Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άποψη: Κατερίνα Πραματάρη, Partner Uni.Fund, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας

Ας ελπίσουμε ότι στο κοντινό μέλλον δεν θα χρειάζεται να μιλάμε για γυναικεία επιχειρηματικότητα και να τη θεωρούμε είδος σε έλλειψη...

Πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα γυναίκες, θα ήθελαν να επιχειρήσουν αλλά φοβούνται ότι αν ξεκινήσουν κάτι δικό τους θα τους απορροφήσει πολύ ενέργεια, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν μια ισορροπημένη ζωή και δεν θα μπορούν να το συνδυάσουν με οικογένεια. Η δική μου εμπειρία λέει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό που με παρακίνησε αρχικά να φύγω από μια καλοπληρωμένη δουλειά σε μια πολυεθνική ήταν ότι είχα σταθερό ωράριο καθημερινά 10 με 6-7 και αυτό δεν μου έδινε την ευελιξία που ήθελα για να κάνω οικογένεια. Υπέγραψα τα έγραφα ίδρυσης startup το 2001 στο μαιευτήριο όταν γεννούσα τη δεύτερη μου κόρη και η μεγάλη μου ήταν 16 μηνών.

Κοιτάζοντας πίσω, πιστεύω ότι ίσως το σημαντικότερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου είναι ότι έπαιρνα τα κορίτσια μουόταν ήταν μικρά και περνούσα μαζί τους 2-3 μήνες στο χωριό στην εξοχή, εννοείται ενώ δούλευα παράλληλα. Αυτή τη δυνατότητα δεν θα μου την είχε δώσει καμία δουλειά υπαλλήλου.

Το μεγαλύτερο αγαθό που έχουμε οι άνθρωποι είναι ο χρόνος μας. Για μένα επιχειρηματικότητα σημαίνει ελευθερία και ευθύνη να διαχειριστούμε μόνοι μας το χρόνο μας. Οι γυναίκες στην κοινωνία μας εκπαιδεύονται the hard-way να το μάθουν αυτό με βάση το ένστικτο της μητρότητας και το ένστικτο επιβίωσης.

Πιστεύω δεν χρειάζεται να είναι τόσο σκληρό και είμαι σίγουρη ότι στο μέλλον θα εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας πως να αποκτούν συνείδηση της διαχείρισης χρόνου και να αποκτούν σχετικές δεξιότητες από πολύ μικρά. Αν είναι να προσθέσω κάτι ακόμη, θα έλεγα ότι πέρα από τη διαχείριση χρόνου, οι γυναίκες έχουν συχνά από τη φύση τους την ικανότητα να πιάνουν πολλά σήματα και να διαχειρίζονται παράλληλα διαφορετικές καταστάσεις και τα δύο επίσης κομβικά στην επιχειρηματική επιτυχία.

Αυτά σε συνδυασμό με ένα χαμηλό ego και υψηλή ενσυναίσθηση ίσως εξηγούν γιατί startups με γυναίκες founders στατιστικά έχουν καλύτερες αποδόσεις. Ας ελπίσουμε ότι στο κοντινό μέλλον δεν θα χρειάζεται να μιλάμε για γυναικεία επιχειρηματικότητα και να τη θεωρούμε είδος σε έλλειψη…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις