Του Λεωνίδα Χριστόπουλου*
Τα μεγάλα συνέδρια και τα fora πολιτισμού και τεχνολογίας αποτελούν σήμερα τον ιδανικό χώρο για να διαμορφωθεί μια νέα κοινή αντίληψη γύρω από το μέλλον των δημιουργικών βιομηχανιών. Αυτό ακριβώς φιλοδοξούμε να αναδείξουμε μέσα από την παρουσίαση του “AV Fusion”, του νέου Άξονα ο οποίος ξεκίνησε ως μια ενότητα το Προγράμματος Εξωστρέφειας που υλοποιεί ο ΕΚΚΟΜΕΔ και στη συνέχεια μέσα από μια νομοτελειακά agile προσέγγιση, εξελίχθηκε ως μια διευρυμένη στρατηγική. Τι σημαίνει με απλά λόγια το “AV Fusion”; Ότι η καινοτομία στον πολιτισμό δεν βρίσκεται πλέον σε μεμονωμένα μέσα ή κλάδους, αλλά στη σύνθεση εμπειριών μέσα από μια διατομεακή και διακαλλιτεχνική συνύπαρξη.
Η εποχή οπότε ο κινηματογράφος, η μουσική, το gaming, τα ψηφιακά μέσα και οι τεχνολογίες λειτουργούσαν απομονωμένα έχει παρέλθει. Σήμερα, οι δημιουργοί, οι πλατφόρμες και το κοινό κινούνται εντός ενός ενιαίου περιβάλλοντος εικόνας, ήχου, αφήγησης, διαδραστικότητας και immersive τεχνολογιών. Το κοινό δεν αναζητά απλώς περιεχόμενο. Αναζητά τη συμμετοχή, τη διάδραση και εν τέλει την εμπειρία.
Αυτήν ακριβώς τη μετάβαση προσδοκούμε να αναδείξουμε μέσα από σημαντικές διοργανώσεις και συνέδρια όπως τα Panathenea 2026: Tη μετάβαση από τα παραδοσιακά μέσα σε ολοκληρωμένα πολιτιστικά οικοσυστήματα.
Το AV Fusion λοιπόν αποτελεί το όχημα προς αυτή την κατεύθυνση ως μια νέα φιλοσοφία και προσέγγιση όπου η τεχνητή νοημοσύνη, τα immersive media, η εικονική παραγωγή, το animation, οι real-time τεχνολογίες, ο spatial ήχος, το XR και η διαδραστική αφήγηση δεν αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές τεχνολογικές εφαρμογές, αλλά ως εργαλεία μιας ενιαίας πολιτιστικής δημιουργίας η οποία εξελίσσεται τόσο κατά τη διάρκεια της σύνθεσης όσο και της αλληλεπίδρασης με το κοινό για να γίνει βιωματική εμπειρία.
Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ο πολιτισμός γίνεται ταυτόχρονα δημιουργία, τεχνολογία, καινοτομία, εξαγώγιμη ψηφιακή ταυτότητα και αποκτά μια ξεκάθαρα εμπειρική διάσταση.
Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να τοποθετηθεί δυναμικά στη σχετική διεθνή συζήτηση. Διαθέτει πολιτιστική κληρονομιά, δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό, ισχυρή αισθητική ταυτότητα και ένα ταχέως εξελισσόμενο οικοσύστημα οπτικοακουστικών και ψηφιακών παραγωγών. Το ζητούμενο είναι να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό και την τεχνολογία ως δύο διαφορετικούς κόσμους . Είναι πλέον σαφές ότι το μέλλον ανήκει στη σύγκλιση.
Διότι πλέον, δεν καταναλώνουμε τον πολιτισμό. Εισερχόμαστε σε αυτόν και γινόμαστε αναπόσπαστο μέρος του.
*Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #73
