Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Apple μπαίνει στα οικιακά ρομπότ και θα τα βάλει με την Roomba!

Η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς και οι φιλοδοξίες των εταιρειών στον χώρο των οικιακών ρομπότ δεν είναι εξαίρεση. Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους, η Apple πρόσφατα απέτυχε στον σχεδιασμό ενός ηλεκτρικού οχήματος, ενώ τώρα φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει μέρος αυτής της τεχνογνωσίας για να εισέλθει στην αγορά των οικιακών ρομπότ σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg.

Οι προκλήσεις όμως είναι πολλές. Η iRobot, μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο, αν και κατάφερε να φτιάξει μια νέα αγορά με την Roomba, αντιμετωπίζει δυσκολίες στη δημιουργία νέων επιτυχημένων προϊόντων. Παρά τις πολλές προσπάθειες και τις καινοτόμες ιδέες, η μεγαλύτερη επιτυχία της σημειώθηκε όταν επικεντρώθηκε ξανά στον τομέα της σκούπας ρομπότ.

Μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά κόρον οι κατασκευαστές είναι η δυσκολία στον σχεδιασμό ενός ρομπότ που θα είναι ικανό να εκτελεί ποικίλες εργασίες στο πολύπλοκο οικιακό περιβάλλον. Η μορφή των ρομπότ σκούπας, για παράδειγμα, περιορίζει σοβαρά τις δυνατότητές αυτές. Η εταιρεία Matic προτείνει να αυξηθεί το ύψος του ρομπότ, ενώ η Amazon πρόσφατα παρουσίασε το ρομπότ Astro με μια κάμερα περισκοπίου η οποία φυσικά ενσωματώνει και την Alexa.

Βέβαια, το Hello Robot της Stretch είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον παράδειγμα αυτή τη στιγμή. Αντί για ένα ανθροπόμορφο ρομπότ, η πρόταση της Stretch μοιάζει με μια Roomba με έναν πολυ-λειτουργικό στύλο τοποθετημένο στο κέντρο του. Αυτός ενσωματώνει τόσο ένα σύστημα απεικόνισης όσο και έναν βραχίονα που κινείται πάνω-κάτω για να «κουμπώσει» αντικείμενα (πιάτα, ρούχα) σε διαφορετικά ύψη. Φυσικά, ορισμένες εργασίες επιτυγχάνονται πιο εύκολα και με τους δύο βραχίονες. Βέβαια, προς το παρόν το Stretch είναι απαγορευτικά ακριβό στα 24,950 δολάρια μια πρόκειται στην ουσία για μια πλατφόρμα ανάπτυξης για άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες και απευθύνεται κυρίως σε developers, αρχικά.

Παρά τις προκλήσεις, οι εταιρείες στον χώρο των οικιακών ρομπότ παραμένουν αισιόδοξες και συνεχίζουν να επενδύουν σε έρευνα και καινοτομία. Ο δρόμος προς την επιτυχία μπορεί να είναι περίπλοκος, αλλά η προσπάθεια να δημιουργηθούν λειτουργικά οικιακά ρομπότ που θα καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών παραμένει υψηλή στην ατζέντα των εταιρειών και με την Apple στο χώρο όλοι αναμένουν μια νέα επανάσταση!

Με πληροφορίες από Techcrunch

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις