τους κατάφεραν να υποστηρίξουν επάξια ελληνικές Startups, να τις μεγαλώσουν και να τις δικτυώσουν με το παγκόσμιο οικοσύστημα, προσελκύοντας μεγάλες ξένες εταιρείες και funds και παράλληλα βάζοντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αλλά και στα ραντάρ των ξένων επενδυτών.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την βελτίωση του επενδυτικού προφίλ της χώρας μας γενικά μας οδήγησαν στο σήμερα με αποτέλεσμα:

  • Η Ελλάδα να έχει βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον της και έχει επιτύχει ρεκόρ στις ξένες άμεσες επενδύσεις.
  • Η Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα επόμενα χρόνια.
  • Το EquiFund έχει υποστηρίξει πάνω από 138 εταιρείες, προσελκύοντας πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση ενώ ήδη έχουν διπλασιαστεί τα ελληνικά VCs με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΑΤΕ.
  • Το 2022, χρηματοδοτήθηκαν περισσότερες από 50 εταιρείες, με μόνο το 20% να έχει προηγουμένως υποστηριχθεί από το EquiFund.
  • Οι ελληνικές Startups προσέλκυσαν πάνω από 310 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση το 2022, με το 73% των επενδύσεων να περιλαμβάνουν επενδυτές εκτός Ελλάδας.
  • Οι Startups με Έλληνες founders να έχουν σηκώσει πάνω από 6 δις δολάρια παγκοσμίως.
  • Η δραστηριότητα των αγγέλων επενδυτών αντιστοιχούσε στο 10% των συνολικών επενδύσεων το 2022, διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Η Ελλάδα ηγείται στο ποσό του συνολικού κεφαλαίου που προσελκύεται στο οικοσύστημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με περίπου 40% των επενδύσεων κεφαλαίου.
  • Το 2022, 19 ελληνικές Startups εξαγοράστηκαν, με σημαντικές εξόδους, συμπεριλαμβανομένων των Accusonus και Pollfish από εταιρείες όπως η Meta ενώ πρόσφατα είχαμε και μια μεγάλη εξαγορά της Code BGP από την Cisco.
  • Το Ελληνικό Οικοσύστημα συνολικά έχει μια εκτίμηση αξίας πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ με την Viva να έχει την μεγαλύτερη αξία και να είναι ήδη μονόκερος.

Όλα τα παραπάνω επιτεύγματα οδηγούν την Ελλάδα σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα και νούμερα, αλλά πίσω από κάθε νούμερο βρίσκεται μια ομάδα η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχει μια αξιοθαύμαστη ιστορία η οποία θα πρέπει να ειπωθεί και να φτάσει εκεί που πρέπει, όπως πρέπει, και να συμβάλει με αυτό το τρόπο στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού Οικοσυστήματος Startups και την παγκόσμια καθιέρωσή του.

Εύχομαι και για τα επόμενα 40 τεύχη του το STARTUPPER MAG να συνεχίσει να μεταφέρει τις ιστορίες της Ελληνικής Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στο ελληνικό αλλά και παγκόσμιο κοινό, όπως το έκανε μέχρι σήμερα και ακόμα καλύτερα.

 

 

 

Η άποψη του Γιώργου Κουρκουτά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #40

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις