Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τεχνητή νοημοσύνη: Το ChatGPT «χάζεψε» και σημείωσε απότομη πτώση χρηστών εν μέσω πιθανολογούμενης υποβάθμισης

Μετά από μια πρωτόγνωρη άνοδο της δημοφιλίας του στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, φαίνεται ότι το chatbot της OpenAI αρχίζει να βαλτώνει σημειώνοντας για πρώτη φορά πτώση χρηστών. 

Το ChatGPT από τη πρώτη στιγμή που δόθηκε στην κυκλοφορία, γνώρισε μία εκρηκτική άνοδο χρηστών, τώρα όμως φαίνεται πως πατάει φρένο. Σύμφωνα με δεδομένα που εξέδωσε η Similarweb, τον Ιούνιο που μας πέρασε η κίνηση mobile και desktop στο site του ChatGPT σημείωσε πτώση 9.7% .

Η πτώση στο ενδιαφέρον για το ChatGPT φαίνεται πως δείχνει πως πέρα από τον αρχικό ενθουσιασμό και την περιέργεια για το καινούριο, πλέον άρχισε να διαφαίνεται ένα «ταβάνι». Τα νούμερα δείχνουν πως λιγότερα άτομα επισκέπτονται κάθε προσωπικό ΑΙ βοηθό που υπάρχει όπως τα Microsoft Bing, το Google Bard και το Character.AI.

Η μείωση του ενδιαφέροντος για το ChatGPT φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας γενικότερης τάσης απέναντι στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Σε ένα βαθμό ίσως να αποτελεί μέρος της τεχνοφοβίας ή των καλεσμάτων για άμεση κανονιστική και νομική ρύθμιση στα ζητήματα που άπτονται της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Microsoft, για παράδειγμα, είδε την επισκεψιμότητα στη μηχανή αναζήτησής Bing AI να μειώνεται σταθερά, σχεδόν στα επίπεδα πριν γίνει ΑΙ!  Παράλληλα, παρατηρείται και μείωση της μέσης παραμονής στους βοηθούς Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε έναν βαθμό εικάζεται πως το μεγαλύτερο κοινό των βοηθών Τεχνητής Νοημοσύνης -φοιτητές και μαθητές- που χρησιμοποιούν προγράμματα όπως αυτό στις εργασίες τους, πλέον είναι σε διακοπές. Η επιλογή κάποιων εταιρειών να απαγορεύσουν αυστηρά την χρήση chatbots για τον φόβο μιας δυνητικά καταστροφικής διαρροής δεδομένων, επίσης μπορεί να είναι ένα από τα ζητήματα της έντονης πτώσης. Μαζί με την φυσιολογική βαρεμάρα και τον κορεσμό που μπορεί να φέρει η συνεχής χρήση αντίστοιχων λογισμικών. Βέβαια υπάρχει και πολύς -πραγματικά πολύς- κόσμος που είναι δυσαρεστημένος με το ChatGPT4 και αυτή μάλλον είναι η πιο λογικοφανής ερμηνεία που μπορούμε να δώσουμε την δεδομένη στιγμή. Ειδικά αν συμφωνούν και οι περισσότεροι από τους σχολιαστές…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις