Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Παρακολούθηση της μετάδοσης του κορωνοϊού με “ανίχνευση εγγύτητας”

Πώς θα βοηθήσει η συνεργασία Apple - Google σε αυτό;

Οι Apple και Google ανακοίνωσαν πρόσφατα μια λειτουργία που μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω κινητών τηλεφώνων iPhone και Android. Η ιδέα βασίζεται σε μια κοινή πλατφόρμα ενημέρωσης κρουσμάτων, η οποία διατηρεί ταυτόχρονα την ιδιωτικότητα εκείνων που την χρησιμοποιούν.

Με το επόμενο update που προγραμματίζουν σε μερικές μέρες για τα λειτουργικά συστήματα iOS και Android, οι Apple και Google ουσιαστικά προσφέρουν ένα υπόβαθρο για να υποστηρίξουν υπάρχουσες και νέες εφαρμογές παρακολούθησης της διασποράς του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ας δούμε κάποια πράγματα με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται σε πρόσφατα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο Wired και στο TechCrunch.

Σε τι βοηθάει;

Το update στα κινητά τηλέφωνα δίνει τη δυνατότητα σε εφαρμογές να κάνουν “ανίχνευση εγγύτητας” (contact tracing ή proximity tracing): με απλά λόγια οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιήσουν τη νέα λειτουργικότητα θα μπορούν να ενημερώνουν το χρήστη σχετικά με το αν έχει έρθει κοντά σε κάποιον που έχει προσβληθεί από τον ιό.

Αν κάποιος δηλαδή εμφανίσει συμπτώματα και επιβεβαιωθεί σήμερα ότι νοσεί από Covid-19, τότε όσοι έχουν βρεθεί κοντά του τις προηγούμενες μέρες θα ειδοποιηθούν, ώστε να παρακολουθήσουν την πορεία της υγείας τους αλλά και να ακολουθήσουν κατάλληλα μέτρα απομόνωσης.

Πώς λειτουργεί;

Όσοι χρήστες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές με τη λειτουργικότητα αυτή, κάνοντας όπως λέγεται «opt-in», δίνουν τη δυνατότητα στο κινητό τους να χρησιμοποιεί τη σύνδεση Bluetooth για να «βλέπει» ποια αλλά κινητά τηλέφωνα είναι κοντά του.

Όταν δυο κινητά παραμείνουν κοντά μεταξύ τους για περισσότερα από μερικά λεπτά, τότε αυτόματα ανταλλάσσουν μια κωδική ονομασία για να καταγράψουν τη «συνάντηση». Αν αργότερα επιβεβαιωθεί ότι κάποιος έχει νοσήσει, χρησιμοποιώντας αυτές τις κωδικές ονομασίες είναι δυνατόν να ενημερωθούν τα κινητά που είχαν «συναντηθεί» με το κινητό του νοσούντα.

Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι καθώς δεν αποθηκεύεται η τοποθεσία του χρήστη, δεν είναι δυνατόν να ενημερωθούν οι χρήστες που βρέθηκαν μεν στην τοποθεσία του νοσούντα αλλά αργότερα αφού εκείνος είχε φύγει, το οποίο είναι ένας ακόμα κίνδυνος. Παρόλα αυτά, αυτό είναι ένας συμβιβασμός που πρέπει να γίνει ώστε να μην αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία των χρηστών.

Τι δεδομένα αποθηκεύει και στέλνει στην Apple και στην Google;

Ένα πλεονέκτημα της λειτουργίας που προτείνουν οι Apple και Google είναι ότι δεν αποθηκεύονται καθόλου πληροφορίες τοποθεσίας, ούτε προσωπικές πληροφορίες όπως ο αριθμός του τηλεφώνου των χρηστών. Το μόνο που καταγράφεται στο κινητό του κάθε χρήστη είναι κάποιες κώδικες ονομασίες για να ξέρουν τα κινητά μεταξύ τους ότι «συναντήθηκαν». Η λειτουργικότητα είναι λίγο πιο συνθέτη από την παραπάνω απλή περιγραφή και διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των χρηστών – μια λίγο πιο αναλυτική περιγραφή μπορεί να δει κανείς στο τέλος του άρθρου, καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές που παρατίθενται στις αναφορές.

Πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε;

Από άποψη τεχνολογίας, η συνεργασία Apple και Google βοηθάει με τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος παρακολούθησης των κρουσμάτων και ενημέρωσης του κόσμου. Η συνεργασία δίνει με αυτό τον τρόπο ένα τεχνολογικό υπόβαθρο που μπορεί να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των κινητών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, όπως και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, αλλά και να “ξεκλειδώσει” τα προβλήματα privacy σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα.

Χρειάζονται όμως και κινήσεις και αποφάσεις από κάθε χώρα χωριστά αλλά και σε συλλογικό επίπεδο ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το τεχνολογικό υπόβαθρο και να έχει πρακτικό αποτέλεσμα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι κάποιες αποφάσεις θα παρθούν μέσα από τη δράση του PEPP-PT ή αλλιώς σε ελεύθερη μετάφραση του “Πανευρωπαϊκού Οργανισμού για την Προστασία της Ιδιωτικότητας στην Ανίχνευση Εγγύτητας”, ο οποίος έχει επωμιστεί την τυποποίηση στην επεξεργασία δεδομένων και το συντονισμό των τεχνολογικών λύσεων που θα χρησιμοποιήσουν οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.

Αν και ο PEPP-PT επεξεργάζεται πολλές τεχνολογικές λύσεις, το υπόβαθρο που δίνουν οι Apple και Google φαίνεται ότι μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη εφαρμογών για τον περιορισμό του Covid-19. Επιπλέον θα βοηθήσει και στην καλύτερη αξιοποίηση των κινητών συσκευών, για παράδειγμα σχετικά με τη βέλτιστη χρήση της μπαταρίας από το Bluetooth, καθώς οι συσκευές θα χρησιμοποιούν μια λειτουργικότητα που αναπτύσσεται από τις ίδιες τις εταιρίες που φτιάχνουν το λειτουργικό σύστημα για τα κινητά αυτά.

Στη χώρα μας, όσο το πεδίο ξεκαθαρίζει και άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία προχωρούν στην ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών, αντίστοιχες κινήσεις χρειάζεται να δρομολογηθούν.

  • Χρειάζεται να επιλεχθούν ή αναπτυχθούν κατάλληλες εφαρμογές (mobile apps) που αξιοποιούν τέτοιες τεχνολογικές λύσεις μεγάλης διείσδυσης, όπως διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την ιδιωτκότητα και τα προσωπικά δεδομένα.
  • Χρειάζεται η κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη στις εφαρμογές αυτές ώστε οι πολίτες να εμπιστευτούν τη χρήση τους, και να καταγραφούν τα δεδομένα «συνάντησης» για την παρακολούθηση της διασποράς του κορωνοϊού.
  • Χρειάζεται ένας μηχανισμός ώστε να επιβεβαιώνονται από επίσημους φορείς υγείας τα κρούσματα που δηλώνονται, για να μη δηλώνονται λανθασμένα κρούσματα (false positives).

Υ.Γ. Τι είναι αυτές οι κωδικές ονομασίες και πώς δουλεύουν;

  • Ας υποθέσουμε ότι το κινητό του Νίκου βρέθηκε κοντά στο κινητό του Πάνου.
  • Τα δυο κινητά τότε παράγουν μια κωδική ονομασία για να ενημερώσουν το ένα το άλλο.
    Αυτή η ενημέρωση μπορεί να είναι της μορφής «το κινητό ΧΨΖ49 συναντήθηκε με το κινητό ΧΤΙ61». Κανένας όμως δε ξέρει ποια είναι αυτά τα κινητά, και καμία πληροφορία τοποθεσίας δεν εμπεριέχεται στις κωδικές ονομασίες. Για την ακρίβεια το κινητό του Νίκου ξέρει μόνο ότι συναντήθηκε με το κινητό ΧΤΙ61 και το κινητό του Πάνου ότι συναντήθηκε με το κινητό ΧΨΖ49. Αυτή είναι η μόνη πληροφορία που αποθηκεύεται, στα ίδια τα κινητά και όχι κάπου άλλου.
  • Έτσι, αργότερα αν ο Πάνος επιβεβαιωθεί ότι έχει νοσήσει, αρκεί να ενημερώσει όλα τα κινητά να δουν μήπως έχουν αποθηκευμένη κάποια συνάντηση με το κινητό του δηλαδή την κωδική ονομασία ΧΤΙ61, και έτσι να καταλάβουν ότι συναντήθηκαν με κάποιον που νόσησε. Αυτό γίνεται δηλώνοντας στην εφαρμογή ότι έχει νοσήσει ώστε η κωδική ονομασία του να αναρτηθεί σε ένα προσωρινό πίνακα τον οποίο κοιτάν περιοδικά όλα τα κινητά για να βλέπουν τις ενημερώσεις.

Στην πραγματικότητα οι κωδικές ονομασίες είναι πιο πολύπλοκες και δημιουργούνται με τρόπο που διασφαλίζει επιπλέον την ιδιωτικότητα τους, αλλά το παραπάνω απλουστευμένο παράδειγμα δείχνει τη γενική ιδέα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις