Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς η Κιμ Καρντάσιαν αλλάζει το ρου της ιστορίας

Η παγκοσμίου φήμης ινφλουένσερ, το απόλυτο "υπερόπλο" για το λαό της Αρμενίας

Στις 24 Απριλίου του 2021, ο Joe Biden γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, που αναγνωρίζει με επίσημη ανακοίνωσή του, την γενοκτονία των Αρμενίων.

“Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία”.

“Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, στην Κωνσταντινούπολη ( Constantinople και όχι Istanbul, στο πρωτότυπο) με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η παραπάνω ανακοίνωση, θα στιγματίσει την ιστορία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ως μία από πιο μελανές της στιγμές, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί απόδειξη μοναδικής ευκαιρίας για την χώρα μας.

Η Ελλάδα επιτέλους μπορεί να αξιοποιήσει τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα, να κατοχυρώσει τον ρόλο της ως αξιόπιστος σύμμαχος και εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, εισπράττοντας μέρος της αξίας και των προνομίων που είχε μέχρι πρόσφατα άφθονα ο εχθρικός μας γείτονας.

Όμως πέρα από την ίδια την αναγνώριση και τις συνέπειες της, ενδιαφέρον έχει για μας, το παρασκήνιο αυτής, αφού μπορεί να εμπνεύσει όσους σχεδιάζουν την εξωτερική μας πολιτική, βασισμένοι ακόμη ΜΟΝΟ στα παραδοσιακά εργαλεία της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων.

Οι Αρμένιοι προσπαθούν συντονισμένα να πετύχουν την αναγνώριση της γενοκτονίας τους εδώ και δεκαετίες.

Η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη χώρα που το 1965, επίσημα αναγνώρισε την γενοκτονία και από τότε περισσότερες από 30 χώρες ακολούθησαν.

Όμως το οχυρό που έπρεπε να πέσει ώστε το αίτημα να αποκτήσει πραγματικά διεθνή ερείσματα ήταν κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πρώτος ο πρόεδρος Ρήγκαν αναφέρθηκε στην γενοκτονία το 1981 αλλά οι Τούρκοι επενδύοντας εκατομμύρια δολάρια σε επίσημους ή αφανείς λομπίστες και σε ιδρύματα τουρκικών συμφερόντων, πέτυχαν την μη επισημοποίηση αυτής της αναφοράς.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, οι Αρμένιοι βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο που θα ανατρέψει υπέρ τους, τις ισορροπίες.

Το όνομα αυτού του υπερόπλου είναι… Κιμ Καρντάσιαν!

Η Κίμ είναι αρμενικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα της και η οικογένειάς της είχε υποστεί ισχυρές συνέπειες από την επιθετικότητα των Τούρκων.
‘Έτσι δέχτηκε με χαρά να αξιοποιήσει την αναγνωρισιμότητά και τις ισχυρές της γνωριμίες ώστε να πεισθεί τόσο η βουλή των αντιπροσώπων όσο και η γερουσία το 2019 να ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας με ισχυρές πλειοψηφίες ώστε 2 χρόνια μετά να ακολουθήσει η επίσημη ανακοίνωση του Μπάιντεν.

Οι Αρμένιοι πέτυχαν το ακατόρθωτο με τους λιγοστούς τους πόρους, έχοντας απέναντί τους τον πανίσχυρο μηχανισμό δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας όχι μόνο γιατί ενωμένοι επέμεναν στον στόχο τους, αλλά  γιατί τόλμησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δίνει στον αδύναμο, ο ανορθόδοξος μέσω των κοινωνικών δικτύων πόλεμος.

Έχει σημασία να θυμηθούμε ότι, η κοινότητα των αρμενικής καταγωγής Αμερικανών είναι περίπου το 1/10 της ελληνικής αφού μόλις 300.000 υπολογίζονται οι Αρμένιοι στην Αμερική (και άλλοι τόσοι οι Τουρκικής καταγωγής Αμερικανοί πολίτες).

Όμως οι followers της Κιμ Καρντάσιαν είναι αυτή την στιγμή πάνω από 250.000.000.

Έτσι όταν η διάσημη περσόνα ζήτησε από τους ακολούθους της να πλημμυρίσουν με μηνύματα τους Αμερικανούς πολιτικούς, ζητώντας την ψήφο τους υπέρ των Αρμενίων, η Τουρκία δεν είχε καμία ελπίδα!

Η δημοσίευση της Κιμ Καρντάσιαν μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν:

Περισσότεροι από 3 εκατ. Έλληνες ζουν στις ΗΠΑ αλλά σπάνια αυτοί οι Έλληνες συντονισμένα απαιτούν την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Η ελληνική διασπορά έδειξε την δύναμή της όταν ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης της αμερικανικής κοινής γνώμης για την σημασία που έχει η απαγόρευση πώλησης των F35 στην Τουρκία με τεράστια επιτυχία.

Σκεφτείτε πόση δύναμη επιρροής θα μπορούσαμε να επιτύχουμε, αν αξιοποιήσουμε  όλους τους Ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς πολίτες.

Επιχειρηματίες, ηθοποιοί, αθλητές, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις και επηρεάζουν εκατομμύρια Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας φθηνός πολλαπλασιαστής ισχύος και το μόνο που απαιτείται είναι σύμπνοια μεταξύ των εδώ πολιτικών κομμάτων και ένας σωστά οργανωμένος μηχανισμός συντονισμού, με λίγους πόρους αλλά μεγάλη τεχνογνωσία σε τέτοιου είδους εγχειρήματα, ώστε να επηρεάσουμε την θέση χωρών όπως η Αμερική σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής και να βελτιώσουμε το το brand της χώρας μας.

Έχουμε περάσει μια δεκαετία εσωστρέφειας, αλληλοκατηγοριών και αποφυγής ευθυνών, ελπίζω ότι αφού ο εγωισμός δεν επιτρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας, η καλοπροαίρετη ζήλια, να μας κινητοποιήσει ώστε να μιμηθούμε την στρατηγική των Αρμενίων και να απολαύσουμε σύντομα τα οφέλη που θα φέρει στην χώρα η σωστή αντιγραφή της!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις