Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

GE HealthCare: Νέα επιχορήγηση 44 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη AI εφαρμογών

Η επιχορήγηση που έλαβε η εταιρεία από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates θα διευκολύνει την ανάπτυξη εργαλείων που θα επιτρέψουν σε επαγγελματίες υγείας με λιγότερη εμπειρία να πραγματοποιούν γρήγορες και ακριβείς υπερηχογραφικές εξετάσεις

Η GE HealthCare ανακοίνωσε ότι έλαβε επιχορήγηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates ύψους άνω των 44 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία φιλικών προς το χρήστη, υποστηριζόμενων από τεχνητή νοημοσύνη (AI) εργαλείων αυτόματης αξιολόγησης υπερηχογραφικών απεικονίσεων. Τα εργαλεία αυτά θα επιδιώξουν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας -ακόμη και εκείνους που δεν έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση ή εμπειρία με τους υπερήχους- με πληροφορίες κλινικών αποφάσεων για την υποστήριξη αποτελεσματικότερων υπερηχογραφημάτων μαιευτικού και πνευμονικού ελέγχου καθ’ όλη τη διάρκεια της μητρικής και εμβρυϊκής φροντίδας, καθώς και της παιδιατρικής υγείας των πνευμόνων, με στόχο την αύξηση της πρόσβασης σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα (LMIC) και σε διάφορους χώρους περίθαλψης.

Η Caption Health, ηγέτης στον τομέα της ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης που εξαγοράστηκε από την GE HealthCare τον Φεβρουάριο του 2023, θα σχεδιάσει αυτή την τεχνολογία ώστε να λειτουργεί σε μια σειρά συσκευών και ανιχνευτών υπερήχων, συμπεριλαμβανομένων συσκευών χειρός χαμηλότερου κόστους.

«Είμαστε υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι που λάβαμε αυτή την επιχορήγηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για να κάνουμε τους υπερήχους πιο προσιτούς σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Το υπερηχογράφημα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τον έλεγχο και τη διάγνωση διαφόρων ιατρικών περιστατικών, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των εγκύων μητέρων και της διαχείρισης των αναπνευστικών ασθενειών», δήλωσε ο Roland Rott, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος υπερήχων της GE HealthCare. «Ωστόσο, ένας βασικός περιορισμός είναι η καθοδήγηση των λιγότερο εξειδικευμένων χρηστών για την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικά προσιτών τοπικών υπερήχων στο περιβάλλον φροντίδας τους. Αυτή η επιχορήγηση θα βοηθήσει να φέρει την κορυφαία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της Caption Health προσαρμοσμένη σε περισσότερους χρήστες και, ως εκ τούτου, θα συμβάλει στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη ανώτερης ποιότητας».

Η μητρική και παιδική θνησιμότητα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Το 2020, σχεδόν 800 γυναίκες πέθαιναν κάθε μέρα από αιτίες που μπορούν να προληφθούν και συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ενώ περίπου το 95 % όλων των μητρικών θανάτων συνέβησαν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα (LMIC). Το 2019, 2,4 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πέθαναν τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Οι τεχνολογίες υπερήχων χρησιμοποιούνται στη μητρική περίθαλψη για τον προσδιορισμό δεικτών υγείας του εμβρύου και καταστάσεων όπως η ηλικία κύησης, η παρουσίαση του εμβρύου, η πολλαπλή κύηση (περισσότερα από ένα έμβρυα), η βιωσιμότητα του εμβρύου, η ροή του ομφαλοπλακουντιακού αίματος και η έκτοπη κύηση.

Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, η πνευμονία είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Επειδή τα συμπτώματα της πνευμονίας μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία και την πρόληψη των επιπλοκών.  Το υπερηχογράφημα πνευμόνων σε σημείο φροντίδας μπορεί να παρέχει στους γιατρούς μια εικόνα ολόκληρου του πνεύμονα, είναι εύκολα επαναλαμβανόμενο και μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση της πνευμονίας με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με την ακτινογραφία θώρακος που γίνεται στο κρεβάτι.

Το 2020, η Caption Health έλαβε επιχορήγηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για να υποστηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για υπερηχογραφήματα πνευμόνων.

«Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης Caption Health έχουν σχεδιαστεί για να καθοδηγούν βήμα προς βήμα τους επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης υπερήχων, ώστε να τους βοηθούν να καταγράφουν και να ερμηνεύουν υπερηχογραφικές εικόνες υψηλής ποιότητας», δήλωσε η Karley Yoder, Chief Digital Officer, Ultrasound, GE HealthCare και General Manager, Caption Health«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχή υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, η οποία μας επιτρέπει να επεκτείνουμε την ανάπτυξη του υφιστάμενου έργου μας για τους υπερήχους των πνευμόνων και επίσης να διευρύνουμε την εμβέλεια αυτής της ισχυρής, νέας τεχνολογίας που θα βοηθήσει στην παροχή φροντίδας σε μητέρες και παιδιά».

Επί του παρόντος, η Caption Health προσφέρει λογισμικό Cardiac Guidance, το οποίο έχει εγκριθεί από τον FDA. Με την υποστήριξη της επιχορήγησης του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, η Caption Health θα αναπτύξει πολλαπλούς αλγορίθμους υπερήχων πνευμόνων και μαιευτικής μέσω κλινικής επικύρωσης και υποβολής κανονιστικών υποβολών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις