Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρούλα Μπαχταλιά: Το egg ενθαρρύνει την ώσμωση της ώριμης και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Με αφορμή τον 9ο κύκλο του προγράμματος υποστήριξης Startups αλλά και με το πολύ καλό νέο της δημιουργίας cluster τεχνολογικής καινοτομίας στον τουρισμό και τον πολιτισμό από το egg της Eurobank, συνομιλήσαμε με τη διευθύντρια του egg Ρούλα Μπαχταλιά.

S.M. 1.000 επιχειρηματίες, 33 πατέντες, 10 εκατ. ευρώ για επενδύσεις είναι μερικά εντυπωσιακά στατιστικά από τους 9 κύκλους του egg. Ποιος είναι ο αντίκτυπος του egg στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή και την κοινωνία; Θα δοθεί έμφαση στο πρόγραμμα ScaleUp στον τρέχοντα κύκλο και στους επόμενους;

Ρ. Μπαχταλιά: Το egg – enter•grow•go είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης για τις
νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις στα αρχικά, πιο καθοριστικά βήματα ανάπτυξής τους. Κεφαλαιοποιώντας την πλούσια, πλέον, εμπειρία μας στο χώρο, αλλά και τις αξιόλογες επενδύσεις που έχει κάνει η Eurobank στο egg, στηρίζοντας σταθερά, επί οκτώ χρόνια, νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες, σε δύσκολους καιρούς, το ίδιο το egg έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Σήμερα αποτελείται από δύο διακριτές πλατφόρμες υποστήριξης, την Πλατφόρμα «Start-Up» για επιχειρηματικές ομάδες και νεοφυείς εταιρείες με πρώιμες επιχειρηματικές ιδέες, και την Πλατφόρμα «ScaleUp» για πιο ώριμες Startups.

Θα σταθώ, ειδικά, στην ανάπτυξη της Πλατφόρμας «Scale-Up» και τη δημιουργία του πρώτου Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας σε Τουρισμό & Πολιτισμό, δύο πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες το egg προβάλλει επιπλέον μια επιχειρηματική διάσταση, αλλά και στη διασύνδεσή μας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όλες οι δράσεις επιδιώκουν την αναβάθμιση του οικοσυστήματος καινοτομίας. Έχουμε ήδη φιλοξενήσει 1.000 εν δυνάμει νέους επιχειρηματίες, που δημιούργησαν 245 Startups, από τις οποίες οι 130 είναι σήμερα ενεργές επιχειρήσεις και οι οποίες έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, ενώ δραστηριοποιούνται διεθνώς και, εξίσου σημαντικό, οι 87 από αυτές έχουν, συνολικά, ετήσιο τζίρο σχεδόν 10 εκατ. ευρώ.

S.M. Τα προγράμματα υποστήριξης καινοτόμου επιχειρηματικότητας από έναν μεγάλο οργανισμό όπως η Eurobank έχουν αμφίδρομη επίδραση. Πώς και με ποιους τρόπους έχει ωφελήσει την τράπεζα το πρόγραμμα egg μέχρι σήμερα και πώς αυτό εντάσσεται στη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού της;

Ρ. Μπαχταλιά: Η λειτουργία του egg είναι μια win – win κατάσταση για τον Όμιλο. Ακούγοντας κάποιος για το egg, η πρώτη σκέψη είναι το όφελος για τους συμμετέχοντες. Αυτό είναι μετρήσιμο και αποτυπώνεται στα αποτελέσματά μας. Θα σταθώ ιδιαίτερα όμως σε εκείνα που εμείς μαθαίνουμε και παίρνουμε από το egg. Σε καιρούς που η καινοτομία, ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρηματικού και παραγωγικού μοντέλου είναι μονόδρομος, ένα φυτώριο καινοτόμου, σύγχρονης σκέψης, ιδεών και προϊόντων είναι, de facto, ένα σημαντικό πλεονέκτημα για έναν χρηματοπιστωτικό όμιλο. Υπό αυτό το πρίσμα, το «εργαστήρι» του egg συμβάλλει ουσιαστικά στο πλαίσιο και του δικού μας ψηφιακού μετασχηματισμού. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως μια νέα επιχείρηση σήμερα είναι ένας δυνητικά μεγάλος πελάτης ή μια αξιόλογη επένδυση αύριο.

Θέλω να σημειώσω πως η Εurobank έχει χρηματοδοτήσει 40 εταιρείες με χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Ήδη περισσότερες από 10 εταιρείες egg έχουν συνάψει συνεργασία με τη Eurobank τα τελευταία πέντε χρόνια δίνοντας την ευκαιρία στις νέες επιχειρήσεις να εντάξουν την τράπεζα στο πελατολόγιό τους. Εμείς, επίσης, ενθαρρύνουμε
την ώσμωση της νεοφυούς με την ώριμη επιχειρηματικότητα, με τακτικές συναντήσεις που διοργανώνουμε μεταξύ των Startups με επιχειρήσεις – πελάτες της Eurobank. Σε αυτά τα egg Business Days παρουσιάζονται τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Startups, διερευνώνται δυνατότητες συνεργασίας τους με μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους εντοπίζουν, ενδεχομένως, ευκαιρίες βελτίωσης του δικού τους προϊόντος μέσω της επαφής τους με τις Startups.

Ταυτόχρονα, ένα από τα πλεονεκτήματά μας, το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του egg, που πλέον αριθμεί περισσότερες από 13 επιχειρηματικές αποστολές στα μεγαλύτερα οικοσυστήματα καινοτομίας, όπως για παράδειγμα του Τελ Αβίβ (Ισραήλ) και του Τορόντο (Καναδάς), προσθέτει, συνολικά, στη φαρέτρα της καινοτομίας της Τράπεζας και στον εξωστρεφή της προσανατολισμό.

Τέλος, υποδομές όπως το Digital academy for Business της Eurobank και το Κέντρο Καινοτομίας τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από την εξειδίκευση και τις τεχνολογίες αιχμής του Οργανισμού και των Startups.

S.M. Ποια είναι τα νέα δεδομένα του 9ου κύκλου του egg και πώς μπορεί αυτός να βοηθήσει στους στρατηγικούς στόχους της χώρας, μέσω της τεχνολογίας, της εξωστρέφειας και του Brain Gain, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας μεταπανδημικά;

Ρ. Μπαχταλιά: Η χώρα μας έχει ανάγκη από την ανάπτυξη της γνώσης, της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, στη βάση των σύγχρονων τάσεων και των διεθνών προτεραιοτήτων.

Ταυτόχρονα, η διασύνδεση της γνώσης και της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα είναι ένας χρήσιμος στρατηγικός στόχος, εάν επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη μάζα καινοτόμων επιχειρήσεων, με δυναμική ταχείας ανάπτυξης. Με αυτό ως παραδοχή και με δεδομένη την ανάγκη συλλογικής δράσης για να βγούμε το ταχύτερο δυνατό και από την τρέχουσα κρίση, στο egg:

> Ενθαρρύνουμε επιχειρηματικά σχέδια σε δυναμικούς κλάδους όπως οι τεχνολογίες 5G, η Βιοτεχνολογία & οι Ιατρικές Τεχνολογίες, οι Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες/Ενέργεια/Αγροτική Τεχνολογία, οι Τουριστικές Τεχνολογίες και σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις στα πρότυπα ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση).
> Αναλαμβάνουμε νέες δυναμικές πρωτοβουλίες, όπως το νέο cluster για την ανάπτυξη ενός νέου τουριστικού προϊόντος αλλά και η διασύνδεσή μας με έναν εμβληματικό φορέα έρευνας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
> Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε, πέρα από την ανάπτυξη μιας καλής ιδέας, ενός καλού business plan, και στοιχεία όπως η δημιουργικότητα, η πειθώ, η συνεργασία, η προσαρμοστικότητα και η διαχείριση χρόνου, τα οποία αφορούν σε αυτό που λέμε «χαρακτήρα» και εταιρική κουλτούρα, στοιχεία που μπορεί να κρίνουν την επιτυχία ή την αποτυχία μιας ομάδας. Για να αναδείξουμε τις συμπληρωματικές δεξιότητες των μελών των Startups, συνεργαστήκαμε φέτος με την Owiwi, εταιρεία του egg alumni.
> Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, υλοποιούμε εντός του 9ου κύκλου, δύο διακριτά cohorts επώασης, βάσει της δυναμικότητας των ενταγμένων ομάδων (ώριμες / αναπτυσσόμενες Startups), διατηρώντας, φυσικά, έναν κύκλο σε ετήσια βάση ως προς τις λοιπές διαδικασίες. Στόχος είναι να εστιάσουμε σε κάθε κατηγορία με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή για να επιταχύνουμε την ανάπτυξή τους, ενώ, πρόσθετα, αξιοποιούμε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για την απρόσκοπτη λειτουργία μας, στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας Covid-19.

S.M. Θα μας πείτε δυο λόγια για το νέο cluster τεχνολογικής καινοτομίας στον τουρισμό και τον πολιτισμό; Γιατί επιλέχθηκαν αυτοί οι τομείς; Ποιοι οι στόχοι του cluster και πώς θα αλληλεπιδράσει με τα προγράμματα του egg και με το ευρύτερο οικοσύστημα;

Ρ. Μπαχταλιά: Μεταπανδημικά, η χώρα στοχεύει σε αναπροσανατολισμό του οικονομικού, επιχειρηματικού της μοντέλου προς μια πιο σύγχρονη, σαφώς ψηφιακή, κατεύθυνση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τουριστικού προϊόντος, αλλά και η ανάπτυξη των ισχυρών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, που είναι διεθνώς γνωστή για την ισχυρή πολιτιστική της κληρονομιά, μέσα από την αξιοποίηση τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών, είναι μονόδρομος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αναπτύσσεται ο Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας του egg για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και νέας γενιάς ψηφιακών εφαρμογών στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, με τη συμμετοχή 13 εταιρειών – μελών στο εν λόγω cluster. Οι οκτώ από αυτές είναι καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν υποστηριχθεί ενεργά από το egg
και συγκεκριμένα οι Greeking.me, Keeano, Mentor, Moptil, SaMMy, Simpleapps, TEKMONκαι Triparound, ενώ συμμετέχουν, επίσης, οι εταιρείες Ferryhopper, Marketing Greece, Tamasenco, Toulange και Santikos Collection.

Στόχος είναι, εντός διετίας, ο αριθμός των επιχειρήσεων – μελών στο cluster, που υποστηρίζεται από τον ΕΟΤ, το ΣΕΤΕ και το Corallia, να υπερβαίνει τις 30! Οι παραπάνω εταιρείες κατέθεσαν συνεργατικά projects και διεκδικούν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Γενικής Γραμματείας. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργατικών projects, όπως θα διαπιστώσετε, «συμβαίνουν» πολλά. Από την περιήγηση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας AR, AI και VR, μέχρι τη δημιουργία ταξιδιωτικού διαδικτυακού B2B marketplace, στο οποίο συνδέονται επαγγελματίες του τουρισμού, εφαρμογές σε Smartphones για εναλλακτικά μαθήματα αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και νέα εργαλεία, για την εξερεύνηση του πολλά υποσχόμενου θαλάσσιου τουρισμού της χώρας.


Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στο egg υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο www.theegg.gr, από τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021, στις 12:00, μέχρι τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021, στις 15.00.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις