Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τίποτε δε χαρίζεται, όλα κατακτούνται

Από τη στιγμή που άρχισα να παρακολουθώ το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων το 2010, έχω δει από πρώτο χέρι την απίστευτη μεταμόρφωσή του. Από μια αρχική μικρή κοινότητα καινοτόμων ανθρώπων, η Ελλάδα έχει ανθίσει σε ένα συνεχώς βελτιούμενο οικοσύστημα για startups, που το χαρακτηρίζει η ανθεκτικότητα, η σχετικά καλή καινοτομία και μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια παρουσία.

Του Σωτήρη Καραγιάννη*

 

To 1985 όταν σπούδαζα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στα Γιάννενα, διάβασα σε ένα Αμερικανικό περιοδικό (Byte Magazine) το πρώτο αφιέρωμα για αυτό που ξεκινούσε να αναπτύσσεται τότε, το κίνημα για την Τεχνητή Νοημοσύνη (μέχρι τότε μπορούσες να το βρεις και σαν Cybernetics – Κυβερνητική). Αυτό το “aha! Moment” ήταν και το πιο σημαντικό στη ζωή μου γιατί με έβαλε στον κόσμο του AI, της ρομποτικής και των επιχειρήσεων πριν καν η Ελλάδα αποκτήσει βιομηχανία πληροφορικής. Η συνέχεια με τις σπουδές μου στο Εδιμβούργο στο AI, ήταν και η μεγάλη μου έκθεση σε έναν άλλο κόσμο (όπου έζησα και δημιούργησα την εξέλιξη του Internet, του SaaS, του Cloud, των κινητών εφαρμογών). Ο κόσμος αυτός πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να φτάσει σήμερα σε αυτό που βλέπουμε με την έκρηξη του AI, των Startups και των τεχνολογιών της επόμενης δεκαετίας.

Από τη στιγμή που άρχισα να παρακολουθώ το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων το 2010, έχω δει από πρώτο χέρι την απίστευτη μεταμόρφωσή του. Από μια αρχική μικρή κοινότητα καινοτόμων ανθρώπων, η Ελλάδα έχει ανθίσει σε ένα συνεχώς βελτιούμενο οικοσύστημα για startups, που το χαρακτηρίζει η ανθεκτικότητα, η σχετικά καλή καινοτομία και μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια παρουσία. Η προσωπική εμπλοκή μου με startups στο Silicon Valley και η γνωριμία μου με διαφορετικούς παίκτες του εκεί οικοσυστήματος από το 2012 μέχρι και σήμερα, με έχει διδάξει πολλά αλλά μου έχει αφήσει κι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δίκτυο πολύτιμο για την περιοχή μας.

Ταυτόχρονα στην Ελλάδα προγράμματα όπως το EquiFund ξεκίνησαν να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν μια πιο επιλεκτική επενδυτική στρατηγική και βοήθησαν τις πιο υποσχόμενες startups να λάβουν απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξή τους (δεν ήταν όλες τυχερές στην πορεία), κάτι που ενίσχυσε σημαντικά τη συνολική ποιότητα και επιτυχία του οικοσυστήματος .

Παρά τις ανατροπές που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, η ελληνική κοινότητα Startups & Scaleups έδειξε εξαιρετική προσαρμοστικότητα ακολουθώντας νέες ευκαιρίες και οδηγώντας σε δημιουργία θέσεων εργασίας και αξιοσημείωτες εξόδους που αποδεικνύουν ανθεκτικότητα.

Η συνεχιζόμενη παγκόσμια ψηφιακή μεταμόρφωση (αλλά και η Ευρωπαϊκή) σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή αλλά και τη μετανάστευση έχει επιταχύνει περαιτέρω αυτή την ανάπτυξη αλλά και έχει δυσκολέψει πολλές startups που δεν μπορούν πλέον να βρουν φτηνά αλλά και «έξυπνα» κεφάλαια. Οι ελληνικές startups υιοθετούν όλο και περισσότερο παγκόσμιες στρατηγικές, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η αλλαγή δεν είναι μόνο θέμα επιβίωσης αλλά και στρατηγική κίνηση που τοποθετεί την Ελλάδα ως βασικό παίκτη στο παγκόσμιο τοπίο των Startups.

Οι πρόσφατες εξαγορές ελληνικών Startups & Scaleups, είναι μια απόδειξη των συλλογικών προσπαθειών των επιχειρηματιών, των εργαζομένων, των επενδυτών που εργάστηκαν ακούραστα για την πρόοδο τη δική τους αλλά και του οικοσυστήματος. Οι πολιτικές θα βοηθήσουν αλλά δεν θα κάνουν διαφορά όταν δεν υπάρχει φιλοδοξία, πραγματισμός, σκληρή δουλειά και δίκτυο. Είμαι αισιόδοξος εφόσον εργαστούμε σκληρά, δεν περιμένουμε χάρες από κανέναν, είμαστε ανταγωνιστικοί αλλά και έχουμε μακροπρόθεσμη στρατηγική πως θα έχουμε συνεχόμενες επιτυχίες. Τίποτε δε χαρίζεται, όλα κατακτούνται. 

 

*Ο Σωτήρης Καραγιάννης είναι Chief Innovation Officer Space Hellas Group, AI pioneer, Tech Entrepreneur, Angel Investor

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις