Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άποψη: Ελισάβετ Νίκα, Co-founder & CEO της εταιρείας COVARIANCE, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας

Ως γυναίκα, μητέρα, επιχειρηματίας, εύχομαι η ημέρα αυτή στο μέλλον να μην χρειάζεται αναφορές στην συμπερίληψη και στην ισότητα

Τα μοναδικά γυναικεία χαρακτηριστικά, όπως η ικανότητα να ανταπεξέρχονται σε πολλαπλές δραστηριότητες, η υψηλή εν συναίσθηση, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ενεργητική ακρόαση, το ισχυρό ένστικτο είναι πλεονεκτήματα των γυναικών ώστε να διαφοροποιηθούν σε θέσεις ευθύνης, ηγεσίας αλλά και στην επιχειρηματικότητα, σε μία εποχή διαρκών αλλαγών.

Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας και της συμπερίληψης, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει τα κοινωνικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που ακολουθούν τις γυναίκες ακόμα και στο σύγχρονο επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο. Ενδεικτικά αυτών, οι αποκλίσεις στα επίπεδα απασχόλησης και οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ αντρών και γυναικών. Παρόλα αυτά, προσωπικά παραμένω αισιόδοξη πιστεύοντας πως ένα πολυποίκιλο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αυτό που θα αποτελέσει διαχρονικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Ως Co-founder της Covariance, μιας καινοτόμου εταιρείας που αναπτύσσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για τους κλάδους ασφάλισης υγείας, οι προκλήσεις που καθημερινά αντιμετώπισα ήταν πολλές. Κυρίως γιατί μιλάμε για ένα αντικείμενο και μία επιστήμη παραδοσιακά ανδροκρατούμενα τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο επιχειρηματιών. Οι αντιστάσεις που συναντά μία γυναίκα επιχειρηματίας, και μάλιστα σε ένα κλάδο τεχνολογίας και καινοτομίας, κινούνται κατά κύριο λόγο στο φάσμα της αρχικής δυσπιστίας και επιφυλακτικότητας. Και είναι πολύ πιο δύσκολο για μία γυναίκα να τις κάμψει. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση, που προκύπτει μέσα από τη γνώση, την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, την διαρκή επιμόρφωση, την σκληρή δουλειά και την εμπειρία. Αυτό ισχύει φυσικά ανεξαρτήτως φύλου.

Στόχος όλων μας στην Covariance είναι η ένταξη όλο και περισσότερων γυναικών στην ομάδα μας. Και η προσπάθεια αυτή είναι συνειδητή και αποτελεί μέρος του εσωτερικού στρατηγικού σχεδιασμού μας. Κάθε φορά που προσωπικά μου δίνεται η ευκαιρία, προσκαλώ τις γυναίκες να ασχοληθούν με επιστήμες τεχνολογίας και με την νεοφυή επιχειρηματικότητα. Τα εργαλεία υπάρχουν και στη χώρα μας και είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε αναφορικά με την ισότητα των δύο φύλων.

Ως γυναίκα, μητέρα, επιχειρηματίας, , εύχομαι η ημέρα αυτή στο μέλλον να μην χρειάζεται αναφορές στην συμπερίληψη και στην ισότητα. Και αυτό θα γίνει εάν επανεξετάσουμε σε βάθος τα θεμέλια των οργανισμών και του κοινωνικού μας περιβάλλοντος, ώστε να εντοπίσουμε και να εξαλείψουμε παγιωμένες αντιλήψεις που εμποδίζουν την ουσιαστική ένταξη των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας και επιχειρηματικότητας και την αυτονόητη ισότητα των δύο φύλων.

Σημαντικός παράγοντας αλλαγής, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι τα ερεθίσματα που δίνουμε στις νεότερες γενιές και στα παιδιά μας. Ο δρόμος προς την αλλαγή και την κατάρριψη των στερεοτύπων προϋποθέτει να ανοίξουμε τους ορίζοντες τους σε νέες δεξιότητες, χωρίς τον παραδοσιακό προσανατολισμό της ενασχόλησης τους ανάλογα με το φύλο τους. Και με το παράδειγμα μας να τα εμπνεύσουμε. Και ως γυναίκες επιχειρηματίες, ηγέτες, στελέχη, να προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε νεότερες γυναίκες να κινηθούν με εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις φιλοδοξίες τους. Γιατί υπάρχουν πλέον όλα τα εργαλεία στη διάθεση μας, το κατάλληλο γόνιμο έδαφος για να διαπρέψουμε σε κάθε κλάδο, να αναλάβουμε θέσεις ηγεσίας και να πετύχουμε ως επιχειρηματίες. Και να το κάνουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις, ειδικά αν αυτές αφορούν στο φύλο μας.

 

 

Η άποψη δημοσιεύθηκε στο Startupper MAG #47 που κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου 2024. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις