Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Venture Fund της Tiger Global, ύψους 12,7 δις δολαρίων, σημείωσε πτώση 20% 

Η Tiger είχε μειώσει το μέγεθος στόχου για το τελευταίο της ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών στα 5 δις δολάρια, κάτω από τον στόχο των 6 δις δολαρίων που έθεσε το περασμένο φθινόπωρο και κάτω από το 50% αυτού που η εταιρεία ανέμενε να συγκεντρώσει πέρυσι.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal η Tiger Global είχε μειώσει την αξία των επενδύσεών της σε όλα τα ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων της κατά περίπου 33%.

Ορισμένες αξιοσημείωτες διαγραφές από τους Private Investment Partners XV των εταιρειών περιλαμβάνουν ολόκληρη την επένδυσή της ύψους 38 εκατ. δολαρίων στις πλέον χρεοκοπημένες FTX και FTX. ΗΠΑ, καθώς και άλλες επενδύσεις και Web3 όπως το MoonPay, η εταιρεία ασύρματου δικτύου Helium και η NFT Bored Ape Yacht Club, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Tiger είχε μειώσει το μέγεθος στόχου για το τελευταίο της ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών στα 5 δις δολάρια, κάτω από τον στόχο των 6 δις δολαρίων που έθεσε το περασμένο φθινόπωρο και κάτω από το 50% αυτού που η εταιρεία ανέμενε να συγκεντρώσει πέρυσι.

Στον αντίποδα, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Tiger ήταν η επένδυσή της στην NFT OpenSea. Η εταιρεία επένδυσε 126.8 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, στο τέλος του περασμένου έτους, η Tiger είχε μειώσει αυτή την επένδυση στα 30,2 εκατ. δολάρια – πτώση 76%, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Tiger αντιμετώπισε επίσης σημαντική μείωση της μεγαλύτερης συμμετοχής της, της ByteDance. Μέσω του πρόσφατου ταμείου της, η Tiger επένδυσε 144.6 εκατ. δολάρια στην εταιρεία με έδρα την Κίνα στα μέσα του 2021 σε δευτερογενείς συναλλαγές. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Tiger αποτίμησε αυτές τις επενδύσεις σε 100,8 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά, η Tiger έχει επενδύσει περισσότερα από 2 δις δολάρια στην ByteDance σε διάφορες χρονικές στιγμές και αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το ένα τέταρτο των πιο πρόσφατων επενδύσεων του αμοιβαίου κεφαλαίου είναι στον τομέα SaaS των επιχειρήσεων, με το fintech και το crypto να είναι οι επόμενες μεγαλύτερες κατηγορίες.

Ωστόσο, η πτώση της αγοράς επιχειρηματικών συμμετοχών και οι μαζικές περικοπές δεν απέτρεψαν άλλους από την άντληση μεγάλων κεφαλαίων. Η JP Morgan Growth Equity Partners, η οποία επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε επιχειρηματικά κεφάλαια και μετοχές ανάπτυξης, έκλεισε το Growth Equity Fund σε περισσότερα από 1 δις δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις