Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το ιστορικό διαστημόπλοιο Voyager 1 επανήλθε στην επικοινωνία με τη Γη

Τα νέα δεδομένα από το Voyager 1 άνοιξαν νέους ορίζοντες για την κατανόηση του διαστήματος

Μετά από μήνες και πολύ ανυπομονησία, η NASA επιτέλους έλαβε καλά νέα από το διάστημα. Ο Voyager 1, το ιστορικό διαστημόπλοιο που έχει ταξιδέψει πέρα από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, επανήλθε σε επικοινωνία με τη Γη μετά από πέντε μήνες απόσυρσης στη σιωπή.

Τον Μάρτιο του 2024, μια ομάδα μηχανικών του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA εντόπισε τη ρίζα του προβλήματος επικοινωνίας. Ένα ελαττωματικό ενσωματωμένο σύστημα υπολογιστή, γνωστό ως υποσύστημα δεδομένων πτήσης (FDS), ήταν υπεύθυνο για τη μετατροπή και τη μετάδοση των δεδομένων προς τη Γη. Ένα κατεστραμμένο τμήμα της μνήμης FDS είχε καταστήσει τα δεδομένα άχρηστα.

Η λύση δεν ήταν εύκολη. Αντί να επιχειρήσουν την επισκευή του υλικού, οι μηχανικοί αποφάσισαν να μεταφέρουν τον επηρεαζόμενο κώδικα σε άλλο τμήμα της μνήμης FDS. Χωρίζοντας τον κώδικα σε ενότητες και κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές, κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη λειτουργικότητα του συστήματος.

Τον Απρίλιο του 2024, η NASA ξεκίνησε την ενσωμάτωση τροποποιημένου κώδικα στο Voyager 1. Ωστόσο, λόγω της απόστασης του διαστημοπλοίου, η επικοινωνία υπήρξε προβληματική και με καθυστέρηση. Μετά από 45 ώρες αγωνίας, ο έλεγχος της αποστολής επιβεβαίωσε ότι η επιδιόρθωση ήταν επιτυχής.

Τα νέα δεδομένα από το Voyager 1 άνοιξαν νέους ορίζοντες για την κατανόηση του διαστήματος. Οι μηχανικοί συνεχίζουν να εργάζονται για την επισκευή του λογισμικού FDS, εξασφαλίζοντας τη σταθερή επιστροφή επιστημονικών δεδομένων στη Γη.

Τι άλλα μυστικά μας κρύβει άραγε το διάστημα;

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις