Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συνεργασία Apple – Google λόγω κορωνοϊού!

Ίσως τα πράγματα με τον SARS-CoV-2 να είναι πιο σοβαρά απ’ ότι φαίνονται αν κρίνουμε από τη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση των Apple – Google ότι θα συνεργαστούν, προσφέροντας τα απαραίτητα εργαλεία στους developers για να αναπτύξουν εφαρμογές ανίχνευσης κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η Google και η Apple θα θέσουν τη χρήση της τεχνολογίας Bluetooth στην υπηρεσία κυβερνήσεων και οργανισμών υγείας, για να τους βοηθήσουν να μειώσουν τη διάδοση του ιού, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια των χρηστών σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση

Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη λύση που περιλαμβάνει διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API) και τεχνολογία λειτουργικών συστημάτων για να βοηθήσουν την ενεργοποίηση του εντοπισμού επαφών. Η λύση αυτή θα εφαρμοστεί σε δύο στάδια:

Πρώτον, τον Μάιο, και οι δύο εταιρείες θα παρουσιάσουν API που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών Android και iOS όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές δημόσιων οργανισμών υγείας. Οι επίσημες αυτές εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες για λήψη μέσω των αντίστοιχων App Stores.

Δεύτερον, τους επόμενους μήνες, η Apple και η Google θα δημιουργήσουν μια ευρύτερη πλατφόρμα ιχνηλάτησης επαφών μέσω της τεχνολογίας Bluetooth, χρησιμοποιώντας ως βάση της λειτουργία αυτής, τις υποκείμενες πλατφόρμες.

Η Google και η Apple δεν θα αναπτύξουν οι ίδιες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών. Αντίθετα, θα δημιουργήσουν την υποκείμενη τεχνολογία, που θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να φτιάξουν καλύτερες εφαρμογές σε σχέση με την ιδιωτικότητα των χρηστών. Σε αυτό το PDF η Google εξηγεί πως θα λειτουργεί το σύστημα. Θεωρητικά θα μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον χρήστη, εκτός και αν επιβληθεί αλλιώς από την κυβέρνηση. 

Παρότι γίνεται αναφορά στο θέμα των προσωπικών δεδομένων, σε κάθε περίπτωση από τη φύση τους αυτές οι εφαρμογές θα χρησιμοποιούν και θα συγκεντρώνουν προσωπικά δεδομένα και θεωρητικά εκτός από τις κρατικές αρχές θα έχουν πρόσβαση και οι δημιουργοί των εφαρμογών, έως ένα βαθμό τουλάχιστον.

Η χρήση του Bluetooth για να ανιχνευτεί με ποιους άλλους χρήστες έχει έρθει σε επαφή ο χρήστης είναι η σίγουρα η λιγότερο παρεμβατική στα προσωπικά δεδομένα, σε σχέση με τα συστήματα της Νότιας Κορέας για παράδειγμα και της Κίνας.
Στις δυο αυτές χώρες άπαντες παρακολοθούνται! Όχι μόνο από τα κινητά τηλέφωνα αλλά από κοινωνικά δίκτυα και κάμερες κυκλοφορίας και ασφαλείας, με τους Κινέζους να σκανάρουν ένα QR Code όπου και να πηγαίνουν ενώ γίνεται και θερμομέτρηση. Φυσικά οι άρρωστοι με Covid-19 αν – κακώς- κινηθούν εκτός σπιτιού ειδοποιείται η αστυνομία αυτόματα.

Στη Σιγκαπούρη, όπου επίσης ελέγχθηκε ο ιός, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα που βασίζεται στην ιχνηλάτηση επαφών μέσω Bluetooth, το TraceTogether το οποίο αναπτύχθηκε από το Πολυτεχνείο της Σιγκαπούρης με τη κυβέρνηση να το κάνει Open Source, ενώ το ίδιο έκανε και το Ισραήλ.

Στην Ευρώπη αναμένεται να ακολουθηθεί η λύση της ιχνηλάτησης των επαφών μέσω Bluetooth αλλά και πάλι εγείρονται τα παραπάνω ζητήματα συν επίσης αυτό που θα αφορά τη χρήση των δεδομένων μας για διαφημιστικούς σκοπούς από Google και Apple.
Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές των Η.Π.Α. έχουν προσεγγίσει και το Facebook για τον ίδιο λόγο.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις