Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τράπεζες: Αναμένεται αύξηση 1.400% στις επενδύσεις στην Generative AI μέχρι το 2030

Η Generative AI θα βοηθήσει τις τράπεζες να μεταμορφώσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να παραμείνουν ανταγωνιστικές

Ραγδαία αναμένεται να είναι η αύξηση στις επενδύσεις στην Generative AI από την τραπεζικής βιομηχανία σύμφωνα με νέα έρευνα της Juniper Research. Ειδικότερα, οι επενδύσεις GenAI από τις τράπεζες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 85 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, από τα 6 δισ. δολάρια που κινούνται σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου θα αξιοποιήσουν τα Generative AI συστήματα, προκειμένου να παρέχουν στους πελάτες τους πιο προσωποποιημένες εμπειρίες, σε χαμηλότερο κόστος.

Πώς η GenAI μπορεί να μεταμορφώσει το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα συστήματα Generative AI θα φέρουν δραστικές αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών, καθώς μέσω αυτών θα αποκτήσουν καλύτερη πληροφόρηση για τις καταναλωτικές συνήθειες των πελατών τους. Η τεχνητή νοημοσύνη θα βρεθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Μάλιστα, οι ερευνητές της Juniper Research τονίζουν ότι οι τράπεζες πρέπει να επενδύσουν τώρα στην Generative AI, καθώς μόνο έτσι θα έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους για να δημιουργήσουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες τους. Δεδομένου του ότι οι απαιτήσεις των πελατών αυξάνονται συνεχώς, η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Όπως εξήγησε ο Nick Maynard, ο οποίος είναι ένας από τους συντάκτες της έρευνας: «Εάν οι τράπεζες βάλουν την GenAI στο επίκεντρο των επιχειρηματικών διεργασιών τους, θα καταφέρουν να παρέχουν στους πελάτες τους μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία, μειώνοντας παράλληλα το κόστος. Από την άλλη, εάν η τεχνητή νοημοσύνη δεν γίνει προτεραιότητα για τις τράπεζες σήμερα, τότε κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις