Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Καμπάνα» 4,3 δισ. δολαρίων για την Binance: Επέτρεπε συναλλαγές της Χαμάς – Παραιτήθηκε ο CEO

Πρόκειται για έναν από τα μεγαλύτερα εταιρικά πρόστιμα στην ιστορία των ΗΠΑ

Ένοχος για τις κατηγορίες παραβίασης των κανονισμών που αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος δήλωσε ο CEO της Binance, Changpeng Zhao, αφότου παραιτήθηκε από τη θέση του στην εταιρεία. Ο Zhao παραδέχτηκε την ενοχή του στο πλαίσιο διακανονισμού με τις ΗΠΑ που θα επιτρέψει τη συνέχιση λειτουργίας της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων.

Η Binance, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, ομολόγησε την ενοχή της και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 4,3 δισεκατομμύρια δολαρίων σε έναν από τους μεγαλύτερους διακανονισμούς στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Binance παραδέχτηκε ότι επέτρεπε συναλλαγές με τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στην πλατφόρμα. Η crypto εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των παραβάσεων για ξέπλυμα χρήματος, της λειτουργίας μιας επιχείρησης μεταφοράς χρημάτων χωρίς άδεια και της παραβίασης των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο Zhao συμφώνησε να πληρώσει ένα ποινικό πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων, αν και αυτό το ποσό ενδέχεται να μειωθεί βάσει άλλων αστικών κυρώσεων που έχει συμφωνήσει να πληρώσει.

«Έκανα λάθη και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη», έγραψε ο Zhao σε ανάρτηση του στο X. «Αυτό είναι το καλύτερο για την κοινότητά μας, για την Binance και για μένα», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη διάρκεια της ποινής φυλάκισης που θα του επιβληθεί. Ο Zhao αντιμετωπίζει έως και 10 χρόνια φυλάκιση, ωστόσο αναμένεται να του επιβληθούν έως 18 μήνες βάσει της συμφωνίας παραδοχής της ενοχής του.

Η συμφωνία επιτρέπει στον Zhao να διατηρήσει την πλειοψηφική του ιδιοκτησία της Binance, αν και δεν θα μπορεί να έχει εκτελεστικό ρόλο στην εταιρεία. Ο Richard Teng θα τον διαδεχθεί ως νέος Διευθύνων Σύμβουλος.

Σε γενικές γραμμές η συμφωνία τερματίζει τις μακροχρόνιες έρευνες των αμερικανικών αρχών για την Binance. Ο Zhao ίδρυσε την εταιρεία το 2017 και τη μετέτρεψε στον πιο σημαντικό κόμβο της παγκόσμιας αγοράς crypto. Όμως η έρευνα επισκίασε την εταιρεία ακόμη και όταν το μερίδιο αγοράς της αρχικά αυξήθηκε μετά την κατάρρευση πέρυσι της FTX, ενός από τους κύριους ανταγωνιστές της.

«Η Binance έγινε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, εν μέρει λόγω των εγκλημάτων που διέπραξε – τώρα πληρώνει ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά πρόστιμα στην ιστορία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland σε ανακοίνωσή του.

«Η Binance έκανε τα στραβά μάτια στις νομικές της υποχρεώσεις επιδιώκοντας το κέρδος», ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, σε δελτίο τύπου. «Οι εσκεμμένες αποτυχίες της επέτρεψαν τη ροή χρημάτων σε τρομοκράτες, κυβερνοεγκληματίες και κακοποιούς παιδιών μέσω της πλατφόρμας της», κατέληξε.

Στον απόηχο των εξελίξεων το Binance Coin, το token του ανταλλακτηρίου, κατέγραψε πτώση της τάξης του 4%, υποχωρώντας στα 236 δολάρια, ενώ έφτασε και μέχρι τα 226 δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις