Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κίνα: Μυστήριο με την εξαφάνιση κορυφαίου επενδυτή

Ο Μπάο Φαν είναι πασίγνωστος στους κύκλους του τομέα τεχνολογίας της χώρας

Ο κινέζος επιχειρηματίας Μπάο Φαν, πασίγνωστος στους κύκλους του τομέα της τεχνολογίας στη χώρα του, εξαφανίστηκε, ανακοίνωσε —χωρίς να δώσει καμία περαιτέρω εξήγηση— η εταιρεία συμμετοχών και επενδυτική τράπεζα που έχει ιδρύσει, η μετοχή της οποίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Ο Μπάο Φαν, γεννημένος το 1970, είναι ο δημιουργός της China Renaissance, μεγάλης ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας, ειδικευμένης στις τοποθετήσεις στον τομέα της τεχνολογίας.
Ο όμιλος χειρίστηκε αξιοσημείωτα την είσοδο στο χρηματιστήριο γιγάντων του κινεζικού τομέα της πληροφορικής και του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com. Ακόμη, χειρίστηκε τη συγχώνευση το 2015 της μεγάλης κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας Didi και της μεγάλης ανταγωνίστριάς της την εποχή Kiaidi Dache.

Η China Renaissance «δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τον (πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της) Μπάο Φαν», ανέφερε αργά χθες Πέμπτη η εταιρεία, χωρίς άλλες εξηγήσεις.
Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, όπως το Caixin, που ειδικεύεται σε οικονομικά θέματα, είναι αδύνατη οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Μπάο Φαν από την αρχή της εβδομάδας.

Η μετοχή της China Renaissance έχανε νωρίτερα ως και το 30% της αξίας της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στο οποίο είναι εισηγμένη.

Το γεγονός πως ο κ. Μπάο «δεν είναι διαθέσιμος» δεν επηρεάζει «τη δραστηριότητα ή/και τις λειτουργίες της εταιρείας, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά», διαβεβαίωσε η επενδυτική εταιρεία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η China Renaissance ανέφερε πως δεν έχει να κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Η υπόθεση της εξαφάνισης θυμίζει αυτήν του καναδού επιχειρηματία κινεζικής καταγωγής Σιάο Τζιανχουά, που έγινε καπνός το 2017, ενώ διέμενε σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ.
Ο επιχειρηματίας, παρότι φερόταν να έχει τότε στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, κατά πληροφορίες του Τύπου την εποχή απήχθη από πράκτορες του Πεκίνου.

Όταν συνελήφθη ο κ. Σιάο, συγκαταλεγόταν στους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, με περιουσία που υπολογιζόταν ότι ανερχόταν σε 6 δισεκ. δολάρια.

Εντέλει, ο πρώην επιχειρηματίας έγινε γνωστό πως καταδικάστηκε πέρυσι να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξη για απάτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Caixin, οι κινεζικές αρχές είχαν θέσει υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο του 2022 κορυφαίο εκτελεστικό στέλεχος του ομίλου της China Renaissance, τον Κονγκ Λιν.

Η εταιρεία, που απασχολεί 700 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, είναι παρούσα μεταξύ άλλων στη Σιγκαπούρη και στις ΗΠΑ. Ο Μπάο Φαν προτού την ιδρύσει εργάστηκε επί σειρά ετών στις Crédit Suisse και Morgan Stanley.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις