Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άποψη: Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια egg – enter grow go, Eurobank, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας

Στην κοινότητα του egg, το ποσοστό γυναικών που έχουν ιδρύσει startup ανέρχεται σε 25,5%.

Ακόμη και αν υπάρχει πληθώρα στατιστικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που ιδρύουν επιχειρήσεις, ξεπερνούν με θετικά επιχειρηματικά αποτελέσματα τους άντρες ομόλογους τους, ωστόσο ακόμη και σήμερα, οι επιχειρήσεις με αμιγώς γυναίκες ιδρύτριες καινοτόμων επιχειρήσεων λαμβάνουν μόλις το 2% της παγκόσμιας χρηματοδότησης επιχειρηματικών κεφαλαίων (VCs).

Ως αποτέλεσμα αυτού του χάσματος στη χρηματοδότηση, οι γυναίκες επιχειρηματίες στερούνται ίσων ευκαιριών για ανάπτυξη της καινοτομίας, που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια οικονομία. Αντίστοιχα όμως και οι επενδυτές, εξαιτίας της χαμένης ευκαιρίας να χρηματοδοτήσουν startups γυναικών, χάνουν την υπεραξία των επενδύσεών τους και άλλες ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Με την Eurobank, να είναι μία από τις 5 ελληνικές εταιρείες στον διεθνή δείκτη ισότητας των φύλων Bloomberg Gender Equality Index (GEI) 2022, αλλά και με εμβληματικές πρωτοβουλίες της τράπεζας όπως για παράδειγμα το Women in Banking, ένα leadership acceleration πρόγραμμα από γυναίκες για γυναίκες, ο επιχειρηματικός επιταχυντής egg ακολουθεί αντίστοιχες πρακτικές για την διεύρυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.

Έτσι, στην Eurobank και στο egg, σταθερά τα τελευταία 11 χρόνια δημιουργούμε ευκαιρίες, προσαρμοσμένες στις επιχειρηματικές ανάγκες των γυναικών ιδρυτριών καινοτόμων επιχειρήσεων.
Με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, λειτουργούμε σταθερά ένα δίμηνο πρόγραμμα επιτάχυνσης όπου έως σήμερα έχουν συμμετάσχει 55 ερευνητικές ομάδες, 200 ατόμων, στις οποίες η γυναικεία συμμετοχή ξεπερνά το 65%. Οι ερευνητικές ομάδες λαμβάνουν εκπαίδευση και εξειδικευμένο coaching προκειμένου να εξελίξουν επιχειρηματικά το ερευνητικό τους έργο. Οι ομάδες αυτές έχουν επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους σε επενδυτές από 11 ευρωπαϊκές χώρες, το Ισραήλ, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Στην κοινότητα του egg, το ποσοστό γυναικών που έχουν ιδρύσει startup ανέρχεται σε 25,5%. Οι γυναίκες μέντορες αποτελούν το 40% του προγράμματος mentoring (από 27% το 2022) και αντίστοιχα, το 45% των αξιολογητών είναι γυναίκες ενώ φροντίζουμε πάντα για τη συμμετοχή γυναικών σε πάνελ συζήτησης που διοργανώνονται στο egg.
Ήδη, στην πρόσφατη επιτυχημένη επενδυτική ημερίδα του egg, όπου δόθηκε η δυνατότητα σε 39 νεοφυείς επιχειρηματικές ομάδες από Ελλάδα και Κύπρο να παρουσιάσουν σε ένα κοινό 110 διαχειριστών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, εταιρικών επενδυτών και Business Angels, το 36% των παρουσιάσεων έγινε από γυναίκες.
Προσωπικά, είμαι υπέρμαχη των KPIs και των quotas, καθώς φαίνεται ότι η αδυναμία αύξησης των γυναικών στο παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας απαιτεί τελικά συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να πάψει να αποτελεί πλέον θέμα συζήτησης.

 

Η άποψη δημοσιεύθηκε στο Startupper MAG #47 που κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου 2024. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις