Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δύσκολη εξίσωση η «πράσινη μετάβαση» για τη Βρετανία

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εξειδικευμένο προσωπικό για να υλοποιήσει την «πράσινη» ατζέντα της

Τα τελευταία χρόνια η Βρετανία κάνει μεγάλες προσπάθειες για να υποστηρίξει τη μετάβαση της σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ωστόσο πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της χώρας δυσκολεύεται να υλοποιήσει τη «πράσινη» ατζέντα της, καθώς υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Η μετάβαση στον βρετανικό ενεργειακό τομέα αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 1,6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να υλοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες, ενώ φοβούνται ότι η κυβέρνηση έχει αργήσει πολύ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ο σκιώδης υπουργός για το κλίμα, Εντ Μίλιμπαντ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατασπαταλά μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για τη βρετανική οικονομία. «Οι υπόλοιπες χώρες αποκτούν προβάδισμα σε τομείς όπως η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και η καθαρή ενέργεια σε αντίθεση με εμάς», έχει δηλώσει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανία

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της PwC περίπου το 20% το παρόντος εργατικού δυναμικού στο βρετανικό ενεργειακό τομέα θα βγει στη σύνταξη μέχρι το 2030. Καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, καθώς αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται περίπου 400.000 νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να πετύχει τους net-zero στόχους της.

Η βρετανική πυρηνική βιομηχανία διαθέτει σήμερα προσωπικό περίπου 77.000 ατόμων. Όμως το Nuclear Industry Association εκτιμά στο μέλλον θα χρειαστούν πάνω από 250,000 νέοι εργαζόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

«Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά την πράσινη μετάβαση κατά πάσα πιθανότητα πιο γρήγορα θα μείνουμε χωρίς προσωπικό, παρά θα μείνουμε από χρήματα», υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην Guardian, ο ειδικός της BP, Andy Lane.
Την ίδια ώρα ο Lane τονίζει και τη φυλετική διάσταση του προβλήματος λέγοντας πώς «ιστορικά οι πλειοψηφία των

θέσεων στον ενεργειακό τομέα καταλαμβάνονταν από λευκούς άντρες. Αυτό σίγουρα δεν λειτουργήσει στο μέλλον».
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως αυτή είναι μια καλή ευκαιρία. Πρόκειται για δουλείες με μεγάλη αξία και σίγουρο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να επικοινωνήσουμε προς τα έξω, έτσι ώστε να προσελκύσουμε εργατικό δυναμικό με μεγαλύτερη ποικιλομορφία».

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από το 2020 έως σήμερα έχει καταφέρει να δημιουργήσει πάνω από 80.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την Guardian, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση αναμένει επενδύσεις άνω των 100 δισ. λιρών, οι οποίες θα υποστηρίξουν περισσότερες από 480.000 νέες θέσεις εργασίας στη «πράσινη» βιομηχανία μέχρι το 2030.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις